Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
04 marca 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.7851 EUR EUR - 4.5540 GBP GBP - 5.2717 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
04.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 236,25 (- 0,42%), kukurydza MAR21 - 217,00 (- 3,98%), rzepak MAJ21 - 515,00 (+ 2,23%) [euro/tona] +++ +++ +++ 03.03.2021 12:58 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,50 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,83 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni) +++ +++ +++ +++

Mięso

Nadchodząca przyszłość – mięso z probówki?

Martyna Frątczak

Zespół naukowców z holenderskiego uniwersytetu w Mastricht już w 2013 zaprezentował pierwszego hamburgera wyprodukowanego z komórek macierzystych pobranych od bydła. Od tego czasu mięso wytwarzane w laboratorium jest przedstawiane jako rozwiązanie wielu współczesnych problemów, z jakimi spotyka się hodowla zwierzęca i przemysł mięsny. Jednakże jego masowa produkcja nie jest jeszcze możliwa. Jak wygląda przyszłość tego wynalazku i jakie obietnice (lub groźby) ze sobą niesie?

Czytaj więcej...

Rosjanie chcą zaostrzyć prawo dotyczące pozostałości antybiotycznych

Redakcja

Rosyjski przemysł spożywczy obawia się nowych przepisów stawiających wyższe wymagania związane z pozostałością antybiotyków w produkcji mięsa i mleka. Jeżeli nowe przepisy zostaną przyjęte zgodnie z planem, może to zakłócić łańcuch dostaw na krajowych rynkach żywności, a wiele partii drobiu, wieprzowiny i produktów mlecznych ostatecznie może nie trafić na półki sklepowe. 

Czytaj więcej...

Ułatwienia dla rolników z obszarów objętych ASF

Redakcja

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń (ASF) na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Zaproponowane rozwiązanie ułatwi producentom rolnym sprzedaż wolnych od wirusa ASF świń pochodzących z obszarów objętych ograniczeniami wprowadzonymi w związku z wystąpieniem w Polsce afrykańskiego pomoru świń.

Czytaj więcej...

Do sklepów trafiła kiełbasa z groźną bakterią

Redakcja

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes. Bakterie wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej. Kiełbasa, która może zagrażać zdrowiu, została wypuszczona na rynek z terminem przydatności do 15.07.2018. 

Czytaj więcej...

Susza powodem zwiększenia eksportu australijskiej wołowiny

Paweł Hetnał

Niekorzystne warunki atmosferyczne zmuszają australijskich rolników do uboju zwierząt, a mięso w rezultacie zostanie wypchnięte na rynki azjatyckie. Australijskie Biuro ds. Rolnictwa, Ekonomiki Zasobów i Nauk o Ziemi (ABARES) zaktualizowało prognozę eksportu wołowiny na okres 2018/2019. W tym czasie eksport wołowiny może osiągnąć 1,15 miliona ton, co stanowi wzrost o 4% w stosunku do poprzedniej prognozy opublikowanej w marcu.

Czytaj więcej...

Bakterie listerii w parówkach polskiego producenta

Paweł Hetnał

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia bakterii Listeria monocytogenes w parówkach z szynki. Bakterie listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu w ilości 330 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram), podczas gdy zgodnie z prawem żywnościowym w żadnej z pięciu badanych próbek nie może być więcej niż 100 jtk/g.

Czytaj więcej...

Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowanie próżniowe dziczyzny

Marta Bykowska

W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansowaną dietę wymusza na nas poszukiwanie nowych metod pakowania żywności. Współczesny konsument chce, aby kupowane produkty były dobrej jakości, z jak najmniejszym lub brakiem sztucznych dodatków, ale również z wydłużonym okresem przydatności. W trend ten wpisuje się idealnie mięso z dziczyzny pakowane próżniowo, które właśnie w takiej postaci możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dziczyzna jest mięsem o ciemnej barwie i charakterystycznym smaku i zapachu. Wbrew pozorom nie jest trudna i pracochłonna w przyrządzeniu, a jej smak nie jest porównywalny z najczęściej spożywanymi rodzajami mięs, tj. drobiem, wieprzowiną czy wołowiną.

Czytaj więcej...
Mięso wieprzowe normalne (RFN) i wadliwe (PSE,DFD) (źródło: wedlinydomowe.pl)

Wady mięsa wieprzowego

Joanna Składanowska-Baryza

Mięso wieprzowe, jest jednym z najchętniej spożywanych mięs w Polsce, w ostatnich latach poprawie uległa mięsność żywca dostarczanego do rzeźni, w związku z czym istnieje konieczność podjęcia działań, które wpłyną na jakość mięsa przy zachowaniu wyższej mięsności.

 

Czytaj więcej...