kowalczyk

kps

CenyRolnicze
27 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2966 EUR EUR - 4.6102 GBP GBP - 5.4209 DKK DKK - 0.6197
Archiwum


27.05.2022 13:45 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,60 zł/kg, średnia: 9,12 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-414,75 (+1,28%), kukurydza CZE22-352,25 (+0,28%), rzepak SIE22-828,25 (-0,27%) [euro/t]

27.05.2022 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZOWEGO, transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 ZLECĘ TRANSPORT, tir wywrotka, do 5000 km, dolnośląskie, wrocławski, 55-065, tel.: 693 132 985

27.05.2022 SPRZEDAM 55 T RZEPAKU, transport firmowy, łódzkie, brzeziński, 95-063, tel.: 660 795 896

27.05.2022 KUPIĘ 5 T SALETRY AMONOWEJ, transport firmowy, dolnośląskie, świdnicki, 58-173, tel.: 603 627 286

26.05.2022 SPRZEDAM 165 SZT. TUCZNIKA, 135 kg, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

26.05.2022 SPRZEDAM 24 T KUKURYDZY, transport firmowy, podlaskie, białostocki, 16-070, tel.: 506 375 860

25.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

25.05.2022 SPRZEDAM 100 JAJ TYGODNIOWO, XL, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-350, tel.: 607 821 755

25.05.2022 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mięsny, 700 kg, pomorskie, starogardzki, 83-213, tel.: 696 551 734

25.05.2022 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 700 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Niska higiena chlewni zmniejsza wydajność wzrostu u świń

Martyna Frątczak

Nie od dzisiaj wiadomo, że czystość otoczenia jest związana ze zdrowiem zwierząt. Może mieć również znacznie mniej oczywisty wpływ na ich wyniki produkcyjne. Jak pokazują najnowsze badania, złe warunki higieniczne w pomieszczeniach dla świń negatywnie wpływają na wykorzystanie przez nie paszy i obniżają ich przyrosty masy ciała. Dlaczego tak się dzieje i czy efekt ten zależy od genetyki zwierząt?

Walka z brudem i patogenami wyczerpuje organizm

W budynkach dla zwierząt nie da się zachować idealnej czystości, a nawet nie jest to specjalnie wskazane. Należy jednak dbać o regularne czyszczenie i dezynfekcję, aby utrzymać optymalny poziom higieny w ich środowisku. Nie trudno domyślić się, że kontakt z brudem i nadmiarem patogenów w otoczeniu pogarsza zdrowie zwierząt. Okazuje się, że jego wpływ może być znacznie bardziej dalekoidący.

Jak przekonują badacze z Francji w niedawno opublikowanej pracy naukowej, niskie warunki sanitarne w pomieszczeniach dla trzody chlewnej mogą zmieniać procesy metaboliczne w organizmach świń, a przez to zmniejszać ich wydajność wzrostu. To skutek ogólnego stanu zapalnego, jakiego zwierzęta doświadczają w niehigieniczym otoczeniu.

Stwierdzono, że reakcja układu odpornościowego świń na niektóre bakterie zmienia sposób przetwarzania w ciele glukozy (głównego źródła energii w organizmie) i wpływa na pracę mitochondriów w mięśniach. Oznacza to, że zwierzę zaczyna zużywać znaczne zasoby składników odżywczych i energii na walkę z patogenami, a nie na przyrosty tkanki mięśniowej i tłuszczowej.

Wpływ niskiej higieny na parametry produkcyjne może się różnić w zależności od tego, jak odżywczą paszę otrzymują świnie oraz ich genetyki. Czy jednak pokarm wysokiej jakości i predyspozycje zwierząt mogą rekompensować niską higienę otoczenia? Właśnie tą kwestię naukowcy zbadali eksperymentalnie. Sprawdzili, jak linie genetyczne świń charakteryzujące się wysokim i niskim wykorzystaniem paszy radzą sobie ze złymi warunkami sanitarnymi pomieszczeń. Badanie prowadzono na świniach w wieku 82 dni, przez 6 tygodni. Poza parametrami produkcyjnymi sprawdzono też skład ich mięśni oraz wskaźniki metaboliczne.

Negatywny wpływ na przyrosty masy ciała

Otoczenie z niskimi warunkami higienicznymi w eksperymencie stworzono przez pozostawienie w chlewni niewyczyszczonych pomieszczeń po poprzedniej partii świń. Dobre warunki higieniczne miały pomieszczenia, które dokładnie wyczyszczono i zdezynfekowano, a także zastosowano w nich optymalne parametry wentylacji i temperatury.

Wyniki badania pokazały, że niskie warunki higieniczne miały negatywny wpływ na parametry produkcyjne niezależnie od genetycznych predyspozycji świń. Powodowały znaczny wzrost dziennego spożycia paszy – o 19% - co wskazywało na wyższe zapotrzebowanie na energię u zwierząt.

Stosunek przyrostów masy ciała do spożycia paszy był jednak bardzo niekorzystny – energia z pokarmu zużywana była na walkę z patogenami ze środowiska. Złe warunki doprowadziły w efekcie do zmniejszenia średnich dziennych przyrostów masy ciała świń. Nieco lepiej radziły sobie świnie charakteryzujące się wysokim wykorzystaniem paszy, jednak i u nich znacznie pogorszyły się wyniki.

Naukowcy sprawdzili poziom niektórych hormonów we krwi pobranej od zwierząt, aby znaleźć wskazówki co do przyczyny tych obserwacji. Okazało się, że świnie trzymane w złych warunkach higienicznych miały znacznie niższy poziom hormonu podobnego do insuliny (IGF-1), który m.in. ma udział w metabolizmie energii i zwiększa przyrosty tkanki mięśniowej. Jego niski poziom powodował więc słabszy wzrost mięśni u zwierząt.

 

prosiak duzy pixabay portal ceny rolnicze pl

Zmiana składu i metabolizmu mięśni

Analiza mięśni pokazała, że niskie warunki higieniczne nie wpłynęły znacznie na ilość tłuszczu śródmięśniowego, mającego ogromne znaczenie dla smaku i jakości mięsa. Na ilość tłuszczu i białka w tkance mięśniowej wpływ miała jednak linia genetyczna zwierząt. Lepsze wyniki obserwowano u świń charakteryzujących się wyższym wykorzystaniem paszy.

Co ciekawe, stwierdzono, że złe warunki higieniczne znacząco zmieniały metabolizm w tkance mięśniowej, co mogło odpowiadać za spadek wydajności wzrostu u zwierząt. Wyniki te są zgodne z innymi badaniami pokazującymi, że zmiany w spożyciu paszy i tempie wzrostu świń modyfikują metabolizm mięśni. Należy dodać, że wpływ warunków otoczenia na skład i pracę tkanki mięśniowej różnił się w pewnym stopniu pomiędzy mięśniami różnego typu.

Badacze zaobserwowali, że w mięśniach świń chowanych w złych warunkach sanitarnych aktywowany został proces samotrawienia (autofagii). Organizm zwierząt prawdopodobnie pozyskiwał energię z mięśni do walki z patogenami. Zazwyczaj autofagię mięśni spotyka się u zwierząt, które nie otrzymują wystarczającej ilości substancji odżywczych. W opisywanym eksperymencie jednak była ona związana ze zwiększonym, a nie zmniejszonym przyjmowaniem pokarmu przez świnie. Wskazuje na to bardzo wysokie potrzeby energetyczne zwierząt w warunkach niskiej higieny. Do pełnego wyjaśnienia tych wyników konieczne są mimo wszystko kolejne badania.

Naukowcy stwierdzili ponadto, że świnie trzymane w złych warunkach higienicznych jako źródło energii do pracy mięśni wykorzystywały znaczne ilości kwasów tłuszczowych, co skutkowało w ich niższym stężeniu we krwi zwierząt. Zmiana metabolizmu mięśni w kierunku wykorzystania większej ilości kwasów tłuszczowych jako źródła energii może być strategią oszczędzania glukozy. Sugeruje to przekierowanie dostarczających energię składników odżywczych w celu wsparcia odpowiedzi immunologicznej u świń. Z praktycznego punktu widzenia, wysokie zapotrzebowanie na te składniki może skutkować u świń zmniejszeniem ilości odkładanej tkanki tłuszczowej.

Obserwacje te są niezwykle ważne. Mięśnie szkieletowe stanowią około 50% masy ciała świń, co oznacza, że wszelkie zmiany w ich metabolizmie mogą mieć poważne konsekwencje nie tylko dla cech produkcyjnych, ale także dla zdrowia i kondycji zwierząt.

 

Na podstawie:

Vincent, A., Dessauge, F., Gondret, F. et al. Poor hygiene of housing conditions influences energy metabolism in a muscle type-dependent manner in growing pigs differing in feed efficiency. Sci Rep 12, 7991 (2022).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu