kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
03 grudnia 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0653 EUR EUR - 4.5934 GBP GBP - 5.4021 DKK DKK - 0.6177
Archiwum


03.12.2021 13:56 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,50 zł/kg, średnia: 7,03 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

02.12.2021 MATIF: pszenica GRU21-290,50 (+3,01%), kukurydza STY22-243,75 (+1,56%), rzepak LIS21-680,00 (+2,64%) [euro/t]

02.12.2021 SPRZEDAM 48 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-260, tel.: 607 096 480

02.12.2021 SPRZEDAM 20 BYKÓW, hf, 775 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 608 128 340

02.12.2021 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58%, kuj.-pom., toruński, 87-148, tel.: 887 271 518

01.12.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mieszaniec, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-248, tel.: 661 564 461

01.12.2021 SPRZEDAM 15000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2 kg, wielkopolskie, poznański, 62-001, tel.: 504 284 593

30.11.2021 SPRZEDAM 25 TON GROCHU, transport firmowy, łódzkie, bełchatowski, 97-410, tel.: 782 213 912

29.11.2021 SPRZEDAM 35 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-090, tel.: 796 360 741

29.11.2021 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 792 294 254

28.11.2021 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, siemiatycki, 17-300, tel.: 609 089 738

28.11.2021 SPRZEDAM 50 000 SZT. KURCZAKA BROJLERA, 2,40-3,00 kg, wielkopolskie, tel.: 500 215 997

28.11.2021 KUPIĘ 10 BYCZKÓW, mieszaniec, 120 kg, podkarpackie, lubaczowski, 37-611, tel.: 781 050 365

28.11.2021 SPRZEDAM 1 JAŁÓWKĘ, mieszaniec, 550 kg, lubelskie, puławski, 24-100, tel.: 506 703 345

27.11.2021 SPRZEDAM 16 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, mazowieckie, płocki, 09-460, tel.: 600 382 166

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Mikrobiom ma związek z obgryzaniem ogonów u świń

Martyna Frątczak

Już od pewnego czasu wiadomo, że bakterie żyjące w jelitach mogą wpływać na psychikę i zachowanie zwierząt oraz ludzi. Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Szwecji ujawniły, że niepoprawny skład mikrobiomu jelit może stać za wystąpieniem u świń agresji i obgryzania ogonów. Być może już wkrótce poprzez wpływ na mikrobiom będzie można eliminować zaburzenia behawioralne u trzody chlewnej.

Co powoduje obgryzanie ogonów?

Lata obserwacji i badań jasno wskazują na to, że czynników ryzyka i przyczyn obgryzania ogonów u świń jest naprawdę wiele. Powszechnie przyjmuje się, że obgryzanie ogonów jest patologicznym zachowaniem, które pojawia się u zwierząt przebywających w monotonnym, sztucznym środowisku, gdzie nie mogą zaspokajać swoich naturalnych potrzeb do eksplorowania otoczenia i żerowania.

Agresję i obgryzanie ogonów u świń wiąże się również ze stresem związanym z nieoptymalnymi dla nich zagęszczeniem obsady, temperaturą, sposobem karmienia, typem kojca w jakim przebywają (rusztowane podłogi lub podłogi z materiałem ściołowym) i innymi czynnikami. O niektórych przyczynach pisaliśmy tutaj: Jak zapobiec obgryzaniu ogonów u prosiąt? System utrzymania ma znaczenie.

Dochodzą do tego indywidualne uwarunkowania świń, takie jak stopień odżywienia i usposobienie, które również mają wpływ na występowanie obgryzania ogonów w stadzie. Te czynniki zwłaszcza wydają się trudne do kontrolowania w warunkach fermowych. Mimo całej wiedzy dotyczącej przyczyn obgryzania ogonów u trzody chlewnej, ekspertom nadal ciężko jest zrozumieć w jaki sposób są ze sobą powiązane. Z tego powodu nie opracowano jeszcze jednego, uniwersalnego rozwiązania tego problemu.

Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców ze Szwecji ujawniły, co może łączyć czynniki żywieniowe, środowiskowe i zachowanie świń. Odpowiedź na pierwszy rzut oka może się wydawać absurdalna – ze zjawiskiem obgryzania ogonów związany jest indywidualny mikrobiom, a więc skład bakteryjny przewodu pokarmowego, świń.

Bakterie wpływają na psychikę świń... i ludzi

Bakterie zasiedlające przewód pokarmowy zwierząt i ludzi odgrywają kluczową rolę w regulowaniu wielu procesów przebiegających w organizmie. Udowodniono, że wpływają na układ odpornościowy, układ krążenia i metabolizm. Co jeszcze ciekawsze, mikrobiom oddziałuje na kluczowe procesy zachodzące w mózgu - połączenie to nazwano osią mikrobiom-jelito-mózg.

W eksperymentach przeprowadzonych na gryzoniach wykazano, że osobniki, które nie posiadały w ogóle mikroflory jelitowej (hodowane w warunkach wolnych od zarazków) wykazywały znacznie silniejsze reakcje stresowe. Częściej obserwowano u nich również upośledzone zachowania społeczne i tzw. stereotypie, a więc patologiczne, powtarzane czynności. Mikrobiom jelitowy może być więc kluczowy w rozwoju zachowań społecznych. U ludzi wykazano nawet, że skład mikrobiomu jelit ma wpływ na wystąpienie autyzmu, depresji i zaburzeń lękowych – potwierdziły to prowadzone przez kilkadziesiąt lat badania.

Związek między mikrobiomem a psychiką ma też drugą stronę – wykazano na przykład, że stresujące doświadczenia, takie jak stres społeczny, mogą negatywnie zmieniać skład mikrobiomu jelitowego u zwierząt i ludzi.

Jednym ze sposobów, w jaki mikrobiom jelit może wpływać na pracę mózgu są neuroaktywne metabolity bakterii i innych drobnoustrojów – a więc substancje wytwarzane podczas ich czynności życiowych, które oddziałują na komórki mózgu gospodarza. Do kluczowych metabolitów należą tutaj krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (KKT) powstające w jelicie grubym w wyniku fermentacji bakteryjnej błonnika z pokarmu. Różne stężenia KKT wykrywano w kale zwierząt i ludzi, u których występowały zaburzenia związane z psychiką i zachowaniem.

Warunki fermowe nie sprzyjają mikrobiomowi

Można założyć, że większość świń utrzymywanych w ściśle kontrolowanych warunkach fermowych prawdopodobnie nie ma optymalnego składu mikrobiomu. Pasza nastawiona na stymulację przyrostów, higiena pomieszczeń i stosowanie antybiotyków utrudniają rozwój normalnego mikrobiomu u młodych zwierząt.

Doświadczanie stresujących sytuacji już w młodym wieku, takich jak odsadzanie, kastracja i mieszanie w grupy z nieznanymi wcześniej osobnikami, mogą dodatkowo wpływać na nieprawidłowe kształtowanie się mikrobiomu świń.

To kwestia, której nie powinno się bagatelizować, zwłaszcza w świetle najnowszych odkryć. W badaniach opublikowanych rok temu stwierdzono, że świnie obgryzające ogony mają inny skład mikroflory od świń, które ogonów nie obgryzają. Różnica w mikrobiomie polegała przede wszystkim na zmniejszonej liczebności bakterii kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus u świń, które obgryzały ogony.

Świnie obgryzające ogony mają inną mikroflorę jelit

W najnowszych, niedawno opublikowanych przez szwedzkich naukowców, wynikach badań ujawniono kolejne związki między mikrobiomem świń, a obgryzaniem ogonów.

W przeprowadzonym przez nich eksperymencie sprawdzono, jak różni się mikrobiom u świń obgryzających ogony, świń, których ogony są obgryzane oraz u „kontrolnych” świń, które nie obgryzają ogonów, ani same tego nie doświadczają. Świnie przebywały ze sobą w kojcach, w takich samych warunkach otoczenia. Poza samym składem i różnorodnością mikroflory jelit, naukowcy sprawdzili również zawartość krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i krwi zwierząt.

Okazało się, że między świniami, które obgryzają ogony, a świniami kontrolnymi występowała bardzo duża różnica w składzie mikrobiomu jelitowego. U świń obgryzających ogony wykryto większą obfitość bakterii gram + typu Firmicutes. Dodatkowo badacze wykryli znaczące różnice w składzie i profilu krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w kale i we krwi u świń obgryzających ogony i będących ofiarami obgryzania ogonów. To bardzo ciekawa obserwacja, ponieważ pokazuje, że nawet u świń utrzymywanych w tym samym kojcu i jedzących taką samą paszę mogą występować różnice w procesach fizjologicznych zachodzących w ich układzie pokarmowym.

Zaburzenia związane z nieprawidłowym mikrobiomem można z założenia regulować, poprzez wykonywanie tzw. przeszczepu mikrobiomu, czy suplementację probiotykami. Wyniki eksperymentu dają więc nadzieję na to, że w przyszłości będzie można wpływać w ten sposób na zachowanie świń przejawiających zaburzenia behawioralne. Wymaga to jednak wcześniejszego dobrego zrozumienia związku między mikroflorą jelit, a mózgiem zwierząt.

 

Na podstawie:

Verbeek, E., Keeling, L., Landberg, R., Lindberg, J. E., & Dicksved, J. (2021). The gut microbiota and microbial metabolites are associated with tail biting in pigs. Scientific Reports, 11(1), 1-14.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu