kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Prosiętom zagrażają mykotoksyny z mleka

Martyna Frątczak

Z najnowszych badań wynika, że mykotoksyny przyjmowane wraz z paszą przez lochę mogą przenosić się do siary oraz mleka. Oznacza to, że narażone na ich działanie są już prosięta. Przedstawiamy, w jak dużej ilości toksyny przechodzą do pokarmu maciory oraz jakie ich skutki odczuwają prosięta.

Zagrożenie już dla najmłodszych

Mykotoksyny to substancje wytwarzane przez grzyby, które są szkodliwe dla zdrowia zwierząt oraz ludzi. Uważa się, że szczególnie wrażliwe na ich działanie jest trzoda chlewna.

O tym, które mykotoksyny są najbardziej niebezpieczne i w jaki sposób można chronić świnie przed ich działaniem opisywaliśmy jakiś czas temu: Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać problem?

Źródłem mykotoksyn dla zwierząt zazwyczaj jest zanieczyszczona nimi pasza. Z najnowszych badań wynika jednak, że na działanie mykotoksyn narażone mogą być już prosięta, jeszcze nie przyjmujące stałego pokarmu.

Dzieje się tak dlatego, że toksyny mogą przenosić się wraz z siarą i mlekiem maciory. Jaką skalę ma to zjawisko, sprawdził niedawno ośrodek naukowy Schothorst Feed Research (SFR) w Holandii.

W eksperymencie, który tam przeprowadzono, wystawiono na działanie niskich dawek mykotoksyn lochy i ich prosięta.

Toksyny imitujące hormony

 

Do testów wybrano dwie najczęściej występujące w paszy zwierząt mykotoksyny - zearalenon i deoksyniwalenol, określane skrótowo jako ZEN i DON. Toksyny te spotyka się zwłaszcza w paszach na bazie kukurydzy oraz wysłodków buraczanych.

Od pewnego czasu wiadomo już, że duże stężenia ZEN oraz DON w paszy dla loch powodują ich przeniesienie do mleka.

Dotychczas nie wiedziano jednak, w jakim stopniu się to dzieje i czy ekspozycja prosiąt poprzez siarę i mleko na toksyny jest poważna.

Jak wyjaśniają autorzy badania, groźne mogą być nie tylko mykotoksyny ZEN i DON, ale również ich pochodne, które są wytwarzane podczas ich rozkładu w organizmie lochy, a później trafiają do siary i mleka.

W czasie przetwarzania ZEN i DON powstają substancje określane jako α-ZEL i β-ZEL – są one bardzo podobne budową do estradiolu, ważnego hormonu płciowego. Mogą łączyć się z receptorami dla estrogenów, a tym samym poważnie zaburzać gospodarkę hormonalną zwierząt.

Ocena ryzyka dla prosiąt

Eksperyment przeprowadzony przez ośrodek SFR w Holandii, we współpracy z Instytutem Friedricha Loefflera w Niemczech oraz francuską firmą Olmix zajmującą się żywieniem zwierząt ocenił przenoszenie się ZEN, DON i ich pochodnych z siarą i mlekiem na prosięta.

W badaniu przygotowano dla loch dwie różne diety z 2 partii wysłodków buraczanych – w ten sposób stworzono dietę zawierającą 100 ppb mykotoksyny ZEN oraz dietę zawierającą 300 ppb mykotoksyny ZEN.

Dołączenie do wysłodków buraczanych innych pasz sprawiło, że ostatecznie diety zawierały również drugą mykotoksynę DON – w ilości około 250 ppb w obu dietach.

Naukowcy wyjaśniają, że te zawartości mykotoksyn były i tak niższe niż zalecana dopuszczalna na obszarze Unii Europejskiej ilość mykotoksyn w paszy – 900 ppb. W praktyce, przygotowując dawkę pokarmową dla zwierząt z różnych komponentów paszowych, trudno jest uniknąć zanieczyszczenia mykotoksynami na takim poziomie, jak w eksperymencie.

Przygotowane diety ze znaną zawartością mykotoksyn podawano lochom na trzy różne sposoby:

  1. Grupa loch nr 1 otrzymywała paszę z niską zawartością ZEN do 109 dnia ciąży do 26 dnia laktacji.

  2. Grupa loch nr 2 dostawała paszę z niską zawartością ZEN do 109 dnia ciąży do porodu, a następnie paszę z wysoką zawartością ZEN do 26 dnia laktacji.

  3. Grupie loch nr 3 podawano paszę z wysoką zawartością ZEN od 109 dnia ciąży do 26 dnia laktacji.

Wpływ paszy z mykotoksynami na mleko

Zawartość mykotoksyn i ich metabolitów sprawdzano następnie w siarze, mleku oraz w surowicy loch z różnych grup i ich prosiąt.  

W jakiej ilości mykotoksyny trafiły do siary loch przedstawia tabela poniżej.

Warto zwrócić uwagę na dość dużą zawartość szkodliwego α-ZEL w siarze loch z grupy nr 3, które od 109 dnia ciąży otrzymywały paszę z wysoką zawartością mykotoksyny ZEN. Do siary loch ze wszystkich grup trafiło również stosunkowo dużo mykotoksyny DON.

Zawartość mykotoksyn w siarze (ng/ml) loch z różnych grup:

Mykotoksyna/pochodna:

Grupa loch nr 1

Grupa loch nr 2

Grupa loch nr 3

ZEN

0,053

0,048

0,075

α-ZEL

0,094

0,066

0,218

DON

0,75

0,36

0,76

 

Zawartość toksyn w mleku loch ocenianio w momencie odsadzania prosiąt.

Wysokie zawartości α-ZEL znalezionio wtedy w grupach loch T2 i T3, które od momentu oproszenia do odsadzania miały kontakt z paszą o dużej zawartości mykotoksyny ZEN. Wszystkie grupy loch miały w mleku sporą zawartość mykotoksyny DON.

Zawartość mykotoksyn w mleku (ng/ml) loch z różnych grup:

Mykotoksyna/pochodna:

Grupa loch nr 1

Grupa loch nr 2

Grupa loch nr 3

ZEN

0,120

0,130

0,115

α-ZEL

0,062

0,176

0,156

DON

2,98

3,19

2,37

 

Badania surowicy zwierząt wykazały, że zarówno lochy, jak i prosięta miały we krwi pewien poziom mykotoksyn i ich metabolitów.

W momencie odsadzania lochy z grupy nr 2 i nr 3 miały znacznie podwyższone we krwi stężenie ZEN, oraz jego metabolitów α-ZEL i β-ZEL.

Prosięta ze wszystkich grup miały podobny poziom toksyn w surowicy. Wyróżniły się prosięta z grupy nr 3, które miały istotnie wysokie stężenie we krwi α -ZEL oraz mytoksyny DON.

Jak mykotoksyny wpłynęły na lochy i prosięta?

Naukowcy stwierdzili, że ilość mykotoksyn, jaką przyjęły zwierzęta w eksperymencie nie wpłynęła znacząco na ich wydajność i ogólne zdrowie.

Zauważają jednak, że prosięta od loch z grupy 2 oraz 3, które były narażone na duże ilości mykotoksyn od urodzenia do odsadzenia, miały w surowicy znacząco obniżony poziom estradiolu. Oznacza to, że prawdopodobnie mykotoksyna ZEN i jej pochodna α-ZEL namieszały już w gospodarce hormonalnej prosiąt.

Z innych badań wiadomo, że ekspozycja na te mykotoksyny powoduje zmniejszenie ilości puli komórek jajowych u rosnących loszek. Z tego wględu na zawartość mykotoksyn w paszy należy uważać należy zwłaszcza w przypadku prosiąt-samic przeznaczonych do programów rozrodu.

Badacze wykryli dodatkowo, że u prosiąt przyjmujących duże ilości mykotoksyn z siarą i mlekiem wystąpił w jelitach przejściowy stan zapalny.

Ogólnym wnioskiem z badania jest stwierdzenie, że nawet mieszczące się w rekomendowanych przez UE limitach ilości mykotoksyn w paszy mogą mieć negatywne skutki dla zwierząt – już od pierwszych dni życia.

 

Na podstawie:

Benthem de Grave, Xandra, et al. "Transmission of Zearalenone, Deoxynivalenol, and Their Derivatives from Sows to Piglets during Lactation." Toxins 13.1 (2021): 37.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu