Reinert Westfälische Privat Fleischerei na początku tego roku wprowadził na rynek niemiecki nową linię produktów wieprzowych wykonanych z mięsa dostarczanego przez duńskie świnie z Danish Crown hodowane bez użycia antybiotyków. Teraz producent wkracza na rynek polski.
Zespół naukowców z holenderskiego uniwersytetu w Mastricht już w 2013 zaprezentował pierwszego hamburgera wyprodukowanego z komórek macierzystych pobranych od bydła. Od tego czasu mięso wytwarzane w laboratorium jest przedstawiane jako rozwiązanie wielu współczesnych problemów, z jakimi spotyka się hodowla zwierzęca i przemysł mięsny. Jednakże jego masowa produkcja nie jest jeszcze możliwa. Jak wygląda przyszłość tego wynalazku i jakie obietnice (lub groźby) ze sobą niesie?
Rosyjski przemysł spożywczy obawia się nowych przepisów stawiających wyższe wymagania związane z pozostałością antybiotyków w produkcji mięsa i mleka. Jeżeli nowe przepisy zostaną przyjęte zgodnie z planem, może to zakłócić łańcuch dostaw na krajowych rynkach żywności, a wiele partii drobiu, wieprzowiny i produktów mlecznych ostatecznie może nie trafić na półki sklepowe.
W wyniku negocjacji przeprowadzonych ze stroną egipską, ustalony bilateralnie wzór Świadectwa zdrowia dla świeżego mięsa bez kości, wyrobów i produktów mięsnych z trzody chlewnej przeznaczonych do eksportu do Arabskiej Republiki Egiptu został rozszerzony o produkty mięsne przetworzone termicznie.
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Zaproponowane rozwiązanie ułatwi producentom rolnym sprzedaż wolnych od wirusa ASF świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami wprowadzonymi w związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń.
W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kiełbasa, która może zagrażać zdrowiu, została wypuszczona na rynek z terminem przydatności do 15.07.2018.
Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich rolników do uboju zwierząt, a mięso w rezultacie zostanie wypchnięte na rynki azjatyckie. Australijskie Biuro ds. Rolnictwa, Ekonomiki Zasobów i Nauk o Ziemi (ABARES) zaktualizowało prognozę eksportu wołowiny na okres 2018/2019. W tym czasie eksport wołowiny może osiągnąć 1,15 miliona ton, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do poprzedniej prognozy opublikowanej w marcu.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.
W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę wymusza na nas poszukiwanie nowych metod pakowania żywności. Współczesny konsument chce, aby kupowane produkty były dobrej jakości, z jak najmniejszym lub brakiem sztucznych dodatków, ale również z wydłużonym okresem przydatności. W trend ten wpisuje się idealnie mięso z dziczyzny pakowane próżniowo, które właśnie w takiej postaci możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dziczyzna jest mięsem o ciemnej barwie i charakterystycznym smaku i zapachu. Wbrew pozorom nie jest trudna i pracochłonna w przyrządzeniu, a jej smak nie jest porównywalny z najczęściej spożywanymi rodzajami mięs, tj. drobiem, wieprzowiną czy wołowiną.
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugiego etapu postępowanie w sprawie przejęcia Pini Polonia przez Smithfield Foods. UOKiK uważa, że w tej sprawie konieczne jest przeprowadzenie badań rynku.
Mięso wieprzowe, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs w Polsce, w ostatnich latach poprawie uległa mięsność żywca dostarczanego do rzeźni, w związku z czym istnieje konieczność podjęcia działań, które wpłyną na jakość mięsa przy zachowaniu wyższej mięsności.
Antybiotyki są powszechnie używane w produkcji zwierzęcej. NIK zwraca uwagę na fakt, że obecny system nadzoru nie może być skuteczny, a tym bardziej gwarantować, że mięso, które trafia do sprzedaży jest bezpieczne dla zdrowia konsumentów.