zm skiba

skiba

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 207,50 (-1,43%), rzepak MAJ24: 442,00 (+0,06%)

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Blisko pół miliona złotych na wypas owiec w woj. śląskim

Redakcja

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Śląskiego podpisano umowę dotyczacą dofinansowania zadania publicznego pn. Ochrona przyrody i krajobrazu hal i polan górskich Beskidów poprzez prowadzenie ekstensywnego i kulturowego wypasu owiec. Na realizację Programu Owca Plus w Beskidach przeznaczono w tym roku 426 000,00 zł.W ramach realizacji Programu Owca Plus planuje się objąć wypasem łącznie 620 hektarów łąk i polan górskich Beskidów.

 

Umowę ze strony Samorządu Województwa Śląskiego podpisali członek Zarządu Województwa Śląskiego Michał Woś i dyrektor Wydziału Terenów Wiejskich UMWŚ Jerzy Motłoch, natomiast ze strony Fundacji - prezes i członek Zarządu Fundacji Maria Magdalena Kohut  i członek Zarządu Józef Michałek.  Druga umowa dotyczyła realizacji przedsięwzięcia pn. Popularyzacja idei edukacji w gospodarstwach edukacyjnych i podpisali ją przedstawiciele samorządu województwa śląskiego i skarbnik Zarządu Stowarzyszenia Paweł Olczyk ze strony Stowarzyszenia Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego.

 

W ramach realizacji Programu Owca Plus planuje się objąć wypasem łącznie 620 hektarów łąk i polan górskich Beskidów. Prowadzenie wypasu owiec ma zapewnić utrzymanie i wzmocnienie bioróżnorodności przyrodniczej hal, polan i łąk górskich oraz zahamować proces sukcesji wtórnej poprzez zarastanie. Fundacja zamierza przeznaczyć środki również na zakup sprzętów technicznych, które umożliwią zabezpieczenie stada przed drapieżnikami. Ponadto, promowany będzie Szlak Bacówek Programu Owca Plus, utworzony w 2016 roku. W tym celu zostanie wydana publikacja obejmująca szeroki kontekst tematyczny związany z tradycyjnym pasterstwem i współczesną aktywnością społeczności lokalnych. 

 

Dodajmy, iż 64 tys. zł z budzetu wojeództwa trafiło na wypas owiec na terenie Jury Krakowsko-Częstochowskiej. 

 

Z kolei, celem otwartego konkursu ofert na zadania publiczne dotyczące wsparcia gospodarstw edukacyjnych w województwie śląskim było podniesienie poziomu usług w gospodarstwach edukacyjnych w województwie śląskim oraz promocja i popularyzacja idei edukacji. W tegorocznej edycji konkursu Zarząd Województwa Śląskiego przyznał dotację Stowarzyszeniu Gospodarstw Edukacyjnych Województwa Śląskiego. Dotacja w kwocie 172 700,00 zł przeznaczona będzie na realizację przedsięwzięcia pn. Popularyzacja idei edukacji w gospodarstwach edukacyjnych. Środki zostaną wykorzystane m.in. na: doposażenie gospodarstw edukacyjnych w środki dydaktyczne oraz uzupełnienie zaplecza technicznego, a także na przeprowadzenie zajęć edukacjach dla 4 000 dzieci i młodzieży z placówek oświatowych Województwa Śląskiego. 

 

Źródło: slaskie.pl 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu