Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdopodobniej produkcja żywności w obecnej formie jest zagrożona. Zespół ekspertów z firmy doradczej ATK Earney uważa, że producenci mięsa będą mieli poważne kłopoty. Niestety, ale rozwijamy się zbyt szybko, żyjemy zbyt szybko i zbyt szybko zaludniamy planetę. Obecnie na Ziemi żyje ok 7.6 miliarda ludzi, szacuje się, że w 2050 ta liczba dojdzie do 10 miliardów. Czy nasza produkcja nadąży? Wyprodukowanie 1 kg wołowiny wymaga przynajmniej 7 kg paszy (fot 1.). Autorzy projektu mięsa „in vitro” obliczyli, że z 10 komórek mięśniowych świni można byłoby w dwa miesiące uzyskać aż 50 tysięcy ton mięsa.
W USA trwają pracę nad tym aby mięso produkowane w warunkach in vitro było legalne i dostępne dla wszystkich. Jednak jak to ma wyglądać ? Czy mięso wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych dalej możemy nazywać mięsem. Kilka stanów w Ameryce rozważa uznanie za mięsne tylko te produkty, które pochodzą w 100% od zwierząt. Jeszcze kilka lat temu, ludzie nie wierzyliby że taki produkt jest w stanie zdobyć rynek. Niekonwencjonalna produkcja tworzenia mięsa, nie jest związana z emisją gazów cieplarnianych, cały proces jest ściśle kontrolowany z mniejszym użyciem antybiotyków i hormonów wzrostu (co w przypadku hodowli konwencjonalnej jest zabronione). Dlaczego cały projekt wydaje się być realnym zagrożeniem dla produkcji mięsa. W rozwój tej technologii inwestują przede wszystkim wizjonerzy, którzy posiadają ogromne zaplecze finansowe, m.in. potentat farmaceutyczny i europejski lider dystrybucji mięsa. Coraz więcej osób zaczyna przekonywać się do nowej „wizji mięsa”. Najprawdopodobniej mięso „z probówki” może pojawić się na rynku już w 2021 roku, jednak powodzenie produktu jest zależne głównie od akceptacji konsumentów, ceny i wrażeń organoleptycznych kupujących i finalnie także smaku tego mięsa (fot. 2).
Fot.2
Cena od 2013 roku (czyli od wytworzenia pierwszego burgera wołowego) zmieniła się, znacząco spadła. W roku pierwszej prezentacji „steka in vitro” jego koszt przekraczał 250 tysięcy euro, w 2017- 1kg tego mięsa można było kupić „już” za 4 tysiące euro. Szacowany koszt wytworzenia steku wołowego w tym roku ma wynosić ok. 40 euro. Skąd zatem taki spadek ceny? Przede wszystkim ma to związek ze zminimalizowaniem kosztów związanych z czynnikami wzrostu (niezbędne do produkcji komórek mięśniowych). Ponad 65% badanych Amerykanów deklarowała chęć zjedzenia burgera z takiego mięsa. Już dziś trend zdrowego odżywiania, który wiąże się ze zmniejszeniem spożycia surowca mięsnego, co wpływa na ograniczenia zakupu go przez konsumentów. Więc skoro ograniczają, to przynajmniej według ankiet wolą jeść produkty, które nie obciążają środowiska. Najprawdopodobniej największym wyzwaniem jest oddanie smaku mięsa, które dzięki zawartości tłuszczu powinno być soczyste. Dla naukowców nie jest to problem, według wielu dostępnych źródeł już trwa produkcja komórek mięśniowych i tłuszczowych. Czy kiedykolwiek produkcja mięsa „in vitro” zastąpi tradycyjny surowiec ? Możliwe, jednak warto się zastanowić nad połączeniem zrównoważonego rolnictwa z nowymi technologiami.
Mięso „in vitro” nie jest jedynym zamiennikiem dostępnym na rynku, do najpopularniejszych należą wegetariańskie i wegańskie produkty imitujące mięso, są to głównie wege-burgery, które według konsumentów nie różnią się smakiem od burgerów mięsnych (fot 3.), kolejną proponowaną opcją są zamienniki na bazie owadów. W krajach zachodnich takie rozwiązanie spotyka się z dużym oporem, jednak w krajach azjatyckich jest to standard, a co więcej ta opcja wydaje się być korzystna z punktu widzenia ekonomicznego, poza tym taki owado-burger zawierałby większą ilość białka, niż burger z mięsa „tradycyjnego”.
Fot.3
Jak donoszą media, Polska dąży do uzyskania miana potęgi w tworzeniu ekologicznych rozwiązań technologicznych, które pomogą zadbać o środowisko naturalne. Jednym z nich jest w pełni biodegradowalne i jadalne opakowanie (które trafi do sprzedaży w tym roku!), a jego pomysłodawcą jest Róża Rutkowska (MakeGrowLab). Kolejnym „mięsnym” pomysłem, jest hodowla mięsa kurczaka na liściach szpinaku. Przy minimalnym nakładzie kosztów, można hodować naturalną żywność, której wartości odżywcze nie różnią się od klasycznego mięsa przede wszystkim smakiem. Smak takiego surowca jest lekko słonawy i nie przypomina smakiem ani kurczaka, ani szpinaku (pomysł: Laboratorium biologiczne w Centrum Nauki Kopernik).
Dlaczego musimy szukać alternatywy w produkcji mięsnej? Przede wszystkim zasoby pod uprawę kurczą się, według danych literaturowych głównie ze względu na zmiany klimatyczne i bardzo szybki rozwój. Kolejnym aspektem jest intensyfikacja rolnictwa, której efektem są zakłócenia w ekosystemie, wyjaławianie gleb (na skutek stosowania pestycydów), przewagę upraw roślinnych nad hodowlą i zachwiana gospodarka wodna. Co ważne z tej sytuacji jest rozwiązanie, Pan Philip Lymbery zajmujący się przede wszystkim światową hodowlą uważa, że najważniejsze to promowanie świadomości konsumentów i zakup produktów dobrej jakości z zachowaniem zasad odpowiedniego dobrostanu. Warto też zwrócić uwagę na marnotrawstwo zasobów zwłaszcza na etapie dostaw. Co więcej, wykorzystując wszystkie te sugestie, na rozwój miałyby szanse małe rodzinne gospodarstwa, które w obecnej sytuacji (ASF, kwarantanna spowodowana COVID-19) tracą. Ogromnym zagrożeniem dla współczesnego rynku mięsnego są ekoterroryści i politycy. Istnieje raport organizacji ekologicznych, według którego „podatek mięsny” to jedyna szansa aby ludzkość mogła pokryć szkody związane z globalizacją. Według nich to hodowla jest główną przyczyną nadmiernej ilości gazów cieplarnianych, co nie jest prawdą. Niestety możemy dożyć czasów, w których mięso będzie stanowić produkt ekskluzywny, a jedzenie go może i tak okazać się niemodne. Według wielu, szansą na przetrwanie hodowli zwierząt na mięso są zmiany, produkcja mięsna w obecnej formie może mieć trudności z utrzymaniem się na rynku. Jednak sukces mięsa „in vitro” nie jest ściśle związany z ogromnym finansowaniem, ani nawet z potrzebami rynkowymi i konsumentami. Aby jego produkcja ruszyła na szeroką skalę, zgodę musi wydać Trybunał Sprawiedliwości w Unii Europejskiej czy USDA (United States Department of Agriculture), co może przysporzyć wiele problemów producentom tego produktu.
Może zainteresuje Cię również:
Rolnik sprzedawał tradycyjne mięso jako produkt ek
W poniedziałek przed sądem okręgowym w Schwerinie pewien rol
Mięso in vitro zastąpi ubój rytualny halal?
Omawiamy poglądy muzułmanów dotyczące mięsa in vitro. Czy mi
Rząd Hiszpanii wspiera produkcję mięsa „z próbówki
Hiszpański projekt „Cultured Meat” ma otrzymać 3,7 mln euro
Japonia przy współpracy z Izraelem wprowadza na sw
Japońska korporacja podpisała protokół ustaleń z izraelską f
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Bruksela zamierza wydać ogromne pieniądze na rezyg
Były minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, uważa, że
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Przemysł rolno-spożywczy napędza rosyjską gospodar
Wielkość rosyjskiej produkcji wołowiny, wieprzowiny, jagnięc
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
Światowa produkcja mięsa spadnie do końca przyszłe
Raport FAO, dotyczący perspektyw na lata 2020/2021, prognozu
Koronawirus w brazylijskich zakładach mięsnych
Z powodu wykrycia przypadków koronawirusa władze brazylijski
W Niemczech szykują bat na przemysł mięsny. Koniec
Masowe zakwaterowanie i najniższe płace − tak traktowani są
Niemcy jedzą coraz mniej mięsa. Produkcja wieprzow
Izba Rolnicza Dolnej Saksonii zakłada, że produkcja trzody c
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Produkcja mięsa może stać się kołem zamachowym pol
Racjonalne wsparcie producentów żywca pozwalające im utrzyma
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
KZP-PTCh: Mięsa nie zabraknie
- W związku z pojawiającymi, się zwłaszcza w mediach społecz
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Parlament Europejski rozpoczyna debatę o podatku z
W najbliższą środę w Parlamencie Europejskim odbędzie się de
Jest akceptacja dla małych rzeźni rolniczych. Czy
Rolnicy już niebawem będą mogli dokonywać legalnego uboju i
Czy czerwone mięso jest niezdrowe?
Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa
Polska produkcja kurcząt rzeźnych znów bije europe
Nie zwalnia moda na zwiększanie produkcji mięsa kurcząt rzeź
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Niemcy produkują mniej mięsa
Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) p
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Mętne perspektywy dla ubojni rolniczych. Działania
Organizacje rolnicze mają wiele uwag do rozporządzenia minis
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Ministerstwo rolnictwa pracuje nad zmianami dotycz
W odpowiedzi na wniosek samorządu rolniczego, Ministerstwo R
Mięso też będzie oznaczone biało-czerwoną flagą
Niedawno informowaliśmy o rozporządzeniu ministra rolnictwa,
Nafaszerowana lekami sztuka już nie przejdzie?
Zgodnie z wytycznymi jakie otrzymali powiatowi lekarze weter
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Greenpeace wypowiedział się o uboju chorych zwierz
Jak twierdzą działacze Greenpeace Polska, ujawniony przez dz
Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa m
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjne
Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzes
Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyj
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa
Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Czy będzie możliwość sprzedaży mięsa z uboju gospo
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami, rolnik nie może
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
Eksperci zalecają ograniczenie spożycia mięsa do 0
Nadmierne spożycie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzon
Chińczycy jedzą coraz więcej wieprzowiny
Jak przewidują specjaliści, spożycie mięsa w Chinach wyraźni
Tendencje w spożyciu i produkcji mięsa w Polsce i
Rynek produktów pochodzenia zwierzęcego jest jednym z najprę
Królik i zając to nie to samo
Laicy często mylą te dwa gatunki należące do rodziny zajęcza
Europejczycy zjadają obecnie dwa razy więcej mięsa
Nie milkną echa nawiązujące do przygotowanego dla Greenpeace
Bakterie, pasożyty i wirusy zawarte w żywności, kt
Zoonozy to grupa chorób zakaźnych i pasożytniczych zwierząt,
Nadchodząca przyszłość – mięso z probówki?
Zespół naukowców z holenderskiego uniwersytetu w Mastricht j
Francuzi jedzą coraz mniej mięsa
We Francji spożywa się coraz mniej mięsa. Stabilne jest tylk
Luksemburg z najwyższą, a Polska z najniższą ceną
Dane opublikowane przez Eurostat wskazują, że ceny mięsa w s
Ministerstwo o konserwach
- Konserwy z mięsa zwierząt z terenów objętych restrykcjami
Dobry czas dla producentów drobiu i jaj
Pierwsza połowa roku 2018 była dosyć dobra dla większości pr
Amerykański gigant inwestuje w mięso "bez udziału
Jak informuje KIPDiP, Tyson Venture spółka zależna od Tyson
Jak zachować jakość mięsa na dłużej, czyli pakowan
W dzisiejszych czasach moda na zdrowy tryb życia i zbilansow
VEZG popiera pomysł obowiązkowego oznakowania mięs
W przemyśle mięsnym za linią Odry rośnie popyt na obowiązkow
Wniosek o stworzenie niezależnego systemu oceny po
W odpowiedzi na otrzymany do konsultacji projekt rozporządze
Konsumpcja mięsa owczego w Chinach – może warto po
W Chinach około 3% dietetycznego białka pochodzi z mięsa owc
Mięsne Święta – Polska Tradycja
Pod takim hasłem odbyła się konferencja w siedzibie Polskiej
Rynek mięsa - UOKiK o przejęciu Pini Polonia przez
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów skierował do drugieg
Czym kierować się przy wyborze rasy bydła mięsnego
Rolnicy bardzo często zastanawiają się jaką rasę bydła wybra
Problemy brazylijskiego BRF
Brazylijski BRF, jedna z największych firm w branży spożywcz
Transport zwierząt - źle przeprowadzony może zepsu
Co jakiś czas informujemy Państwa o nowych naruszeniach prze
Eksport mięsa wołowego z Polski
Polski rynek wołowiny w dużym stopniu uzależniony jest od ek
Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na
W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakoś
Odra w zakładach mięsnych
Na oddziale chorób zakaźnych szpitala w Ostródzie i w Elbląg
Co to jest "czyste mięso"?
„Czyste mięso” to termin określający produkt powstały na baz
Przewaga produkcji drobiu nad produkcją wieprzowin
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Roln
Mięso pod lupą. Inspektorzy zakwestionowali produk
Inspekcja Handlowa (IH) na zlecenie UOKiK sprawdziła jakość