Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni ograniczyć swój apetyt na rzecz ekstensywnej, bardziej przyjaznej środowisku produkcji zwierzęcej, czy może wręcz przeciwnie, dzięki nowym technologiom uda nam się jeszcze bardziej ją zintensyfikować?
Na te pytania postanowiła odpowiedzieć grupa ekspertów w najnowszym artykule opublikowanym w Journal of the Science of Food and Agriculture, skupiając swoje rozważania na przyszłości produkcji trzody chlewnej.
Produkcja trzody chlewnej jest nieodłącznym elementem gospodarki większości państw świata. Duża część ludności nie wyobraża sobie diety pozbawionej wieprzowiny. Niestety wraz ze wzrastającym globalnym spożyciem mięsa, nie tylko wieprzowego, zwiększa się presja na Ziemię i jej ograniczone zasoby.
Spożycie mięsa będzie rosnąć
Przewiduje się, że do 2100 r. populacja ludzka wzrośnie do niemal 11 miliardów ludzi. Równolegle do wzrostu liczebności populacji ludzkiej, spodziewać można się wzrostu produkcji i konsumpcji mięsa. Szczególnie kraje rozwijające się tworzą coraz większy popyt na produkcję mięsa. To właśnie one będą w nadchodzących latach wyrażać coraz większe zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego.
Obserwowane zjawiska są ciężkie do jednoznaczniej oceny. Chów i hodowla świń z jednej strony zapewniają na całym świecie liczne miejsca zatrudnienia, są źródłem bezpiecznej i wartościowej żywności i dostarczają produktów wykorzystywanych w wielu gałęziach gospodarki ludzkiej.
Mięso wieprzowe jest wysoce wartościowym składnikiem diety, dostarczającym energii, białko i wiele kluczowych na zdrowia mikroelementów. Jednak pomimo tych wielu korzyści wynikających z globalnej produkcji mięsa, wzrost liczby zwierząt gospodarskich bezpośrednio zagraża możliwości prowadzenia zrównoważonej produkcji zwierzęcej.
Przede wszystkim powoduje on wzrost presji na wykorzystywane grunty, zasoby wody i energii, zwiększa również emisję gazów cieplarnianych i produkcję szkodliwych dla środowiska odpadów.
W sposób można rozwiązać te problemy i pogodzić intensywną produkcję zwierzęcą ze zmniejszeniem presji środowiskowej?
Autorzy najnowszej pracy odpowiedź znajdują w dwóch różnych scenariuszach. Pierwszy z nich przewiduje – na pierwszy rzut oka paradoksalnie - intensyfikację produkcji świń, która pozwoli oszczędzić grunty i ograniczone zasoby. Drugiemu bliżej do produkcji ekstensywnej, wykorzystującej naturalne zasoby regionów i rozwiązania bliższe naturze.
Scenariusz 1: większa intensywność, większa wydajność
Pierwszym sposobem na bardziej wydajną produkcję zwierzęcą jest optymalizacja już istniejących systemów produkcji.
Eksperci uważają, że obecnie ogromnym problemem na świecie są różnice pomiędzy obserwowanymi wydajnościami produkcji między regionami posiadającymi podobny potencjał. Takie różnice wynikają z nierównej dostępności do nowoczesnych technologii, zasobów wody, składników paszowych, gruntów, odpowiednich warunków pracy, czy wykształcenia rolników i aktualnych potrzeb rynku.
Uważa się, że w zwiększeniu wydajności produkcyjnej niektórych regionów świata pomóc może przede wszystkim ulepszenie genetyczne wykorzystywanych ras zwierząt.
To mało optymistyczna myśl dla zwolenników różnorodności biologicznej, jednak faktem pozostaje, że wprowadzenie w ostatnich latach w krajach rozwijających się ras zwierząt dostosowanych do intensywnych systemów pozwoliło na znaczne zwiększenie ich wydajności produkcyjnej i zmniejszenie różnic między nimi, a krajami wysoko rozwiniętymi.
Genetyczne doskonalenie ras zwierząt jest kluczem do dalszego rozwoju intensywnej produkcji zwierzęcej. Obecnie światową produkcję trzody chlewnej dominują takie rasy jak Wielka Biała, Duroc, Landrace, Hampshire, czy Pietrain, ściśle monitorowane i ulepszane przez tylko kilka komercyjnych firm zajmujących ich programami hodowlanymi.
To podejście niosące ze sobą wiele korzyści, jak i zagrożeń, jednak nie można spodziewać się utopii, jeśli świat skieruje się w stronę intensyfikacji produkcji zwierzęcej. Na pewno ucierpi różnorodność, zyskać mogą jednak regiony z ograniczonymi zasobami paszowymi. Zwierzęta wydajniej wykorzystujące paszę mogą pomóc zwiększyć produkcję na takich obszarach.
Jednak idealnym rozwiązaniem w snutym scenariuszu będzie wykorzystywanie niekoniecznie lokalnych źródeł żywności dla zwierząt, ale uprawa genetycznie modyfikowanych roślin, zapewniających największą wydajność produkcji przy ograniczonych zasobach.
Autorzy uważają również, że przyszłością intensywnej produkcji zwierzęcej będzie tzw. precyzyjny chów zwierząt, wykorzystujący najnowsze technologie do śledzenia zdrowia, wyników produkcyjnych i dobrostanu każdego osobnika w stadzie.
Chociaż takie systemy są póki co przyszłością, próby ich wykorzystania już trwają (pisaliśmy o tym więcej tutaj: PRECYZYJNY CHÓW DROBIU: W STRONĘ POPRAWY DOBROSTANU I WYDAJNOŚCI) i niosą nadzieję na znaczną poprawę nie tylko wydajności produkcyjnej zwierząt, ale również komfortu ich życia.
Scenariusz 2: wykorzystanie lokalnych zasobów
Drugi scenariusz zrównoważonej produkcji zwierzęcej przyszłości jest niemal przeciwny wspomnianemu wyżej i docenia wartość różnorodności biologicznej, przejawiającej się również w lokalnych rasach zwierząt na całym świecie.
Często posiadają one unikalne przystosowania i cechy, dzięki którym zapewniają ludziom od setek lat wartościową żywność w bardzo niekorzystnych warunkach.
W tym scenariuszu zamiast wprowadzać na mało wydaje obszary nowoczesne rasy świń przystosowane do intensywnej produkcji – co ciągnie za sobą również konieczność wprowadzenia nowoczesnych systemów utrzymania zwierząt i uprawy obcych dla regionu roślin – proponuje się precyzyjne dobieranie już istniejących lokalnych ras do specyficznych warunków.
A także otoczenie regionalnych ras opieką i starannymi programami hodowlanymi, jakimi cieszą się obecnie komercyjne i popularne rasy.
Wybór zwierząt gospodarskich, które są najbardziej odporne na zmiany klimatu i najlepiej przystosowane do przetwarzania pasz niskiej jakości (lokalne rośliny, pasze z produktów ubocznych, odpady paszowe) w wartościowe mięso może być kluczem do wysokiej produkcji zwierzęcej w przyszłości, równocześnie znacznie zmniejszającej presję na zasoby naszej planety.
Niestety ten szanujący różnorodność naszej planety scenariusz wydaje się mniej prawdopodobny od pierwszego. Autorzy podkreślają, że jego realizacja może napotkać podobne problemy, co produkcja organiczna –która przede wszystkim przegrywa pod względem wydajności z produkcją intensywną.
Problemami mogą być również zapewnienie stabilnego żywienia przy korzystaniu z różnorodnych lokalnych źródeł i konieczność monitorowania ich pod względem ilości składników antyodżywczych i szkodliwych – co generuje dodatkowe koszty.
Co czeka nas w przyszłości?
Który z opisanych scenariuszy stanie się rzeczywistością? Przed odpowiedzią z pewnością należy wziąć pod uwagę krajową ocenę dostępności lokalnych pasz i alternatyw paszowych z np. produktów ubocznych przetwórstwa spożywczego oraz dostępność gruntów pod produkcję roślinną i hodowlaną.
Znaczenie mają także pożądane poziomy produkcji oraz zobowiązania związane z parametrami produkcyjnymi wynikającymi m.in. z przynależności niektórych państw do Unii Europejskiej.
Z pewnością nie ma rozwiązania idealnego i dostosowanego do sytuacji każdego państwa, czy nawet każdego jego regionu.
W rozważaniach warto również uwzględnić trendy zachodzące w społeczeństwach państw wysokorozwiniętych, gdzie coraz częściej zachęca się do ograniczania mięsa lub do zupełnej jego eliminacji z diety na rzecz wegetarianizmu czy weganizmu.
Czas pokaże, jak rozwinie się światowa produkcja mięsa. Ostatecznie nie ma przeciwskazań, by oba, miejscami przeciwstawne sobie, scenariusze mogłyby ze sobą koegzystować.
Na podstawie:
Rauw, Wendy M., et al. "Prospects for sustainability of pig production in relation to climate change and novel feed resources." Journal of the Science of Food and Agriculture (2020).

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
Nie kupuj “kota w worku”. Na co zwracać uwagę przy
Decyzja podejmowana podczas zakupu mięsa zależy od wielu czy
Rosnące temperatury katastrofą dla hodowli świń w
Klimat stale się zmienia, czego pierwszymi świadkami w wielu
W Brukseli istnieje presja na stygmatyzowanie mięs
- Uważamy, że pomysły, aby eliminować mięso czy inne produkt
Jak poprawić jakość siary i mleka lochy? Kluczem o
Zdrowie, odporność i tempo wzrostu prosiąt ściśle zależą od
Wzrost unijnej produkcji wieprzowiny. Hiszpania na
W rzeźniach Unii Europejskiej w ubiegłym roku ubito nieco wi
Mięso z drukarki 3D? Za 10 lat takie zjawisko może
Brzmi jak koncepcja dla filmu science-fiction, ale produkcja
Dieta wegańska źle wpływa na kości?
Dieta wegańska jest modna. To w jaki sposób ten rodzaj
W najbliższych latach produkcja wieprzowiny w UE s
Zgodnie z najnowszą prognozą Francuskiego Instytutu Wieprzow
Rolnik sprzedawał tradycyjne mięso jako produkt ek
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rol
Wieprzowina przebije kurczaka
Według amerykańskiego departamentu rolnictwa, wieprzowina bę
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Wirusy nietoperzy wykryte u świń
Na obszarze Włoch u świń w komercyjnych gospodarstwach wykry
W tym roku produkcja unijnej wieprzowiny spadnie
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej s
Prognozy dla europejskiego rynku wieprzowiny nie s
Zgodnie z prognozami Rabobanku, w pierwszym kwartale bieżące
Chiny: duże firmy kwitną dzięki ASF
Najświeższa analiza przygląda się, jak duży wpływ na ceny wi
“Moje świnie mają się dobrze”, czym dla rolników j
Wywiady przeprowadzone z hodowcami trzody chlewnej w Brazyli
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
W tym miesiącu kończą się dwa nabory wniosków z PR
Przedsiębiorcy, którzy chcą rozwijać świadczenie usług dla r
Rosja: w planach 6 milionów świń do 2025 roku
Rosyjskie stado świń ma wzrosnąć z 4 milionów sztuk w 2019 r
Syndrom drugiego miotu: wymyślony, czy prawdziwy p
Syndrom drugiego miotu, a więc mniejsza liczba prosiąt po dr
W ciągu dekady produkcja wieprzowiny w UE spadnie
Zgodnie z prognozami rolnymi Unii Europejskiej na lata 2020-
Pomoc rządowa preferuje wielkie ,,korporacje produ
Połączenie rozliczenia pomocy covidowej z programem wyrównan
Holandia znacznie obniża produkcję prosiąt
W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2020 roku liczba macior w Hol
Holendrzy pomagają budować świńską potęgę Chin
Konsorcjum dwunastu holenderskich firm z sektora rolnictwa i
Ponad 6 tys. loch na fermie pod Namysłowem. Roczni
Już wkrótce rozpocznie się zasiedlanie hodowli zarodowej trz
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Będzie wsparcie finansowe dla producentów świń w c
W ramach pomocy dla rolników szczególnie dotkniętych kryzyse
ASF wykryty w komercyjnej paszy dla świń
Badacze z Chin i USA w swojej najnowszej publikacji donoszą
Odsadzanie prosiąt bez tlenku cynku i antybiotyków
Odsadzanie prosiąt to jeden z najbardziej problematycznych e
Samorząd rolniczy wnioskuje o natychmiastową inter
- Rolnicy obawiają się, że z braku możliwości zwiększenia pr
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Chiny stawiają na wieprzowinę i produkcję w gospod
Wraz z rosnącym popytem na wieprzowinę, Chiny dynamicznie od
Druga fala pandemii oznacza ogromne kłopoty dla br
W całej Europie rozprzestrzenia się pandemia Covid-19. Jej w
Droga do schabowego na naszym talerzu usłana jest
- Kastracja samców to ekstremalnie bolesna procedura wykonyw
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Świnie wolą muzykę klasyczną
Świnie zdecydowanie wolą muzykę klasyczną od rocka. Krowy pr
„Świńska ekspansja” Chin w Argentynie wstrzymana.
Rząd Argentyny opóźni podpisanie protokołu ustaleń z Chinami
Trzodziarze będą prosić premiera o wsparcie. Jeśli
Producenci trzody chlewnej, którzy tuczą świnie w cyklu otwa
Chiny tworzą świńską kolonię w Argentynie. Miliard
Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Handlu Międzynarodowego A
Argentyna zostanie chińską fabryką wieprzowiny?
W świetle problemów związanych z afrykańskim pomorem świń (A
Import ASF z paszą dla świń: jak zmniejszyć to ryz
Transport różnych składników paszowych jest obciążony ogromn
Jak spowolnić wzrost tuczników?
Wielu rolników ma obecnie problem z opłacalną sprzedażą świń
Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szc
Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z i
Niemcy nie wiedzą, gdzie sprzedawać świnie. Ubój j
Wielu niemieckich rolników zajmujących się tuczem świń nie w
Rynek trzody chlewnej - sytuacja w Wielkopolsce
- Sytuacja na rynku trzody chlewnej ciągle nie wróciła do sy
Nowy typ świńskiej grypy może wywołać kolejną pand
Chińscy naukowcy odkryli nowy typ wirusa świńskiej grypy. Mo
Ubój trzody chlewnej: błędy personelu najczęstszym
Większość problemów związanych z dobrostanem świń podczas ub
Chiny budują wieżowce dla świń
Chiny budują gigantyczne, wielopiętrowe fermy świń w pobliżu
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
Rozwój wsi i rolnictwa strategicznym zadaniem pańs
Minister Rolnictwa podsumował wczoraj dwa lata pracy na swoi
Prezydent Andrzej Duda podpisał umowę programową z
Wczoraj Prezydent RP Andrzej Duda podpisał umowę programową
Rosja: produkcja wieprzowiny w pierwszym trymestrz
Rosyjska produkcja wieprzowiny w pierwszych czterech miesiąc
Chiny budują super rzeźnię. Zakład będzie zabijał
Techbank Food, szósty co do wielkości producent trzody chlew
Wpływ stresu cieplnego na maciory i prosięta
Wysokie temperatury mogą być niekorzystne zwłaszcza w chowie
Po raz pierwszy od trzech lat liczba świń poddanyc
Jak wynika ze wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycz
Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow
Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c
Polska hodowla trzody chlewnej na krawędzi. Koniec
- W związku z wyjątkowo trudną sytuacją na rynku trzody chle
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Minister Ardanowski: Musimy odejść od monokultury
– Synonimem nowoczesnego rolnictwa jest rolnictwo przyjazne
Chiny biją rekordy w imporcie wieprzowiny. Wirus A
Chiny, największy na świecie konsument wieprzowiny, zaimport
Hiszpania zarabia krocie na eksporcie wieprzowiny
Główny producent trzody chlewnej w Unii Europejskiej umacnia
Rośnie rosyjska produkcja wieprzowiny, a ceny idą
Według National Union of Pig Breeders, rosyjski przemysł wie
Sektor mięsny w USA i Kanadzie zmaga się z deficyt
Wiodące firmy z sektora mięsnego w USA i Kanadzie uważają, ż
Nuda szkodzi odporności świń – wzbogacone środowis
Świnie utrzymywane na ograniczonej przestrzeni, pozbawionej
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mykotoksyny, a zdrowie świń: jak mądrze rozwiązać
Mykotoksyny to produkty uboczne wytwarzane przez grzyby, zna
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecz
Rolnictwo nie może stać się zakładnikiem ekologii.
Nowy Zielony Ład może być poważnym zagrożeniem dla całego un
Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci
Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksp
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Koronawirus wpływa na rynek wieprzowiny. Ceny w Ch
Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i zbliżyły się d
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Wytłoki pomidorowe w żywieniu świń: tańsze i bardz
W ciągu ostatniej dekady rośnie zainteresowanie wykorzystywa
Ożywienie na rynku trzody chlewnej. Optymistyczne
Polscy rolnicy przyzwyczaili się do prowadzenia produkcji tr
Kandydat na prezydenta RP: Mnie zwierzęta, które s
- Ludzie i zwierzęta, świat mnie będzie sądzić. Stworzenie m
Chcesz mieć świnie? Musisz wybudować biogazownię.
Władze gminy Wola Krzysztoporska (woj. łódzkie) zamierzają w
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Szczęśliwe czy smutne świnie? Wygląd fermy wpływa
Zdjęcia zwierząt gospodarskich zawsze towarzyszą medialnym d
Bezmleczność poporodowa u loch – jak jej zapobiega
Dla przeżywalności i wzrostu prosiąt niezbędna jest odpowied
Małe prosiaki – czy muszą zostać charłakami?
Prosięta o niskiej masie ciała w momencie urodzenia często r
Minister Ardanowski: Przez lata wmawiano rolnikom,
– Unia Europejska oczekuje, że podstawa europejskiego rolnic
Zdrowe świnie zimą: jak zapobiegać chorobom?
Pomimo całkiem dobrej odporności na niskie temperatury, świn
Światowa produkcja wieprzowiny spadnie w przyszłym
Amerykański departament rolnictwa USDA zapowiada dramatyczny
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
Polscy rolnicy są młodzi i niewykształceni?
Według danych Instytutu Socjologii z UMK w Toruniu, struktur
Holenderski rząd chce ograniczyć liczbę świń. Prop
Rząd holenderski proponuje 180 milionów euro hodowcom trzody
ASF: Jak chronić fermy przed owadami?
Po opublikowaniu przez nas artykułu dotyczącego potencjalnej
ASF odkryty w komarach i muchach na fermie w Eston
Materiał genetyczny wirusa ASF znaleziono w komarach i dwóch
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Chiny produkują coraz cięższe świnie. Sprzedaż soi
Chińscy rolnicy hodują coraz cięższe świnie, aby czerpać zys
Rola rolników w działaniach w dziedzinie klimatu
W miniony wtorek odbyło się nieformalne posiedzenie Rady Min
Filipiny twierdzą, że radzą sobie z ASF
Filipińska Agencja Informacyjna (PIA) opublikowała artykuł o
Pijawki są wektorem wirusa ASF
W jednym z najnowszych badań naukowcy z Armenii udowodnili e
Polskie zakłady mleczarskie coraz bardziej zrównow
Przemysł mleczarski uznawany jest za mało przyjazny środowis
Pięćdziesiąt świń w szambie
Nietypową akcję przeprowadzili w czwartkowy poranek strażacy
Władza kadzi rolnikom: "Polska wieś staje się wizy
- Dziś polska wieś jest nowoczesna, dziś polska wieś jest pi
Katastrofalny spadek pogłowia świń. W ciągu roku z
Według wstępnych danych Głównego Urzędu Statystycznego, pogł
KZP-PTCH: nieuzasadnione podważanie jakości polski
Produkcja wieprzowiny w Polsce stanowi 12% produkcji rolno-s