Co jakiś czas informujemy Państwa o nowych naruszeniach przepisów związanych z transportem zwierząt. Musimy zdawać sobie sprawę, że przewóz zwierząt ma duży wpływ na jakość produktu jakim jest mięso.
Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.
Przedmiotem sporów jest sucha, długodojrzewająca kiełbasa, która jest w aktualnym asortymencie marketów Lidl. Niemieccy hodowcy trzody chlewnej obawiają się mięsa do produkcji kiełbasy własnej marki Lidla „Kuljanka”, która częściowo pochodzi z Polski, walczącej z ASF (północno wschodnia część kraju).
W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakość, kolor, zapach i smak potraw. Dziczyzna znana jest ze swoich specyficznych właściwości sensorycznych, zyskując coraz większe zainteresowanie. Coraz częściej możemy spotkać ją na sklepowych półkach, czy w niektórych restauracjach.
Jak zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania.
Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki termicznej. Tempo naszego życia często zmusza nas do skorzystania z produktów mrożonych (opakowanych w odpowiedni sposób). Dlatego warto, aby dany surowiec zachował swoje cechy sensoryczne i odżywcze.
Czym kieruje się współczesny konsument wybierając dany surowiec mięsny ? Odpowiedź na to pytanie stanowi klucz do zwiększenia podaży mięsa wieprzowego na rynku polskim. Mięso wieprzowe konkuruje na rynku z innymi rodzajami mięsa, największym konkurentem bez wątpienia jest mięso drobiowe.
Na przestrzeni ostatnich 15 lat spożycie mięsa w Polsce wzrosło o około 9 proc., obecnie szacuje się iż roczna konsumpcja wynosi 73,9 kg na osobę. Największą dynamikę wzrostu odnotowało mięso drobiowe.
Podczas tegorocznego forum naukowo-praktycznego w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskiego w Turzynie, nieopodal Kcyni w województwie kujawsko-pomorskim, rozmawiano na temat „Aktualnego stanu wiedzy dotyczącego możliwości stosowania w żywieniu zwierząt krajowych pasz białkowych”. Dość kontrowersyjne wystąpienie przygotował prof. D. Józefiak, jeden z założycieli HiProMine, który zaprezentował temat „Białko z owadów w żywieniu zwierząt”.
W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w latach siedemdziesiątych, wprowadzono tzw. wagę bitą ciepłą i podział tusz na trzy klasy jakościowe: tusze pełno mięsne, mięsne i mało mięsne.