kps

kojs

CenyRolnicze
23 lipca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8851 EUR EUR - 4.5747 GBP GBP - 5.3349 DKK DKK - 0.6150
Archiwum


23.07.2021 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,20-7,60 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

23.07.2021 MATIF: pszenica WRZ21-212,00 (+0,95%), kukurydza SIE21-259,00 (-0,67%), rzepak SIE21-532,00 (+0,57%) [euro/t]

23.07.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, kuj.-pom., mogileński, 88-306, tel: 728 383 288

23.07.2021 SPRZEDAM 35 TUCZNIKÓW, 115 kg, 59%, mazowieckie, przasnyski, 06-300, tel: 502 272 722

19.07.2021 SPRZEDAM 36000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,80 kg, podkarp., kolbusz., 36-100, email: Kacperbogacz97@gmail.com

19.07.2021 SPRZEDAM 200 TON KUKURYDZY, transport firmowy, podlaskie, sokólski, 16-130, tel: 506 330 427

19.07.2021 KUPIĘ 3 BYCZKI MIĘSNE, import z Włoch, 100 kg, mazowieckie, radomski, 26-630, tel.: 789 099 572

18.07.2021 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59-62%, łódzkie, piotrkowski, 97-310, tel: 515 095 064

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Jak COVID-19 zmienił rynek mięsa i żywca w USA?

Martyna Frątczak

Najnowsza analiza przedstawia, jakie zmiany nastąpiły na rynku mięsa i żywca w Stanach Zjednoczonych w wyniku wybuchu pandemii COVID-19 i ujawnia najsłabsze punkty sektora rolniczego kraju.

Optymistyczne perspektywy przed pandemią

Rok 2020, zanim ktokolwiek spodziewał się światowej pandemii koronawirusa, zapowiadał się bardzo optymistycznie dla sektora wieprzowego i wołowego Stanów Zjednoczonych. Afrykański pomór świń (ASF) dziesiątkował populacje trzody chlewnej w Chinach – największego na świecie producenta i importera wieprzowiny. W efekcie tego Chiny były gotowe na znaczne zwiększenie importu mięsa, również, pomimo politycznej niechęci do kraju, z USA.

W styczniu 2020 roku rząd Stanów Zjednoczonych podpisał umowę z Chinami, która obiecywała zakończenie dwuletniej wojny handlowej i radykalnie rozszerzała perspektywę importu amerykańskich produktów rolnych, w tym wołowiny i wieprzowiny, do Chin.

Również krajowy popyt na mięso w Stanach Zjednoczonych był obiecujący dla branży. Bezrobocie w kraju było rekordowo niskie, a konsumenci coraz chętniej sięgali po produkty mięsne z wyższej półki. Eksperci na początku 2020 r. prognozowali dla USA znaczny wzrost eksportu wołowiny i wieprzowiny oraz bardzo korzystne ceny mięsa i żywca.

Nagły cios dla rolnictwa USA

Pierwsze przypadki COVID-19 pojawiły się w Stanach Zjednoczonych w styczniu 2020 roku. W marcu tego samego roku rząd USA ogłosił stan wyjątkowy. Nagły wybuch pandemii uderzył w amerykański rynek mięsa i żywca na kilka sposobów.

Po pierwsze, międzynarodowy handel towarami spadł aż o 14% w drugim kwartale 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w roku poprzednim. Zmniejszony handel światowy przełożył się na znaczne zmniejszenie popytu na mięso ze Stanów Zjednoczonych i wywarł ogromną presję na obniżenie cen amerykańskiego mięsa i żywca.

Po drugie, chociaż eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych de facto wzrósł w pierwszej połowie 2020 r., w porównaniu do 2019 r., napędzany wzrostem popytu w Chinach przez ASF, eksport ten byłby znacznie wyższy, gdyby Chiny nie zostały dotknięte przez COVID-19. Do lipca 2020 r. eksport wołowiny ze Stanów Zjednoczonych spadł o 8% w porównaniu do 2019 r.

Zamiana w popycie na żywność

Rozprzestrzenianie się wirusa w całych Stanach Zjednoczonych spowodowało, jak na całym świecie, dodatkowe, dotkliwie zakłócenia dla popytu na produkty mięsne. W marcu 2020 w celu spowolnienia rozprzestrzeniania wirusa zamknięte zostały szkoły, liczne firmy i duża część sektora detalicznego. Duże ograniczenia zostały nałożone na działalność barów i restauracji.

W efekcie nastąpił nagły, dramatyczny spadek popytu na posiłki w gastronomii i przeniósł się on na żywność ze sklepów spożywczych. Wydatki amerykańskich konsumentów w restauracjach i hotelach spadły w marcu o ponad 60%, podczas gdy wydatki na artykuły spożywcze wzrosły o ponad 50%.

Przeniesienie popytu na produkty mięsne z gastronomii do sklepów spożywczych stanowiło poważny problem. Produkty mięsne do sprzedaży detaliczniej różnią się znacznie od tych dostarczanych do punktów gastronomicznych. Obie kategorie wymagają innych, wyspecjalizowanych procesów produkcyjnych i mają inne sieci dystrybucji. Gwałtowna zmiana w zapotrzebowaniu na te kategorie wymagała kosztownych zmian w łańcuchach dostaw, co przyczyniło się do nagłego wzrostu cen żywności, a nawet momentami do wyczerpania zapasów niektórych produktów mięsnych w sklepach spożywczych wiosną 2020 r.

Kryzys przez brak opakowań

Pandemia dotknęła łańcuchy dostaw mięsa w Stanach Zjednoczonych również z powodu braku opakowań. Od początku marca 2020 r. zakłady pakowania mięsa i przetwórstwa drobiu, wieprzowiny i wołowiny zostały zmuszone do ograniczenia produkcji lub tymczasowego zamknięcia. Powodem były przypadki zachorowań wśród pracowników.

Zakłady mięsne pozostające otwarte spowalniały swoją produkcję, aby dostosować się do nowych wytycznych sanitarnych. Utrata mocy produkcyjnych w tym okresie wyniosła około 25% w przypadku ubojni bydła, 43% w przypadku ubojni trzody chlewnej i 15% w przypadku ubojni drobiu. Problemy z funkcjonowaniem zakładów pakujących mięso dodatkowo ograniczyły podaż produktów mięsnych do puntów sprzedaży detalicznej i stworzyły spore nadwyżki żywca.

Zakłócenia na rynku, które rozpoczęły się w marcu 2020 r. w USA są widoczne w wartościach wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych (consumer price index, CPI) żywności.

Między lutym a czerwcem 2020 r. CPI żywności w USA wzrosło o 3,5%. Spośród wszystkich kategorii produktów spożywczych, zdecydowanie największy wzrost CPI obserwowany był dla mięsa – wyniósł aż 9%. CPI żywności zaczął spadać około czerwca 2020 r. - CPI mięsa spadł o prawie 5% między czerwcem a lipcem.

Najważniejszą przyczyną wzrostu wskaźnika CPI dla mięsa było prawdopodobnie zmniejszenie zdolności przetwórczych kraju. Na przykład 29 kwietnia 2020 r. wykorzystanie mocy produkcyjnych pakowalni wieprzowiny w USA osiągnęło poziom zaledwie 54% w porównaniu do 100% z początku kwietnia. W połowie czerwca wykorzystanie mocy produkcyjnych w zakładach przetwórstwa wieprzowiny wzrosło do blisko 95%; dzięki czemu ceny konsumpcyjne wieprzowiny zaczęły ponownie spadać.

Pandemia COVID-19 trwa nadal, jednak rynki mięsa i żywca w USA zaczęły się powoli odradzać. Wydarzenia ostatnich miesięcy wywołują mimo wszystko poważne pytania o stabilność sektora rolniczego w Stanach Zjednoczonych.

Pandemia ujawniła wiele jego słabych punktów. Jednym z nich jest ogromna zależność całego sektora mięsnego od firm pakujących. W USA funkcjonuje zaledwie kilka dużych firm zajmujących się pakowaniem mięsa, które mogą kontrolować jego popyt i ceny. Istnieją nawet spekulacje, że zakłady pakujące mięso wykorzystały kryzys epidemiczny w celu zwiększania marż.

 

Na podstawie:

Balagtas, J. V., & Cooper, J. (2021). The Impact of COVID-19 on United States Meat and Livestock Markets. Choices, 36 (316-2021-1059).

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu