Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 września 2020, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.9016 EUR EUR - 4.5477 GBP GBP - 4.9802 DKK DKK - 0.6108
Archiwum
25.09.2020 13:28 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,40 - 5,40 zł/kg, średnia: 4,75 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni) +++ +++ +++ 24.09.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 192,25 (- 0,90%), kukurydza LIS20 - 172,00 (0,00%), rzepak LIS20 - 380,75 (- 1,42%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++

Wieprzowina wolna od antybiotyków

Agnieszka Wojtyra

Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga określonego leczenia. Stosowanie antybiotyków w produkcji zwierzęcej jest w Polsce określone przepisami prawa i może odbywać się wyłącznie z przepisu i pod nadzorem lekarza weterynarii. Czołowi producenci przekonali się już, że odpowiednio wysoki dobrostan zwierząt, podniesienie progu bioasekuracji i odpowiedni program szczepień sprawiają, że produkcja bez leczenia jest możliwa.

 

Niedozwolone jest prewencyjne stosowanie antybiotyków. Od 2016 roku wszystkie kraje unijne zostały objęte zakazem stosowania w produkcji promotorów wzrostu. Ponadto po zakończonym okresie leczenia, przed ubojem, wymagany jest odpowiednio długi okres karencji, aby w organizmie zwierzęcia nie było pozostałości środków leczniczych.

 

W rzeźniach w tym kierunku wykonywane są badania ubitych zwierząt i wszystkie tusze zanieczyszczone niedozwolonymi pozostałościami nie dopuszczane są do obrotu. Liczba dni karencji dla każdego środka leczniczego określana jest przez Europejską Agencję Leków (European Medicines Agency, EMA). W Polsce obowiązują nas te same dyrektywy dotyczące bezpieczeństwa żywności co w innych krajach członkowskich.



Czołowi producenci żywca wieprzowego w kraju są świadomi wzrostu lekooporności przy wysokim zużyciu antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Jest wiele przykładów w Polsce, gdzie pomimo braku krajowego planu działania dotyczącego zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, udało się wprowadzić wiele programów produkcji wieprzowiny użycia bez antybiotyków. Jest to odpowiedź branży na dzisiejsze potrzeby świadomych konsumentów, którzy chcą zdrowo się odżywiać.

 

Na podstawie już kilkuletnich krajowych doświadczeń można stwierdzić, że do pogodzenia jest wysoka wydajność zwierząt z obniżonym zużyciem antybiotyków. Niezbędna jest jednak poprawa dobrostanu zwierząt, wprowadzenie zaawansowanych zasad bioasekuracji obiektów inwentarskich oraz odpowiednie przeszkolenie pracowników. W kraju programami produkcji wieprzowiny bez antybiotyków objętych jest kilkadziesiąt tysięcy macior, od których udaje się dosadzać średnio od 27-31 prosiąt w roku. Skuteczność inseminacji waha się w granicach 90-95%, a skuteczność wyproszenia od 88-92%. Wzrost odporności zarówno u macior jak i prosiąt uzyskuje się stosując preparaty ziołowe, programy szczepień, w tym autoszczepionki. Ponadto wszystkie maciory przed wprowadzeniem na czystą i zdezynfekowaną porodówkę są myte.

 

Program obejmuje wszystkie etapy produkcji. Jest rzeczą zrozumiałą, że dobra pasza jest podstawą utrzymania zdrowotności świń. Błędy żywieniowe przekładają się bowiem na spadek odporności zwierząt i konieczność ich późniejszego leczenia. Poprawność działania systemów produkcji wieprzowiny bez antybiotyków została poddana ocenie niezależnych jednostek certyfikujących, które w ramach monitoringu również przeprowadzają niezapowiedziane audyty na fermach.



Ograniczanie zużycia antybiotyków jest zadaniem trudnym, wymagającym więcej pracy i nakładów finansowych. Lepiej z tym problemem radzą sobie większe podmioty, które są zorganizowane w duże grupy produkcyjne. To właśnie one są pionierami w walce z lekoopornością poprzez wprowadzanie na swoich fermach trzody chlewnej programów redukcji stosowania antybiotyków.

 

Źródło: KZP-PTCH

Agnieszka Wojtyra
Autor: Agnieszka Wojtyra
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, zootechnik, autorka tekstów branżowych, wcześniej dziennikarka mediów lokalnych. Miłośniczka podróży, gier planszowych i książek.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

„Świńska ekspansja” Chin w Argentynie wstrzymana.

Rząd Argentyny opóźni podpisanie protokołu ustaleń z Chinami

Trzodziarze będą prosić premiera o wsparcie. Jeśli

Producenci trzody chlewnej, którzy tuczą świnie w cyklu otwa

Import ASF z paszą dla świń: jak zmniejszyć to ryz

Transport różnych składników paszowych jest obciążony ogromn