kowalczyk

kps

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

16.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, tel.: 696 877 682

16.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, legnicki, 59-225, tel.: 509 229 704

16.05.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-220, tel.: 691 156 465

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Martyna Frątczak

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Zadanie trudne, ale możliwe

Antybiotyki są powszechnie nadużywane – w medycynie ludzkiej, weterynaryjnej i hodowli zwierząt. Przyczynia się to do niebezpiecznego zjawiska, a mianowicie nabywania przez patogenne bakterie oporności na leki, w efekcie czego standardowe terapie przestają działać. Już obecnie w wyniku nieskuteczności antybiotyków na całym świecie umiera rocznie ponad 700 tysięcy osób. Jeśli nie zostaną podjęte żadne działania zapobiegawcze, szacuje się, że do 2050 r. liczba ta wzrośnie do 10 mln rocznie. Oporności na antybiotyki można uniknąć tylko w jeden sposób – poprzez wspólne działania lekarzy, lekarzy weterynarii i rolników.

Czy jednak produkcja zwierząt bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Dopóki nie powstaną silne altenatywy dla tych leków, nie wyeliminujemy ich zupełnie. Mimo wszystko już podejmowane projekty i rozwiązania pozwalają silnie ograniczyć stosowanie antybiotyków w niektórych gospodarstwach. Dzięki temu na rynek trafiają produkty oznaczone informacją o pochodzeniu „z chowu wolnego od antybiotyków”, za które hodowcy otrzymują odpowiednio wyższe ceny.

Koncept chowu wolnego od antybiotyków – RWA (od ang. raised without antibiotic)-  trzody chlewnej, w którym świnie od urodzenia aż do uboju nie mają kontaktu z tymi lekami, podejmowany jest przez niektórych rolników z państw Unii Europejskiej, w tym z Polski. Hodowla świń bez wykorzystania antybiotyków stanowi ogromne wyzwanie. Zwierzęta te na każdym etapie produkcyjnym narażone są na infekcje bakteryjne.

W gospodarstwach stosujących RWA w takich przypadkach świnie wymagające leczenia antybiotykami są wyłączane z programu – i chowane jako zwierzęta z konwencjonalnego systemu. Producenci dążą do tego, aby infekcje bakteryjne pojawiały się jak najrzadziej. Jak tego dokonują? Wskazówki na ten temat znaleźć można w opublikowaniej niedawno publikacji dotyczącej strategii stosowanych w gospodarstwach trzody chlewnej wolnych od antybiotyków w Belgii.

Wyzwania w chowie bez antybiotyków

Przejście z konwencjonalnego chowu na wolny od antybiotyków może wiązać się z nasileniem problemów zdrowotnych w stadzie. Zwłaszcza rezygnacja z antybiotykoterapii u prosiąt w okresie odsadzania może przysporzyć wielu kłopotów. Wszystkie nowe problemy mogą zostać rozwiązane, jednak jest to proces, który wymaga czasu. Chów bez antybiotyków wymaga dobrego przygotowania, zaplanowania działań i strategii chroniących zwierzęta przez infekcjami. Ten okres przejściowy generuje dodatkowe koszty, ale w ostatecznym rozrachunku może się bardzo opłacić.

Dwie kluczowe kwestie, na których trzeba się skupić w chowie bez antybiotyków to bioasekuracja i żywienie. Skuteczna ochrona fermy przed czynnikami zewnętrznymi zmniejsza ryzyko wprowadzenia do stada patogenów. Zawsze powinna być priorytetem, jednak jeśli chcemy uniknąć stosowania antybiotyków, trzeba do niej podejść jeszcze bardziej skrupulatnie. W szczególności należy zadbać o maksymalną czystość budynków dla zwierząt i otoczenia fermy. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: ASF: najlepsze metody czyszczenia i dezynfekcji.

Ścisłym monitoringiem i ograniczeniom należy objąć wszelkie pojazdy oraz ludzi mające wstęp i opuszczające gospodarstwo. Doświadczenia związane z epidemią afrykańskiego pomoru świń pokazują, że zazwyczaj nasłabszym punktem bioasekuracji jest odpowiednie czyszczenie i dezynfekcja pojazdów wjeżdżających na fermę. Chów bez antybiotyków nie uda się, jeśli nie będziemy również kontrolować źródła zwierząt, które pozyskujemy do remontu stada, i warunków, w jakich są transportowane na naszą fermę.

Niezwykle ważne jest także wprowadzenie skutecznego programu kontroli gryzoni i ochrony fermy przed owadami, które mogą być źródłem patogenów dla zwierząt. Obszerniej pisaliśmy o tym tutaj: Szczury i myszy na fermie: kosztują więcej niż myślisz oraz tutaj: ASF: jak chronić fermy przed owadami. Świnie powinny również zostać objęte programem szczepień opracowanym we współpracy z doświadczonym lekarzem weterynarii.

 

maciora prosiaki leza pixabay portal ceny rolnicze pl

Zdrowe jelita to zdrowa świnia

Gospodarstwa stosujące chów wolny od antybiotyków kładą szczególny nacisk na program żywienia zwierząt. Zadbanie o zdrowie przewodu pokarmowego świń, przekłada się na rzadsze występowanie infekcji jelit wymagających antybiotykoterapii i wpływa na ogólną odporność organizmu. Mikrobiom (inaczej mikroflora) jelit, w zależności od składu bakteryjnego, może być naszym wrogiem lub sprzymierzeńcem. Żywienie świń musi być dostosowane od ich etapu produkcyjnego i wzbogacone o funkcjonalne dodatki, które będą wspierać zdrową i zrównoważoną mikroflorę układu pokarmowego.

Dodatkami wartymi uwagi będą tutaj prebiotyki, probiotyki i różne składniki roślinne, które nie tylko poprawią zdrowotność świń, ale również mogą stymulować u nich spożycie paszy, jej konwersję (FCR) oraz wyniki produkcyjne. Więcej na ten temat: Probiotyki poprawiają tempo wzrostu i FCR u świń.

Szczególnie wrażliwe na zaburzenia równowagi mikrobiomu są prosięta tuż po odsadzeniu. Ich układ pokarmowy na tym etapie nadal się rozwija, a skład bakteryjny formuje. Zaburzenia pojawiające się u prosiąt w wyniku odsadzenia są najczęstszymi i jednymi z najbardziej kosztownych problemów w produkcji trzody chlewnej.

Aby ich uniknąć bez sięgania po antybiotyki, o odporność prosiąt zadbać trzeba jeszcze przed ich odsadzeniem. Niezwykle ważne będą otrzymana przez nie ilość i jakość siary od maciory i warunki w kojcu porodowym. W samym momencie odsadzenia maksymalnie zredukować stres z nim związany – unikając transportu prosiąt tuż po odsadzeniu, wspierając je dietą z suplementami – np. poprzez dodatek kwasów do paszy lub wody, o czym więcej można znaleźć tutaj: Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt - i tworząc możliwie niewielkie grupy warchlaków.

Na fermach stosujących chów bez antybiotyków generalnie utrzymuje się zwierzęta w niższym zagęszczeniu niż w systemach konwencjonalnych. Zmniejsza to stres obniżający odporność i ryzyko rozprzestrzeniania patogenów między osobnikami. Dodatkowo, przy mniejszej liczbie świń w danej grupie łatwiejsza jest ocena zdrowia poszczególnych osobników i szybkie reagowanie na objawy wskazujące na infekcję bakteryjną. Zwierzęta wymagające leczenia antybiotykami powinny zostać przeniesione do oddzielnej grupy, która zostanie wyłączona z programu AFR.

W opracowaniu całościowej strategii chowu wolnego od antybiotyków dobrze jest zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych w tej kwestii rolników, specjalistycznych firm z branży DDD (dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji), ekspertów od żywienia zwierząt i lekarzy weterynarii.

 

Na podstawie:

Bernaerdt E, Maes D, Van Limbergen T, Postma M, Dewulf J. Determining the Characteristics of Farms That Raise Pigs without Antibiotics. Animals. 2022; 12(10):1224.

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu