kps

kojs

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Hodowla norek – Polska jako II producent w Europie

Marta Bykowska

Polska zaraz po Danii jest jednym z czołowych producentów skór norek (Tab.1.) produkując ok. 8,5 mln skór rocznie. W roku 2016 eksport surowych skór futrzarskich wyprodukowanych w Polsce wyniósł 1,7 mld złotych, co uplasowało Polskę na drugim/ trzecim miejscu na świecie pod względem produkcji.

Hodowla fermowa norek opiera się na norce amerykańskiej występującej obecnie w ponad 200 odmianach barwnych. Zwierzęta futerkowe (norka, lis pospolity, lis polarny, tchórz hodowlany, szynszyla i królik) są zwierzętami gospodarskimi, dla których prowadzone są księgi hodowlane. Polska ma ponad 85-letnią tradycję w hodowli tych zwierząt. W roku 1928 powstał Związek Hodowców Zwierząt Futerkowych zrzeszający hodowców chcących zadbać o swoje interesy, ale również doskonalić hodowlę.

 

Trudności w hodowli w Polsce

Obecny okres nie sprzyja hodowli zwierząt futerkowych ze względu na toczące się dyskusje w sprawie zakazu hodowli zwierząt futerkowych oraz na pracę Komisji Europejskiej nad wykazem obcych gatunków inwazyjnych. W tym roku Komisja Europejska postanowiła nie wciągać na listę nowych gatunków, a zająć się gatunkami już znajdującymi się na liście ze względu na nie do końca przeanalizowane skutki ekonomiczno-społeczne związane z wpisaniem nowych zwierząt. Jest to dobra informacja dla hodowców, którzy mogą spokojnie pracować i rozwijać swoją hodowlę przez kolejny rok. Praca Komisji Sejmowej nad zakazem hodowli zwierząt futerkowych wprowadza dezorientację wśród hodowców, którzy według Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 stycznia 2018 roku powinni zabezpieczyć fermę podwójnym ogrodzeniem o wysokości minimum 2 m i umieszczonym w podłożu co najmniej 50 cm na całej długości. Również zmieniają się wymogi dotyczące klatek dla norek, które zwiększą swoją powierzchnię.

 

 Kraj  Ilość ferm  Produkcja skór
 Belgia  19  160 000
 Bułgaria  3  100 000
 Czechy  10  20 000
 Dania  1533  17 100 000
 Estonia  40  46 000
 Finlandia  914  1 940 000
 Francja  13  140 000
Grecja 98 1 400 000
Hiszpania 54 750 000
Holandia 185 4 000 000
Irlandia 3 150 000
Islandia 30 174 000
Litwa 131 1 500 000
Łotwa 8 500 000
Niemcy 13 130 000
Norwegia 340 700 000
Polska 1144 8 500 000
Rumunia 153 245 000
Słowacja 1 4 500
Szwecja 80 1 000 000
Włochy 30 130 000


Tab.1
Produkcja skór norek w Europie w 2016 r.

(fureurope.eu)

 

Norka jako naturalny utylizator i „producent” nawozu

Hodowla norek w Polsce opiera się na karmie stworzonej z ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego kat. 3 i 4. Zwierzęta te podczas rocznego cyklu spożywają ok. 40 kg paszy/osobnika, wydalając ok. 4 kg odchodów, wykorzystywanych jako naturalny nawóz na pola uprawne. Można śmiało stwierdzić, że norka jest idealnym utylizatorem nie wydalającym szkodliwych substancji, które wydzielają się podczas utylizacji ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego.

 

Norka fermowa jako ochrona populacji dziko żyjących

Ze względu na dużą ilość norek hodowlanych i coraz to szerszą gamę odmian barwnych, norki dziko żyjące nie są atrakcyjne dla kupujących. Fermowa hodowla zwierząt chroni dzikie gatunki przed pozyskaniem ich z natury. Obecny trend w modzie również wpływa na popyt na zwierzęta fermowe. Poszukiwana jest jak najdłuższa skórka z dość krótkim włosiem. Norki fermowe różnią się od dziko żyjących nie tylko masą ciała, która u zwierząt dzikich dochodzi do 1,3 kg, a u fermowych do nawet 3,5 kg, ale również behawiorem, strukturą okrywy włosowej i budową ciała (długość odnóży, wielkość czaszki, długość przewodu pokarmowego). Zwierzęta fermowe nie stanowią w większej mierze zagrożenia dla zwierząt dziko żyjących, ponieważ nawet po wydostaniu się z fermy (co jest mało prawdopodobne) nie potrafiłyby znaleźć sobie pożywienia ze względu na podawanie paszy mocno rozdrobnionej, a jak wiemy w środowisku naturalnym taka nie występuje. Fermowa hodowla pośrednio wpływa również na ochronę takich zwierząt wolno żyjących jak soból, gronostaj i inne łasicowate.

 

Aukcje skór

Obecnie istnieją trzy główne domy aukcyjne NAFA, Kopenhagen Fur i SAGA FURS, w których odbywają się coroczne aukcje skór surowych. Kolejny wymogiem stawianym przed hodowcami jest otrzymanie do roku 2020 certyfikatu Welfur świadczącego o dobrostanie zwierząt na fermie. Po roku 2020 fermy, które nie posiadają certyfikatu nie będą mogły sprzedać swoich skór. W ubiegłym roku we wrześniu odbyła się aukcja w Kopenhadze oferując 4,5 mld skór. Liczna frekwencja wśród kupujących świadczy o dużym popycie na ten surowiec. Podczas zeszłorocznej aukcji skóry norek osiągnęły średnią wartość 32,5 euro (samce 39 euro, samice 24,6 euro). Najwyższą cenę uzyskały noki odmian barwnych silverblue, szafir, perła i złota perła w jakości velvet osiągając cenę powyżej 40 euro. W tym samym miesiącu odbyły się również aukcje SAGA FURS oferując 1,6 mln skór norek, oraz aukcja NAFA-FURCHINA. Druga z aukcji była aukcją internetową skierowaną dla nowych klientów, podczas aukcji wystawiono 335 tys. skór norek oraz 1000 skór lisów niebieskich. Najwięcej kupców na aukcjach pochodziło z Azji, mniej z Europy i Rosji. Tendencja ta jasno określa zależność rynku futrzarskiego od Chin, do których trafia najwięcej wyprodukowanych skór.

Podsumowując, hodowla zwierząt futerkowych wpływa korzystnie na polską gospodarkę zwiększając eksport surowców wyprodukowanych w naszym kraju. Norka fermowa jest naturalnym utylizatorem ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego. Istnieje ogromny popyt na dobrej jakości skóry, więc nie ograniczajmy hodowców i nie likwidujmy ferm, które spełniają najostrzejsze przepisy dobrostanu i przynoszą nie tylko korzyści materialne, ale również poszanowanie polskiej gałęzi rolnictwa.

Marta Bykowska
Autor: Marta Bykowska
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Zootechnika specjalność Animal Production Management w języku angielskim. Kontynuuje nauką na studiach III stopnia w temacie jakości mięsa ze szczególnym uwzględnieniem daniela europejskiego. Jest autorką i współautorką artykułów naukowych i popularnonaukowych w tematyce jakości mięsa.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu