kps

kowalczyk

CenyRolnicze
07 maja 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7861 EUR EUR - 4.5764 GBP GBP - 5.2720 DKK DKK - 0.6154
Archiwum


07.05.2021 12:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,30 zł/kg, średnia: 6,93 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

07.05.2021 MATIF: pszenica MAJ21-243,75 (- 3,85%), kukurydza CZE21-263,00 (+1,84%), rzepak SIE21-540,75 (+0,05%) [euro/t

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Fatalne ceny bydła w Irlandii. Rolnicy rządają podniesienia stawek.

Martyna Frątczak

Irlandzkie Stowarzyszenie Rolników wezwało zakłady mięsne do „natychmiastowego podniesienia cen” i płacenia więcej rolnikom. Oskarża je o celowe zaniżanie cen żywca.

 

Obecne ceny wołowiny w Irlandii „wypychają rolników z biznesu” – mówi Tim Cullinan, prezes Irlandzkiego Stowarzyszenia Rolników.

Stowarzyszenie wezwało ostatnio zakłady mięsne do „natychmiastowego podniesienia cen” i płacenia więcej rolnikom.

Popyt na wołowinę w ostatnim czasie poprawił się w Irlandii, jednak zakłady mięsne próbują stale utrzymać niskie ceny.

Stowarzyszenie podaje kilka powodów, które dobrze argumentują ich roszczenia. Wymienia m.in. fakt, że w sąsiadującej Wielkiej Brytanii ceny żywca wzrosły od 25 kwietnia o około (w przeliczeniu z funtów) 44 eurocenty za kg, natomiast w Irlandii o jedyne 22 eurocenty za kg.

Cena bydła mięsnego w Wielkiej Brytanii wynosi obecnie 3,68 funtów / kg, co odpowiada cenie 4,29 euro / kg, i prawdopodobnie będzie dalej rosła. Jest to o 48 eurocentów za kg więcej niż obecna cena w Irlandii.

Stowarzyszenie zauważa również, że ceny bydła zaczynają rosnąć na głównych rynkach UE, wraz z ustępowaniem ograniczeń związanych z pandemią i powrotem dużego popytu na wołowinę.

Obecnie w Irlandii przeważająca większość zakładów mięsnych oferuje cenę 3,60 euro za / kg za opasy i jałówki mięsne. Jednak niektórzy rolnicy, oferujący odpowiednią liczbę zwierząt, mają specjalne układy z zakładami – i korzystają z ceny 3,65 euro / kg.

To jednak zdaniem Stowarzyszenia i tak nadal znacznie poniżej cen, które powinny być oferowane rolnikom.

 

Na podstawie:

Agriland.ie

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu