Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 listopada 2019, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3,8902 EUR EUR - 4,2850 GBP GBP - 4,9991 DKK DKK - 0,5735
Archiwum
13.11.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 177,50 (- 0,42%), kukurydza STY20 - 163,25 (- 0,31%), rzepak LUT20 - 390,00 (+ 0,32%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.11.2019 12:21 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,80 - 5,60 zł/kg, średnia: 5,19 zł/kg (na podstawie informacji z 17 ubojni) +++

Mięso

Małe rzeźnie rolnicze i przymiarka do uboju bydła na pastwisku

Redakcja

- Podnosi się wielki krzyk. Dotychczas nie wolno było w gospodarstwie, bo wielkie ubojnie miały to wszystko robić. Nawet na swoje potrzeby był problem, a ja wprowadzam małe ubojnie, które będą stanowić jedno pomieszczenie z betonową podłogą, kratką ściekową, zmywalnymi ścianami, szlauchem i dwoma hakami. Jednym w ścianie, żeby byk cię nie zabił jak będziesz go mordował, a drugi w suficie, żeby było gdzie go podkręcić – mówił niedawno w Przysieku Jan Krzysztof Ardanowski.

Czytaj więcej...

Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna

prof. Piotr Tryjanowski

Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywnie wiązane z wieloma czynnikami: wpływem na środowisko, zdrowie ludzi, a nawet nietrafione decyzje polityczne. Komunikacja o jakości mięsa już dawno wykroczyła poza granice klasycznej ekonomii. O jego zakupie coraz częściej decydują inne kryteria niż wyłącznie cena. Zdawałoby się, że to dobrze, bo rośnie liczba świadomych klientów, z którymi można rozmawiać na wyższym poziomie merytorycznym.

Czytaj więcej...

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumentów o jej zakupie?

Martyna Frątczak

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, światowa konsumpcja mięsa wzrosła o prawie 60%. Najbardziej dynamiczny wzrost zaobserwować można było w krajach rozwijających się. To właśnie one prawdopodobnie stanowią przyszłość rynku mięsnego. Jednak pomimo ogólnych tendencji wzrostowych na rynku mięsnym, wołowina wciąż należy do rzadziej wybieranej kategorii mięsa i przewiduje się, że sytuacja ta się raczej nie zmieni. Wołowina w kwestii ceny nie może być konkurencyjna. Co jeszcze poza zasobnością portfela może wpływać na jej zakup? Najnowsze badanie z Brazylii odpowiada na to pytanie.

Czytaj więcej...

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakłady mięsne. W czym tkwi ich sukces?

Martyna Frątczak

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgian Meat Office do zwiedzenia belgijskich zakładów mięsnych i spotkania się z przedstawicielami kilku największych w belgijskiej branży wieprzowej przedsiębiorstw. Poznaliśmy jak funkcjonują ich zakłady i jakie są priorytety ich firm. Czym się wyróżniają? Dlaczego Polska jest dla nich atrakcyjnym rynkiem? Co myślą o zarzutach dumpingu? Jak radzą sobie po wybuchu epidemii ASF? Jedną z wartości podkreślaną przez wszystkich z nich była transparentność i filozofia „nic do ukrycia”. Przyjrzyjmy się zatem bliżej ich pracy.

Czytaj więcej...

Czy z duńskiej świni wyjdzie dobra kiełbasa?

Paweł Hetnał

Adam Mickiewicz jest masarzem od 20 lat. Pracował w różnych rzeźniach i również lokalnie wyrabia swoje wędliny. - Gdy zaczynałem nie było tyle chemii w mięsie, był inny żywiec, inaczej karmiony. Do kiełbasy dodawało się wołowinę, co teraz nie jest praktykowane – mówi masarz z Podlasia.

Czytaj więcej...

Obrońcy praw zwierząt przez kilka godzin okupowali katalońską rzeźnię

Redakcja

Ponad stu działaczy na rzecz praw zwierząt wtargnęło do rzeźni w hiszpańskiej prowincji Girona i zablokowało ją na kilka godzin. Departament Rolnictwa, Hodowli Zwierząt, Rybołówstwa i Żywności w Katalonii zamierza podjąć kroki prawne wobec osób, które weszły na teren zakładu bez spełnienia podstawowych zasad bezpieczeństwa biologicznego.

Czytaj więcej...

Dyskryminacja polskiej żywności. Czechy ignorują zagrożenia z innych źródeł

Martyna Frątczak

Zanieczyszczone chemioterapeutykiem tusze wieprzowe z Barbados trafiły do Czech. Zagrożenie ogłoszono 21 lutego, tego samego dnia, w którym Czechy szeroko rozprzestrzeniły informację o wykryciu bakterii Salmonella w wołowinie pochodzącej z Polski. W tuszach wieprzowych pochodzących z Barbados wykryto przekraczające tolerowany poziom pozostałości weterynaryjnego leku lewamizolu. Tusze trafiły na rynek w Belgii, Czechach, Niemczech oraz Polsce.

Czytaj więcej...

Francja-nieelegancja – tam również niedawno był skandal z niehumanitarnym ubojem zwierząt

Paweł Hetnał

W listopadzie ubiegłego roku francuskie stowarzyszenie obrońców zwierząt L214 opublikowało materiały z rzeźni w Boischaut w departamencie Indre, na których widać w jak skandalicznych warunkach dochodzi do uboju zwierząt. Ministerstwo rolnictwa nakazało natychmiastowe zamknięcie tego zakładu, ubijającego ponad 17 tys. zwierząt rocznie. Filmy z tej rzeźni opublikowane przez L241 wstrząsnęły Francuzami.

Czytaj więcej...

Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierząt. Sugerują zmianę diety i krytykują ministra Ardanowskiego

Redakcja

Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dziennikarzy „Superwizjera” proceder zabijania i sprzedawania mięsa chorych krów to nie problem jednej łamiącej prawo ubojni, czy wyłącznie samego systemu kontroli. „Zieloni” uważają, że patologia, której symptomem jest przypadek z okolic Ostrowi Mazowieckiej, jest jednym z wielu problemów obecnego systemu produkcji i konsumpcji mięsa, których zwalczenie jest niemalże niemożliwe. - Jednak aby te problemy ograniczyć, musimy radykalnie poprawić sposób w jaki chowa się zwierzęta w Polsce, jak się je sprzedaje i naszą dietę – wynika z opublikowanego wczoraj raportu Greenpeace Polska.

Czytaj więcej...

Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubojowych?

Redakcja

W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso drobiowe i czerwone. Wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole w 34 podmiotach na terenie całej Polski. Co wykazały ich działania? 

Czytaj więcej...

Dzikie ptactwo w Polsce

Redakcja

Mięso dzikiego ptactwa natury jest szeroko pozyskiwane podczas polowań (Tabela 1). Duża ilość pozyskanych zwierząt świadczy o znacznej populacji dziko żyjącej. Spośród ptactwa dzikiego pozyskiwane są: bażanty, kuropatwy, dzikie gęsi, kaczki, łyski, słonki, grzywacze i jarząbki. Spośród pozyskiwanych ptaków, największą popularnością cieszą się kaczki, kuropatwy, gęsi i bażanty. W celu utrzymania populacji bażanta stosowane jest zasiedlanie terenów ptakami. Dzikie ptactwo jest nieodłącznym elementem polskiej fauny oraz kultury. Polowania czy same zwierzęta były uwieczniane na obrazach, a kultura spożywania dziczyzny sięga czasów Mieszka I. 

Czytaj więcej...