zm skiba

kps

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Martyna Frątczak

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Zadanie trudne, ale możliwe

Antybiotyki są powszechnie nadużywane – w medycynie ludzkiej, weterynaryjnej i hodowli zwierząt. Przyczynia się to do niebezpiecznego zjawiska, a mianowicie nabywania przez patogenne bakterie oporności na leki, w efekcie czego standardowe terapie przestają działać. Już obecnie w wyniku nieskuteczności antybiotyków na całym świecie umiera rocznie ponad 700 tysięcy osób. Jeśli nie zostaną podjęte żadne działania zapobiegawcze, szacuje się, że do 2050 r. liczba ta wzrośnie do 10 mln rocznie. Oporności na antybiotyki można uniknąć tylko w jeden sposób – poprzez wspólne działania lekarzy, lekarzy weterynarii i rolników.

Czy jednak produkcja zwierząt bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Dopóki nie powstaną silne altenatywy dla tych leków, nie wyeliminujemy ich zupełnie. Mimo wszystko już podejmowane projekty i rozwiązania pozwalają silnie ograniczyć stosowanie antybiotyków w niektórych gospodarstwach. Dzięki temu na rynek trafiają produkty oznaczone informacją o pochodzeniu „z chowu wolnego od antybiotyków”, za które hodowcy otrzymują odpowiednio wyższe ceny.

Koncept chowu wolnego od antybiotyków – RWA (od ang. raised without antibiotic)-  trzody chlewnej, w którym świnie od urodzenia aż do uboju nie mają kontaktu z tymi lekami, podejmowany jest przez niektórych rolników z państw Unii Europejskiej, w tym z Polski. Hodowla świń bez wykorzystania antybiotyków stanowi ogromne wyzwanie. Zwierzęta te na każdym etapie produkcyjnym narażone są na infekcje bakteryjne.

W gospodarstwach stosujących RWA w takich przypadkach świnie wymagające leczenia antybiotykami są wyłączane z programu – i chowane jako zwierzęta z konwencjonalnego systemu. Producenci dążą do tego, aby infekcje bakteryjne pojawiały się jak najrzadziej. Jak tego dokonują? Wskazówki na ten temat znaleźć można w opublikowaniej niedawno publikacji dotyczącej strategii stosowanych w gospodarstwach trzody chlewnej wolnych od antybiotyków w Belgii.

Wyzwania w chowie bez antybiotyków

Przejście z konwencjonalnego chowu na wolny od antybiotyków może wiązać się z nasileniem problemów zdrowotnych w stadzie. Zwłaszcza rezygnacja z antybiotykoterapii u prosiąt w okresie odsadzania może przysporzyć wielu kłopotów. Wszystkie nowe problemy mogą zostać rozwiązane, jednak jest to proces, który wymaga czasu. Chów bez antybiotyków wymaga dobrego przygotowania, zaplanowania działań i strategii chroniących zwierzęta przez infekcjami. Ten okres przejściowy generuje dodatkowe koszty, ale w ostatecznym rozrachunku może się bardzo opłacić.

Dwie kluczowe kwestie, na których trzeba się skupić w chowie bez antybiotyków to bioasekuracja i żywienie. Skuteczna ochrona fermy przed czynnikami zewnętrznymi zmniejsza ryzyko wprowadzenia do stada patogenów. Zawsze powinna być priorytetem, jednak jeśli chcemy uniknąć stosowania antybiotyków, trzeba do niej podejść jeszcze bardziej skrupulatnie. W szczególności należy zadbać o maksymalną czystość budynków dla zwierząt i otoczenia fermy. Więcej na ten temat pisaliśmy tutaj: ASF: najlepsze metody czyszczenia i dezynfekcji.

Ścisłym monitoringiem i ograniczeniom należy objąć wszelkie pojazdy oraz ludzi mające wstęp i opuszczające gospodarstwo. Doświadczenia związane z epidemią afrykańskiego pomoru świń pokazują, że zazwyczaj nasłabszym punktem bioasekuracji jest odpowiednie czyszczenie i dezynfekcja pojazdów wjeżdżających na fermę. Chów bez antybiotyków nie uda się, jeśli nie będziemy również kontrolować źródła zwierząt, które pozyskujemy do remontu stada, i warunków, w jakich są transportowane na naszą fermę.

Niezwykle ważne jest także wprowadzenie skutecznego programu kontroli gryzoni i ochrony fermy przed owadami, które mogą być źródłem patogenów dla zwierząt. Obszerniej pisaliśmy o tym tutaj: Szczury i myszy na fermie: kosztują więcej niż myślisz oraz tutaj: ASF: jak chronić fermy przed owadami. Świnie powinny również zostać objęte programem szczepień opracowanym we współpracy z doświadczonym lekarzem weterynarii.

 

maciora prosiaki leza pixabay portal ceny rolnicze pl

Zdrowe jelita to zdrowa świnia

Gospodarstwa stosujące chów wolny od antybiotyków kładą szczególny nacisk na program żywienia zwierząt. Zadbanie o zdrowie przewodu pokarmowego świń, przekłada się na rzadsze występowanie infekcji jelit wymagających antybiotykoterapii i wpływa na ogólną odporność organizmu. Mikrobiom (inaczej mikroflora) jelit, w zależności od składu bakteryjnego, może być naszym wrogiem lub sprzymierzeńcem. Żywienie świń musi być dostosowane od ich etapu produkcyjnego i wzbogacone o funkcjonalne dodatki, które będą wspierać zdrową i zrównoważoną mikroflorę układu pokarmowego.

Dodatkami wartymi uwagi będą tutaj prebiotyki, probiotyki i różne składniki roślinne, które nie tylko poprawią zdrowotność świń, ale również mogą stymulować u nich spożycie paszy, jej konwersję (FCR) oraz wyniki produkcyjne. Więcej na ten temat: Probiotyki poprawiają tempo wzrostu i FCR u świń.

Szczególnie wrażliwe na zaburzenia równowagi mikrobiomu są prosięta tuż po odsadzeniu. Ich układ pokarmowy na tym etapie nadal się rozwija, a skład bakteryjny formuje. Zaburzenia pojawiające się u prosiąt w wyniku odsadzenia są najczęstszymi i jednymi z najbardziej kosztownych problemów w produkcji trzody chlewnej.

Aby ich uniknąć bez sięgania po antybiotyki, o odporność prosiąt zadbać trzeba jeszcze przed ich odsadzeniem. Niezwykle ważne będą otrzymana przez nie ilość i jakość siary od maciory i warunki w kojcu porodowym. W samym momencie odsadzenia maksymalnie zredukować stres z nim związany – unikając transportu prosiąt tuż po odsadzeniu, wspierając je dietą z suplementami – np. poprzez dodatek kwasów do paszy lub wody, o czym więcej można znaleźć tutaj: Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt - i tworząc możliwie niewielkie grupy warchlaków.

Na fermach stosujących chów bez antybiotyków generalnie utrzymuje się zwierzęta w niższym zagęszczeniu niż w systemach konwencjonalnych. Zmniejsza to stres obniżający odporność i ryzyko rozprzestrzeniania patogenów między osobnikami. Dodatkowo, przy mniejszej liczbie świń w danej grupie łatwiejsza jest ocena zdrowia poszczególnych osobników i szybkie reagowanie na objawy wskazujące na infekcję bakteryjną. Zwierzęta wymagające leczenia antybiotykami powinny zostać przeniesione do oddzielnej grupy, która zostanie wyłączona z programu AFR.

W opracowaniu całościowej strategii chowu wolnego od antybiotyków dobrze jest zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych w tej kwestii rolników, specjalistycznych firm z branży DDD (dezynsekcji, dezynfekcji i deratyzacji), ekspertów od żywienia zwierząt i lekarzy weterynarii.

 

Na podstawie:

Bernaerdt E, Maes D, Van Limbergen T, Postma M, Dewulf J. Determining the Characteristics of Farms That Raise Pigs without Antibiotics. Animals. 2022; 12(10):1224.

 

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu