zm skiba

skiba

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Rozwój hodowli królików w Polsce

Joanna Składanowska-Baryza

W Polsce z roku na rok można zauważyć wzrost zainteresowania mięsem króliczym. Współczesny konsument zwraca uwagę na to, co je, ceni wysoką wartość odżywczą mięsa i jego jakość. W Polsce nie ma tradycji spożywania mięsa króliczego, dane są bardzo zróżnicowane, ale według wszystkich autorów zajmujących się badaniem tego surowca kształtuje się ono na niskim poziomie.

W 2009 roku było dziesięciokrotnie niższe niż w pozostałych krajach europejskich i wynosiło około 0,4 – 0,5 kg/os. W 2015 roku spożycie mięsa wzrosło (w zależności od autorów) od 0,9 kg/os. do 1,2 kg/os. Wynika to najprawdopodobniej z jego większej dostępności w popularnych sieciach handlowych. Jednak dane te są jedyne szacunkowe. W Polsce istnieje bardzo dużo hodowli amatorskich, gdzie produkuje się mięso na własne potrzeby (nie ma obowiązku zgłaszania ilości spożytego produktu).

 

Jak było kiedyś, a jak jest dziś?

Pierwsze wzmianki dotyczące dietetycznych walorów surowca króliczego pojawiły się w Polsce na przełomie XIX i XX wieku. W tym okresie odnotowano wzrost zainteresowania się tematyką prozdrowotną i zaczęto propagować zdrowy tryb życia poprzez zbilansowanie diety. Największy rozwój hodowli królików nastąpił po II wojnie światowej, w tych czasach Polska stała się głównym eksporterem mięsa króliczego, jednak jego spożycie było wciąż znikome. Przed wojną pogłowie królików liczyło 10-12 mln sztuk samic, po niej odnotowano wzrost do 15 mln sztuk samic. Były to jednak głównie hodowle przydomowe.

W 1960 roku wprowadzono powszechny skup królików i rozpoczęto eksport tuszek do krajów Europy Zachodniej, w tym czasie populacja królików wynosiła 20 mln sztuk samic stada podstawowego, przy produkcji rocznej w wysokości 26-27 tysięcy ton. Od roku 1980 odnotowano spadek produkcji do 20 tysięcy ton rocznie, aż do częściowego zahamowania produkcji z powodu nieopłacalności hodowli.

Na podstawie spisów rolnych z lat 1996, 2002 i 2010 zauważono zmniejszenie się pogłowia samic stada podstawowego (Wykres 1.).

kroliki wykres1

Wraz z obniżeniem produkcji, spadła też liczba gospodarstw zajmujących się hodowlą królików. Niestety trudno jest podać dokładne dane odnośnie produkcji, są one jedynie szacunkowe. Dlaczego? Ponieważ nie uwzględnia się danych, które obejmują hodowle amatorskie na własne samo zaopatrzenie i ubojów w ramach sprzedaży bezpośredniej.

Opierając się o dane podane przez GUS, jasno wynika, iż w Polsce z roku na rok ubija się więcej królików. Jednak większość z pozyskanego surowca przeznaczana jest na eksport. Zadowolić może fakt, że cena żywca króliczego z roku na rok wzrasta. Wzrosła ona z 3,78 zł/kg w 2010 roku do 7,95 zł/kg w 2014 roku (GUS).

Europa jest drugim co do wielkości kontynentem charakteryzującym się wysoką produkcją surowca króliczego. Hiszpania, Francja oraz Włochy zawsze będą liderami w tej dziedzinie, gdyż w tych krajach odnotowuje się wysokie spożycie tego mięsa. Warto jednak nadmienić, że Polska zaczyna być uznawanym producentem tego surowca na skalę Europejską.

 

Eksport i import mięsa króliczego

Produkcja żywca króliczego i jego eksport nie podlega ograniczeniom w Unii Europejskiej, wstąpienie naszego kraju do Wspólnoty otworzyło wiele możliwości rozwoju i rozbudowy hodowli królików na mięso w Polsce. Według Avitalia (Krajowy Związek Producentów Drobiu i Królików we Włoszech) i FAO ponad 44 % surowca króliczego pochodzi z Chin, dalej Francja, Węgry, Hiszpania i Belgia (Wykres 2.).

 

kroliki wykres2

 

Dane odnośnie importu różnią się, w zależności od podanego źródła. Avitalia podaje, iż pionierem na rynku jest Francja, Holandia, Niemcy, Włochy i Szwajcaria. Według danych FAO liderami na skalę światową oraz europejską są Niemcy, Belgia, Francja, Holandia i Włochy. Dane dotyczące importu mięsa króliczego do Polski w latach 2001-2003 wykazują, że surowiec ten pochodził w całości z Chin.

Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej wiązało się z wprowadzeniem Wspólnej Taryfy Celnej w obrocie z krajami trzecimi, polityka Unii wiąże się z ochroną rynku europejskiego i wprowadza pewne regulacje, które ten rynek chronią. Między innymi zniesienie opłat celnych w obrocie surowcem króliczym między krajami we Wspólnocie. Dlatego nie można jednoznacznie określić wielkości przywozu mięsa króliczego do naszego kraju z całego świata od 2004 roku (dane te nie są upubliczniane). Można oprzeć się jedynie na szacunkowych danych podanych przez FAO, z których wynika, że w 2014 roku głównymi importerami mięsa do Polski były: Hiszpania (183 t), Portugalia (24 t) i Holandia (5 t) (Wykres 3.).

 

kroliki wykres3

 

Problemy współczesnej hodowli

Jednym z najważniejszym problemów (jak nie najważniejszym), współczesnego hodowcy jest żywienie. Musi ono dostarczać odpowiednią wartość pokarmową, a także charakteryzować się niskimi kosztami tuczu. Większość surowca króliczego, która trafia na półki sklepowe pochodzi z ferm wielkostadnych, gdzie króliki są żywione mieszankami pełnoporcjowymi granulowanymi.

Aby zwiększyć jakość mięsa i jego wartość odżywczą wciąż trwają próby doskonalenia sposobu żywienia. Istnieje szereg bardzo ciekawych badań, mających na celu ocenę dodatków żywieniowych, wpływających na poprawę jakości i smakowitości mięsa króliczego. Jedną z ciekawszych alternatyw jest zastosowanie w paszy dla zwierząt białka pochodzącego od owadów, stanowią one bogate źródło wysokiej jakości protein i tłuszczów.

 

Podsumowując…

Hodowla w Polsce uległa poważnym zmianom, wycofano się z produkcji skórek króliczych. Można zauważyć znaczący rozwój produkcji zwierzęcej. W naszym kraju wciąż nie spożywa się tyle surowca króliczego i nie jest ono tak popularne, jak w krajach Europy Zachodniej. Jest ono w dużej mierze determinowane obawą przed groźnymi dla zdrowia chorobami, współczesny konsument poszukuje alternatyw w tej dziedzinie, zwłaszcza na rynku mięsnym. Polska z roku na rok staje się jednym z bardziej cenionych eksporterów wysokiej jakości mięsa króliczego w Europie.

 

Joanna Składanowska-Baryza
Autor: Joanna Składanowska-Baryza
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie w języku angielskim na specjalności Animal Production Management i w tym kierunku realizuje prace doktorską. Aktualnie zajmuje się oceną surowca mięsnego, w szczególności mięsa króliczego. Jest współautorką wielu artykułów naukowych oaz autorką artykułów popularno-naukowych w tej dziedzinie.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu