kojs

skiba

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Ubój trzody chlewnej: błędy personelu najczęstszym problemem

Martyna Frątczak

Większość problemów związanych z dobrostanem świń podczas uboju wynika z nieodpowiednich umiejętności personelu oraz źle zaprojektowanych i zbudowanych obiektów.

 

To jedne z głównych wniosków przedstawionych w najnowszej opinii naukowej EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności).

EFSA podkreśla, że najpoważniejszym problemem prowadzącym do zakłócenia dobrostanu świń w rzeźniach jest brak odpowiednich umiejętności i / lub dokładnego przeszkolenia personelu zajmującego się ubojem.

Opinia ta jest najnowszą z serii zaktualizowanych ocen dobrostanu zwierząt podczas uboju, o które poprosiła Komisja Europejska. Poza identyfikacją głównych problemów występujących podczas uboju, EFSA proponuje również środki mające na celu im zaradzenie.

Kolejna opinia na temat bydła zostanie opublikowana jeszcze w tym roku.

Komisja Europejska dokonuje przeglądu obecnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt w celu stworzenia bardziej zrównoważonego systemu produkcji żywności w UE. Obecnie wydawana seria opinii to wkład do podstawy naukowej tego przeglądu.

„Wysokie standardy dobrostanu zwierząt poprawiają ich zdrowie i jakość żywności, zmniejszają zapotrzebowanie na leki i mogą pomóc zachować różnorodność biologiczną. Zdrowe, zadbane zwierzęta są niezbędne dla zdrowego łańcucha pokarmowego.” – tłumaczy Marta Hugas, główny naukowiec EFSA.

Opinia opiera się na kompleksowym przeglądzie tego, co dzieje się z trzodą chlewną przed i w trakcie uboju - od przybycia do rzeźni i rozładunku świń, przez proces ogłuszania, aż do wykrwawiania i uśmiercania. Identyfikuje szereg zagrożeń, które powodują problemy związane z dobrostanem - takich jak stres cieplny, pragnienie, długotrwały głód i problemy oddechowe - i proponuje środki zapobiegawcze i naprawcze, tam gdzie to możliwe.

Podobnie jak w przypadku poprzedniej opinii na temat uboju drobiu, większość zagrożeń – 29 z 30 zidentyfikowanych - jest konsekwencją błędów personelu, wynikających z braku odpowiedniego przeszkolenia lub zmęczenia.

Opinie naukowe dotyczące uboju opierają się na najnowszej dostępnej wiedzy naukowej i są opracowywane w porozumieniu z ekspertami ds. dobrostanu zwierząt z państw członkowskich UE.

Nowe wnioski zostaną wykorzystane przez Komisję Europejską w rozmowach ze Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt (OIE) w celu przeglądu i opracowania najlepszych zasad zachowania dobrostanu zwierząt podczas uboju.

Pełen tekst opinii EFSA dostępny jest TUTAJ.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu