kps

kps

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pozostałe zwierzęta hodowlane

Unijna produkcja miodu zagrożona. Niepokojąca skala importu z Chin

W obliczu krytycznej sytuacji rynkowej, europejscy producenci miodu zrzeszeni w Copa Cogeca, zaapelowali 14 lutego 2020 r. do władz europejskich o zdecydowaną i szybką reakcję. Apelowi temu towarzyszy plan działania nakreślający konkretne środki, które pozwolą 650 000 europejskich pszczelarzy stanąć z podniesionym czołem. Stawka jest wysoka. Po bardzo trudnym roku 2019, stawką jest przetrwanie europejskich gospodarstw pszczelarskich, których zanik może doprowadzić do nieodwracalnego uszczuplenia stopnia samowystarczalności UE w zakresie produkcji miodu. 

Czytaj więcej...

Wielbłądowate mają potencjał w globalnej produkcji zwierzęcej

Ludzie wykorzystują wielbłądowate w miejscach ich występowania od wieków. Są doskonałym środkiem transportu, odgrywają rolę zwierząt jucznych, dostarczają wartościowego mięsa, mleka oraz wełny. Stanowią istotne źródło utrzymania dla wielu lokalnych społeczności, mają również ogromny potencjał do wykorzystania ich na szerszą, międzynarodową skalę.

Czytaj więcej...

Dżdżownice kalifornijskie- czy powraca cudowny biznes lat 90-tych?

Lata dziewięćdziesiąte to okres wielkich przemian społeczno-gospodarczych w naszym kraju. Okres wejścia do Polski nowych rynków i wejścia jej na nowe rynki. Czas wielkich restrukturyzacji i pomysłów na nowe biznesy. Jedne z nich przetrwały, część rozwinęła się w znacznym stopniu, inne upadły. Co się stało z tak wówczas modnymi hodowlami dżdżownic kalifornijskich? Czy te, mające przynieść ogromny zysk przedsięwzięcia, utrzymały się na rynku? Może tylko niektóre z nich? Czy ten cudowny biznes lat 90. powraca?

Czytaj więcej...

Osioł: niedoceniany uparciuch w niebezpieczeństwie

Osioł jest zwierzęciem związanym z człowiekiem tysiącami lat historii. Tradycyjnie kojarzymy go z szopką betlejemską, równocześnie przypisując mu wiele niepochlebnych określeń. Zdolności umysłowe tych zwierząt, popularnie sprowadzane do określenia „głupi jak osioł”, badał niedawno całkiem na poważnie zespół naukowców. Ich wyniki pozwoliły znaleźć wiele podobieństw między ludźmi, a tymi zwierzętami. Warto przyjrzeć się im bliżej, gatunek jest bowiem w śmiertelnym niebezpieczeństwie...

Czytaj więcej...

Ceny karpia w 2019 r. a problemy polskich gospodarstw rybackich. Czy w przyszłych latach znajdziemy na wigilijnym stole tylko łososie?

Do pierwszej gwiazdki i Wigilijnej Wieczerzy pozostało już zaledwie kilka dni. Od października można spotkać przedwczesnych Gwiazdorów i usłyszeć „Jingle Bells”, radośnie pobrzmiewające nie tylko w galeriach handlowych i marketach, ale nawet w małych sklepach warzywniczych i na stacjach benzynowych. Ta zewsząd narzucana gorąca atmosfera, każe ludziom często bezwolnie rzucić się w wir kupowania prezentów, oczywiście po promocyjnych cenach, które często bywają wyższe niż te stałe, ale także oprócz zaproszenia uczestników świątecznej kolacji, lub skorzystania z zaproszenia, zaplanować wyjątkowe menu.

Czytaj więcej...

Znaczenie behawioru w aspekcie dobrostanu i produkcyjności zwierząt gospodarskich

Znajomość behawioru poszczególnych gatunków zwierząt utrzymywanych w obecnych czasach jest niezbędna aby prowadzić chów i hodowlę zwierząt. Wiedza dotycząca specyficznych zachowań pozwala m.in. na poprawę sposobu postępowania ze zwierzętami podczas wykonywania czynności technologicznych prowadzonych wobec zwierząt codziennie, a także użytkowania i przewozu, dostosowania sposobu żywienia i odchowu młodych, tak aby w pełni zaspokoić ich potrzeby biologiczne.

Czytaj więcej...

Który system utrzymania królików jest najlepszy ?

Króliki są zwierzętami o wielu kierunkach użytkowania, oprócz wysoce wartościowego mięsa, uzyskuje się także wełnę, skóry i nawóz. Cały łańcuch produkcyjny jest ze sobą ściśle związany. Czynniki wpływające na opłacalność chowu i hodowli (co bezpośrednio wiąże się z liczbą pozyskiwanych zwierząt), to wybór odpowiedniej rasy i systemu rozrodu. Natomiast na rozród, wpływ ma żywienie i warunki utrzymania – odpowiednie pomieszczenia i mikroklimat (temperatura, wilgotność, oświetlenie i wentylacja).

Czytaj więcej...

Nietypowe zachowania zwierząt - stereotypie

Zmiany w procesie zachowań, są konsekwencją zachodzących procesów psychicznych, które z kolei są wynikiem niekorzystnych czynników środowiskowych. Najczęściej zmiany te odbiegają znacznie od zachowań normalnych (właściwych dla danego gatunku, płci, rodzaju behawioru, potrzeb lub roli pełnionej w stadzie). Stereotypiami nazywamy proste, rytmicznie powtarzane czynności, które nie mają widocznego celu i nie prowadzą do zaspokojenia potrzeb fizjologicznych zwierzęcia. Stereotypie porównywane są w medycynie człowieka do zaburzeń psychicznych o obsesyjnym, motorycznie powtarzalnym natrętnym zachowaniu, o charakterze obserwowanym w początkach schizofrenii, zespołu Tourette’a (licznego rodzaju tiki i słowa wypowiadane niekontrolowanie) oraz autyzmu. Przyczyn stereotypii szukano w podłożu genetycznym, dlatego eliminowano ze stada te zwierzęta, które wykazywały „anormalne” zachowania. Potwierdzono to badaniami dotyczącymi „stresowrażliwości” zwierząt, w doświadczeniu wyodrębniono podatne na stres zwierzęta jednej rasy (u świń), u których wykazano korelację między stresowrażliwością, a występowaniem stereotypii.

Czytaj więcej...

Kozy przewidują wybuchy wulkanów. Naukowcy chcą wykorzystać ich zdolności

Zapiski historyczne pokazują, że ludzie już od dawna obserwowali nietypowe zachowania zwierząt przed nadejściem katastrof naturalnych. Podobne zdarzenia spotykane są również i dzisiaj. Słonie, psy, ptaki, bawoły wodne czy kurczaki potrafią z dużym wyprzedzeniem zapowiadać nadejście klęsk żywiołowych. Kozy domowe okazały się być utalentowane w wyczuwaniu nadchodzących erupcji wulkanów. Badacze postanowili poznać dokładniej ich zachowania i opracować system ostrzegania, który by z nich korzystał.

Czytaj więcej...

Irlandia wprowadzi zakaz hodowli zwierząt futerkowych

Irlandia przygotowuje projekt ustawy zakazującej hodowli zwierząt futerkowych. Komentując decyzję rządu, minister rolnictwa, żywności i gospodarki morskiej, Michael Creed, powiedział, iż „odbyła się poważna, społeczna debata na temat zwierząt futerkowych, która miała zadecydować o zaniechaniu hodowli”. Wg ministra nastąpiło przesunięcie oczekiwań społecznych w stosunku do tego sektora, a ostatnie badania weterynaryjne, na które się powołuje, mają dowodzić, że hodowla norek jest sprzeczna z dobrostanem zwierząt.

Czytaj więcej...

Miejski miód może być zdrowszy od wiejskiego

W Polsce rośnie zarówno liczba rodzin pszczelich, jak i cena oraz spożycie miodu. Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie wzrosło blisko dwukrotnie. Przybywa również pszczelarzy amatorów, dla których hodowla jest ciekawym, ale mało opłacalnym hobby, a nawet uli w miastach, zlokalizowanych na dachach budynków. Branża potrzebuje wsparcia konsumentów, którzy w tym celu powinni wybierać krajowe produkty.

Czytaj więcej...

Jad pszczeli pomocny w leczeniu prosiąt

fot. Aleksandra Łangowska

Apiterapia to dziedzina medycyny alternatywnej wykorzystująca produkty wytwarzane przez pszczoły – miód, propolis (kit pszczeli), pierzgę, mleczko pszczele oraz jad pszczeli - do leczenia wielu chorób i przewlekłych dolegliwości. W metodzie tej produkty pszczele przyjmowane są doustnie, nanoszone na rany i zmiany skórne lub podawane w iniekcjach dożylnych lub metodą akupunktury (jad pszczeli). Dla niektórych z zastosowań produktów pszczelich znaleziono wiarygodne dowody - bywają pomocne we wspomaganiu gojenia ran czy leczeniu chorób reumatycznych i układu krążenia. W przypadku wielu innych zastosowań wymienianych przez zwolenników apiterapii nauka pozostaje sceptyczna. Temat medycznych zastosowań produktów pszczelich mimo wszystko cały czas przyciąga wielu badaczy. Niektórzy z nich podejmują próby ich wykorzystania w medycynie weterynaryjnej.

Czytaj więcej...

Blisko pół miliona złotych na wypas owiec w woj. śląskim

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego podpisano umowę dotyczacą dofinansowania zadania publicznego pn. Ochrona przyrody i krajobrazu hal i polan górskich Beskidów poprzez prowadzenie ekstensywnego i kulturowego wypasu owiec. Na realizację Programu Owca Plus w Beskidach przeznaczono w tym roku 426 000,00 zł.W ramach realizacji Programu Owca Plus planuje się objąć wypasem łącznie 620 hektarów łąk i polan górskich Beskidów.

Czytaj więcej...

Alternatywne źródła białka, które mogą zostać wykorzystywane w żywieniu człowieka

Białko jest zarówno budulcem struktur organicznych organizmu człowieka, ale także wpływa na przemiany metaboliczne i dostarcza nam energii. Białko jest jednym z najważniejszych makroskładników, które dostarczamy do organizmu a jego głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Rozwój sektora żywnościowego na świecie, ale także stale zwiększająca się liczba ludności powoduje konieczność zapewnienia wystarczającej ilości pożywienia.

Czytaj więcej...

Konik polski – hodowla zachowawcza

Konik polski to jedyna rodzima rasa konia wywodząca się od dzikich tarpanów. Cechą charakterystyczną tych zwierząt jest myszate umaszczenie z czarną pręgą wzdłuż kręgosłupa oraz z czarną grzywą i ogonem z niewielkim udziałem jasnych włosów. Są to niewielkie konie osiągające 140 cm w kłębie i ok. 400 kg wagi. Ze względu na swoje pochodzenie są bardzo wytrzymałe, odporne na choroby i dlatego też utrzymywane są w systemie rezerwatowym.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu