Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
24 kwietnia 2019, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8229 EUR EUR - 4,2895 GBP GBP - 4,9452 DKK DKK - 0,5745
Archiwum
24.04.2019 MATIF: pszenica kons. MAJ19 - 181,50 (- 0,55%), kukurydza CZE19 - 164,25 (+ 0,15%), rzepak MAJ19 - 363,00 (- 0,21%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.04.2019 13.04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,30- 6,00 zł/kg, średnia: 5,56 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mięso

Obrońcy praw zwierząt przez kilka godzin okupowali katalońską rzeźnię

Redakcja

Ponad stu działaczy na rzecz praw zwierząt wtargnęło do rzeźni w hiszpańskiej prowincji Girona i zablokowało ją na kilka godzin. Departament Rolnictwa, Hodowli Zwierząt, Rybołówstwa i Żywności w Katalonii zamierza podjąć kroki prawne wobec osób, które weszły na teren zakładu bez spełnienia podstawowych zasad bezpieczeństwa biologicznego.

Czytaj więcej...

Dyskryminacja polskiej żywności. Czechy ignorują zagrożenia z innych źródeł

Martyna Frątczak

Zanieczyszczone chemioterapeutykiem tusze wieprzowe z Barbados trafiły do Czech. Zagrożenie ogłoszono 21 lutego, tego samego dnia, w którym Czechy szeroko rozprzestrzeniły informację o wykryciu bakterii Salmonella w wołowinie pochodzącej z Polski. W tuszach wieprzowych pochodzących z Barbados wykryto przekraczające tolerowany poziom pozostałości weterynaryjnego leku lewamizolu. Tusze trafiły na rynek w Belgii, Czechach, Niemczech oraz Polsce.

Czytaj więcej...

Francja-nieelegancja – tam również niedawno był skandal z niehumanitarnym ubojem zwierząt

Paweł Hetnał

W listopadzie ubiegłego roku francuskie stowarzyszenie obrońców zwierząt L214 opublikowało materiały z rzeźni w Boischaut w departamencie Indre, na których widać w jak skandalicznych warunkach dochodzi do uboju zwierząt. Ministerstwo rolnictwa nakazało natychmiastowe zamknięcie tego zakładu, ubijającego ponad 17 tys. zwierząt rocznie. Filmy z tej rzeźni opublikowane przez L241 wstrząsnęły Francuzami.

Czytaj więcej...

Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierząt. Sugerują zmianę diety i krytykują ministra Ardanowskiego

Redakcja

Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dziennikarzy „Superwizjera” proceder zabijania i sprzedawania mięsa chorych krów to nie problem jednej łamiącej prawo ubojni, czy wyłącznie samego systemu kontroli. „Zieloni” uważają, że patologia, której symptomem jest przypadek z okolic Ostrowi Mazowieckiej, jest jednym z wielu problemów obecnego systemu produkcji i konsumpcji mięsa, których zwalczenie jest niemalże niemożliwe. - Jednak aby te problemy ograniczyć, musimy radykalnie poprawić sposób w jaki chowa się zwierzęta w Polsce, jak się je sprzedaje i naszą dietę – wynika z opublikowanego wczoraj raportu Greenpeace Polska.

Czytaj więcej...

Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubojowych?

Redakcja

W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso drobiowe i czerwone. Wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole w 34 podmiotach na terenie całej Polski. Co wykazały ich działania? 

Czytaj więcej...

Dzikie ptactwo w Polsce

Redakcja

Mięso dzikiego ptactwa natury jest szeroko pozyskiwane podczas polowań (Tabela 1). Duża ilość pozyskanych zwierząt świadczy o znacznej populacji dziko żyjącej. Spośród ptactwa dzikiego pozyskiwane są: bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi, kaczki, łyski, słonki, grzywacze i jarząbki. Spośród pozyskiwanych ptaków, największą popularnością cieszą się kaczki, kuropatwy, gęsi i bażanty. W celu utrzymania populacji bażanta stosowane jest zasiedlanie terenów ptakami. Dzikie ptactwo jest nieodłącznym elementem polskiej fauny oraz kultury. Polowania czy same zwierzęta były uwieczniane na obrazach, a kultura spożywania dziczyzny sięga czasów Mieszka I. 

Czytaj więcej...

Zmiany w Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Redakcja

Od wczoraj zaczęły obowiązywać nowe rozwiązania w zakresie wykorzystania środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. Od teraz pieniądze z tego Funduszu będą mogły być przeznaczane wyłącznie na promocję mięsa wieprzowego pochodzącego ze świń urodzonych w Polsce.

Czytaj więcej...

Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa parówka?

Redakcja

Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz FAO (Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) dotyczących wpływu diety i żywienia na ograniczenie rozwoju chorób cywilizacyjnych, mięso stanowi bardzo ważny aspekt. Podkreślany jest wpływ mięsa i przetworów mięsnych (w szczególności tłuszczu zwierzęcego) na zdrowie ludzkiego organizmu. Jednakże dodatkowym problemem jest poziom dodatków, których spożycie nie jest wskazane tj. chlorek sodu czy fosforany.

Czytaj więcej...

Czy będzie możliwość sprzedaży mięsa z uboju gospodarczego?

Redakcja

Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, rolnik nie może wprowadzać do obrotu w jakiejkolwiek formie (w tym w ramach rolniczego handlu detalicznego) mięsa wieprzowego z uboju gospodarczego. Dostępność rolników do ubojni certyfikowanych jest bardzo ograniczona i często wiąże się z transportem świń na odległość 50 km i więcej, co w praktyce niweluje wprowadzone i planowane ułatwienia w sprzedaży bezpośredniej. 

Czytaj więcej...

Przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych

Redakcja

Znaczna większość rolników woli mięso pochodzące z własnego gospodarstwa. Szczególnie przed świętami nasila się ubój w gospodarstwach rolniczych. Jest on legalny ale tylko na użytek własny. Reguluje to rozporządzenie MRiRW z dnia 20 października 2010 roku  w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny, oraz jego zmiana z dnia 27 stycznia 2015 roku. 

Czytaj więcej...

Nowe pomysły na baraninę

Martyna Frątczak

Producenci baraniny wpadają na nowe pomysły w celu podbicia nowych rynków i przyciągnięcia uwagi konsumentów. Pomimo, że stanowi ona bardzo wartościowe mięso, w wielu miejscach świata nie jest popularna, z uwagi na małą dostępność i brak tradycji spożywania. O ile każdy słyszał o jagnięcinie, to już mięso dorosłych owiec nie brzmi równie zachęcająco. Czy wędliny uzyskiwane z mięsa takich zwierząt mają szansę zyskać większą popularność? Sprawdzono to niedawno, częstując potencjalnych klientów nowym produktem i odnotowując ich odczucia.

Czytaj więcej...

Wpływ stresu na jakość mięsa zwierząt

Redakcja

CO STRESUJE ZWIERZĘTA RZEŹNE I JAKI MA TO WPŁYWA NA JAKOŚĆ MIĘSA?

Produkcja zwierzęca stale się rozwija, związana jest ona bezpośrednio z rozwojem i postępem cywilizacyjnym. Jakość surowca mięsnego zależy od wielu czynników m.in. genotypu, płci, wieku, żywienia, warunków odchowu, warunków środowiskowych oraz stresu wynikającego z postępowania ze zwierzętami od momentu zakończenia odchowu do momentu uboju.

Czytaj więcej...

Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0,5 kg tygodniowo

Redakcja

Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo. Eksperci podkreślają jednak, że przejście na dietę bardziej roślinną wymaga jednak odpowiednich substytutów mięsa. Rośliny strączkowe, jajka i ryby morskie pomogą uniknąć niedoborów białka. Potrzebne będą również produkty bogate w witaminę B12.

Czytaj więcej...