Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji lepiej smakuje?

Redakcja

Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczmień pozostały po wykonaniu japońskiego likieru shochu. Zespół profesjonalnych piwowarów i naukowców związanych z rolnictwem twierdzi, że składniki odżywcze w pozostałym sfermentowanym jęczmieniu mogą zmniejszyć stres zwierząt, co skutkuje lepszym smakiem mięsa.

 

Kiusiu, w zachodniej Japonii słynie z shochu i wielu ferm trzody chlewnej. - Mamy nadzieję, że wspólne projekty badawcze dzadzą bezpośrednie korzyści lokalnej społeczności i z korzyścią dla środowiska - powiedział Yasuhisa Ano, autor opracowania naukowego opublikowanego w Food Chemistry. Ano jest powiązany z Kirin Central Research Institute w Kirin Holdings Co., Ltd.

 

Obecnie zacier pozostały po destylacji alkoholu jest uważany za odpad przemysłowy i często jest usuwany w sposób, który powoduje emisję dwutlenku węgla. Podawanie resztek po destylacji zwierzętom gospodarskim może poprawić jakość życia zwierząt, obniżyć koszty rolników i browarów, przyciągnąć wymagających smakoszy i przynieść korzyści środowisku poprzez ograniczenie marnotrawienia żywności.Japońskie shochu można wytwarzać z jęczmienia, ziemniaków, ryżu lub innych skrobi, najpierw rozłożonych na pleśń, następnie poddanych fermentacji drożdżowej, a na końcu destylowanej do zawartości alkoholu zwykle przekraczającej 20 procent.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz