kojs

kps

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Nowa chlewnia w woj. łódzkim wyprodukuje 18 tys. prosiąt rocznie

Redakcja

Dzisiaj minister Jan Krzysztof Ardanowski wziął udział w otwarciu chlewni w Cieślinie (woj. łódzkie). Potężna inwestycja państwa Tarnowskich w postaci chlewni na 600 macior w cyklu zamkniętym, pozwoli na odchowanie około 30 prosiąt rocznie od maciory. - To łącznie 18 000 rocznie. O tyle zmniejszy się import prosiąt do tuczu z zagranicy – stwierdził szef resortu rolnictwa.

 

Duże hodowle w nowoczesnych, w pełni skomputeryzowanych obiektach, pozwalające na maksymalne wyeliminowanie możliwości przeniesienia ze środowiska wirusa ASF lub małe gospodarstwa zajmujące się hodowlą ras rodzimych – o takich kierunkach rozwoju hodowli trzody chlewnej w Polsce mówił minister Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa przebywał dzisiaj z wizytą w gminie Rozprza na terenie województwa łódzkiego, gdzie brał udział w otwarciu chlewni w Cieślinie.

 

Nowa inwestycja w jednym z gospodarstw pozwoli na odchowanie około 18 000 prosiąt rocznie.Dziś otwarta chlewnia, to najwyższy światowy standard. Pozwala na uzyskiwanie wyników porównywalnych z tymi, jakie osiągają kraje przodujące w hodowli trzody, Dania czy Holandia – ocenił minister rolnictwa. Chlewnia rozpocznie działalność w przyszłym tygodniu. Produkcja będzie w pełni skomputeryzowana. − Obiekt pomieści 600 loch, a porody będą odbywały się na pięciu porodówkach – poinformował właściciel gospodarstwa Andrzej Tarnowski.

 

Minister podkreślił, że obecnie równie ważna dla powodzenia hodowli trzody chlewnej – oprócz wysokiej liczby odchowanych prosiąt od jednej maciory rocznie, a także zużycia pasz – jest bioasekuracja. − Szczególnie teraz, w obliczu walki z ASF, niezbędna jest właściwa bioasekuracja. Budynki muszą być tak zaprojektowane i wybudowane, aby maksymalnie ograniczyć możliwość zawleczenia choroby ze środowiska. Jeżeli chcemy uratować hodowlę trzody chlewnej w Polsce, to również tego typu obiekty są niezbędne – podkreślił Jan Krzysztof Ardanowski.

 

Szef resortu rolnictwa zachęca rolników, którzy indywidualnie nie dysponują możliwościami tworzenia takich obiektów, aby organizowali się do wspólnych działań. – Jest to bardzo ważne, szczególnie dla mniejszych gospodarstw. Nie każdy może wybudować u siebie taki obiekt, więc kooperacja jest szansą na sprostanie wyzwaniom międzynarodowej konkurencji. Jeden rolnik może hodować warchlaki, dla okolicznych rolników, którzy będą mieli tuczarnie. Tworzy się wtedy pewnego rodzaju obieg zamknięty w skali kilku gospodarstw. Razem można dokonywać zakupów środków do produkcji, poprawiać materiał hodowlany. Dzięki takiej współpracy można stać się partnerem dla dużych zakładów ubojowych.

 

Innym rozwiązaniem, jakie minister widzi dla polskich gospodarstw zajmujących się trzodą chlewną, zwłaszcza tych rodzinnych, jest hodowla ras rodzimych, tradycyjnych: puławskiej, złotnickiej białej, złotnickiej pstrej. – Jest dziś moda i zapotrzebowanie na wieprzowinę o innej strukturze mięsa. Jest poszukiwana w restauracjach, można też z niej robić wędliny. Jest więc też miejsce dla mniejszych gospodarstw, które nie mogą wybudować tak dużego obiektu jak ten, który dzisiaj otwieramy – mówił Jan Krzysztof Ardanowski.

 

Źródło: MRiRW

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu