Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
04 marca 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7851 EUR EUR - 4.5540 GBP GBP - 5.2717 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
04.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 236,25 (- 0,42%), kukurydza MAR21 - 217,00 (- 3,98%), rzepak MAJ21 - 515,00 (+ 2,23%) [euro/tona] +++ +++ +++ 03.03.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mięso

Wpływ przechowywania chłodniczego na jakość mięsa wieprzowego

Joanna Składanowska-Baryza

Jakość mięsa dotyczy szeregu cech chemicznych i fizykochemicznych surowca, obejmuje aspekty bezpieczeństwa, przydatność kulinarną i technologiczną oraz cechy sensoryczne. Pęd życia wymusza od konsumentów wykorzystywanie mięsa zamrożonego, którego przydatność do spożycia wydłuża się, ponadto technologię zamrażalniczego przechowywania wykorzystują producenci w okresie nadwyżek podaży surowca mięsnego. Przemysł mięsny powinien spełniać wszystkie oczekiwania konsumentów i podnosić jakość oraz trwałość przechowywanych surowców dla bezpieczeństwa zdrowotnego.

Czytaj więcej...

Wpływ przechowywania mięsa króliczego na jego jakość

Joanna Składanowska-Baryza

Jak  zachować jakość mięsa króliczego na dłużej? Metody przechowywania.

Współczesny konsument preferuje mięso świeże, bogate w wartości odżywcze oraz łatwe do przygotowania podczas obróbki termicznej. Tempo naszego życia często zmusza nas do skorzystania z produktów mrożonych (opakowanych w odpowiedni sposób). Dlatego warto, aby dany surowiec zachował swoje cechy sensoryczne i odżywcze.

Czytaj więcej...

Białko z owadów przyszłością czy teraźniejszością żywienia zwierząt?

Joanna Kaźmierczak

Podczas tegorocznego forum naukowo-praktycznego w gospodarstwie rolnym Andrzeja Morawskiego w Turzynie, nieopodal Kcyni w województwie kujawsko-pomorskim, rozmawiano na temat „Aktualnego stanu wiedzy dotyczącego możliwości stosowania w żywieniu zwierząt krajowych pasz białkowych”. Dość kontrowersyjne wystąpienie przygotował prof. D. Józefiak, jeden z założycieli HiProMine, który zaprezentował temat „Białko z owadów w żywieniu zwierząt”.

Czytaj więcej...

Klasyfikacja tusz wieprzowych – System EUROP

Joanna Składanowska-Baryza

W latach sześćdziesiątych tusza wieprzowa charakteryzowała się dużym otłuszczeniem i niska mięsnością. Głównym kryterium oceny w tamtym okresie była masa ciała zwierząt. Pewien przełom nastąpił w latach siedemdziesiątych, wprowadzono tzw. wagę bitą ciepłą i podział tusz na trzy klasy jakościowe: tusze pełno mięsne, mięsne i mało mięsne.

Czytaj więcej...