Chiny budują wieżowce dla świń

Martyna Frątczak

Chiny budują gigantyczne, wielopiętrowe fermy świń w pobliżu swoich metropolii. Celem jest powrót do poziomu produkcji wieprzowiny sprzed kryzysu ASF.

 

To nietypowe rozwiązanie przyczynia się do szybkiego wzrostu liczebności krajowego pogłowia trzody chlewnej.

„Wieżowce dla świń” pozwalają na zintensyfikowanie produkcji zwierząt na dostępnej powierzchni i prowadzenie jej w pobliżu miejskich metropolii. Państwo odwraca wieloletni trend przenoszenia produkcji zwierzęcej na wieś, z dala od miast.

Chiny są największym konsumentem wieprzowiny na świecie. Walka z wirusem ASF kosztowała je zmniejszenie liczebności krajowego pogłowia trzody chlewnej o niemal połowę. Oznacza to, że obecnie państwo polega na imporcie wieprzowiny z wielu państw świata, głównie USA.

Chiny chcą jednak wrócić do poziomów produkcji sprzed epidemii wirusa ASF. W tym celu planują zwiększyć pogłowie trzody chlewnej do 200 milionów zwierząt, co umożliwią im ogromne fermy przemysłowe budowane w całym kraju.

Gospodarstwa rolne budowane na obrzeżach dużych miast były jak dotąd niezwykle drogim przedsięwzięciem, ponieważ występowały na nich problemy z m.in. odprowadzaniem ścieków i postępowaniem z gnojowicą.

Te problemy zagrażające ochronie środowiska i zdrowiu mieszkańców miast wcześniej skłoniły rząd do przeniesienia wielu komercyjnych gospodarstw na obszary wiejskie lub do zamknięcia ich w latach 2015–2017.  

Teraz jednak ten trend się odwraca, władze ułatwiają uciążliwe procedury, a na obrzeżach Pekinu, podobnie jak wielu innych aglomeracji, powstają liczne, komercyjne fermy.

Chiński wiodący producent wieprzowiny, New Hope Liuhe, buduje w Pekinie „wieżowiec dla świń”, wielopiętrową fermę, która będzie produkować 150 000 świń rocznie.

Po inflacji w Chinach w 2019 roku rząd uważa stabilizację produkcji wieprzowiny w kraju za kluczową dla bezpieczeństwa żywnościowego. Chce zagwarantować odpowiednią podaż mięsa w każdym regionie kraju, co oznacza że każda prowincja kraju powinna produktować teraz pewną część wieprzowiny.

W Pekinie, gdzie mieszka ponad 20 milionów ludzi, do roku 2022 ma być produkowanych około 890 000 świń rocznie. Pokryje to jedną dziesiątą zapotrzebowania na wieprzowinę.

 

Na podstawie:

Agrarheute

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz