Wyniki analiz oceniających wpływ spożywania czerwonego mięsa na zdrowie i długość życia są ze sobą bardzo niespójne. W jednym z badań dietę z czerwonym mięsem powiązano z większym aż o 20% ryzykiem przedwczesnej śmierci. Inne obserwacje nie wykazały jednak takich powiązań. Gdzie leży prawda dotycząca czerwonego mięsa i czy powinniśmy z niego zrezygnować na rzecz zdrowia?
Większe ryzyko przedwczesnej śmierci?
Wyniki jednego z bardziej złowieszczych badań, przeprowadzonego przez naukowców z Harvard School of Public Health, opublikowane w Archives of Internal Medicine, głoszą, że spożywanie czerwonego mięsa zdecydowanie skraca życie.
Zgodnie z nim każda dodatkowa, dzienna porcja nieprzetworzonego czerwonego mięsa (np. w postaci steku, hamburgera) zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 13%. Natomiast przetworzone czerwone mięso (np. kiełbasa, czy bekon) podnosi to ryzyko aż o 20%.
Badanie, które pozwoliło wyciągnąć takie wnioski, objęło ponad 51 500 mężczyzn w wieku 40-75 lat oraz 121 700 kobiet w wieku 30-55 lat. Ich losy obserwowano średnio przez 24 lata. Wszyscy z nich przekazywali informacje dotyczące ich diety co cztery lata.
W trakcie badania zmarło prawie 24 000 uczestników. Śmiertelność wśród tych, którzy jedli najwięcej czerwonego mięsa, była wyższa niż wśród tych, którzy jedli go najmniej.
Ponieważ było to jak dotąd podjęte na największą skalę i najdłuższe badanie dotyczące związku między jedzeniem czerwonego mięsa a przeżywalnością, nie można go zupełnie zignorować. Na wyniki należy jednak spojrzeć z odpowiedniej perspektywy.
Przede wszystkim wspomniane 13% i 20% wynikają z porównania śmiertelności bardzo skrajnych grup – grupy osób jedzących najmniej mięsa z grupą osób, która spożywa go najwięcej. W przypadku umiarkowanego jedzenia czerwonego mięsa związek z długością życia nie jest już taki oczywisty.
Poza tym trudno obwiniać spożywanie czerwonego mięsa za każdy przypadek wcześniejszej śmierci. Wśród wspomnianych 24 000 zgonów odnotowanych w trakcie badania, 5910 było wynikiem chorób sercowo-naczyniowych, a 9464 wynikiem chorób nowotworowych. Zarówno choroby krążenia, jak i nowotwory mogą być teoretycznie związane ze spożywaniem czerwonego mięsa.
Autorzy wspomnianych badań argumentują, że czerwone mięso zawiera bardzo duże ilości tłuszczów nasyconych, cholesterolu i żelaza, które mogą prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Przetworzone produkty mięsne zawierają ponadto wysoką zawartość sodu, przyczyniającego się m.in. do rozwoju nadciśnienia.
Znaczenie ma również sposób przygotowywania mięsa – smażone mięso może zawierać potencjalnie rakotwórcze związki.
Brak związku w badaniach z Japonii
Znacznie bardziej optymistyczne wyniki uzyskano w innym dużym, wieloletnim badaniu, tym razem przeprowadzonym przez naukowców z Japonii, opublikowanym w European Journal of Clinical Nutrition.
Przez ponad 18 lat śledzono w nim dietę i zdrowie niemal 52 tys. Japończyków w wieku od 49 do 79 lat. W trakcie badania odnotowano 2685 zgonów związanych z chorobami sercowo-naczyniowymi.
Przeprowadzone analizy nie wskazały na związek umiarkowanego spożycia (do 100 g dziennie) czerwonego mięsa z wystąpieniem chorób sercowo-naczyniowych.
Nie wykazano również, aby czerwone mięso miało inny wpływ na ich wystąpienie od np. mięsa drobiowego.
W innym badaniu, przeprowadzonym przez badaczy z Harvard School of Public Health, również nie wykazano związku między jedzeniem nieprzetworzonego czerwonego mięsa, a rozwojem chorób serca i cukrzycy. Takie powiązana znaleziono jednak dla spożycia przetworzonego czerwonego mięsa.
Szersze spojrzenie – analiza wyników 36 badań
W przypadku sprzecznych sobie wyników badań potrzebne jest szersze spojrzenie na problem. Z pomocą przychodzą tutaj metaanalizy, zbierające dane z wielu badań i je porównujące.
Taką metaanalizę dotyczącą wpływu spożywania czerwonego mięsa na rozwój chorób sercowo-naczyniowych przeprowadził niedawno zespół naukowców z Women’s Hospital and Harvard Medical School w Bostonie oraz Purdue University w Indianie.
Porównał on diety z czerwonym mięsem z dietami, które zastąpiły czerwone mięso różnymi innymi składnikami i zanalizował wpływ poszczególnych diet na parametry krwi związane ze zdrowiem układu krążenia.
Zebrał 36 badań w tej dziedzinie opublikowanych do lipca 2017 roku, które łącznie prześledziły dietę 1803 osób.
Wyniki pozwoliły stwierdzić, że nie ma istotnich różnić między czerwonym mięsem a wszystkimi innymi porównywanymi z nim dietami w odniesieniu do zmian stężenia we krwi lipoprotein o wysokiej gęstości („dobrego cholesterolu”), lipoprotein o niskiej gęstości („złego cholesterolu”), czy ciśnienia krwi.
Jednak gdy dietę z czerwonym mięsem porównywano zbiorczo z wszystkimi innymi dietami, zauważyć można było, że czerwone mięso wiąże się z gorszym utrzymywaniem niskich stężeń we krwi niekorzystnych triglicerydów.
Ponadto w porównaniu z dietą wzbogaconą o wysokiej jakości źródła białka roślinnego, czerwone mięso wiązało się z gorszym utrzymywaniem niskich stężeń całkowitego i „złego” cholesterolu.
Ryby gorsze od czerwonego mięsa?
Okazuje się jednak, że zamiana czerwonego mięsa na ryby, często rekomendowana przez dietetyków, może wcale nie być korzystna. W porównaniu z rybami, czerwone mięso lepiej utrzymywało niskie stężenie we krwi „dobrego” i „złego” cholesterolu.
Dieta z czerwonym mięsa wygrywa również z dietą, w której mięso zastąpiono węglowodanami – pod względem utrzymywania niskiego stężenia we krwi triglicerydów.
Wyniki te wspierają poglądy niektórych ekspertów od żywienia, którzy uważają, że nadgorliwe skupianie się na ograniczaniu czerwonego mięsa może spowodować więcej złego niż dobrego i prowadzić do spożywania mniej pożywnych produktów spożywczych, takich jak wysoko przetworzone węglowodany.
Jeść czy nie jeść?
Jednoznaczne zbadanie wpływu danej kategorii żywności na zdrowie i życie ludzkie jest niesamowicie trudnym zadaniem, biorąc pod uwagę liczbę innych czynników na nie wpływających. Nieprzetworzone czerwone mięso pozostaje jednym z najlepszych źródeł wysokiej jakości białka i może być częścią zdrowej diety.
Z pewnością należy unikać przetworzonych produktów mięsnych, jednak jest to unikalna zasada dla wszystkich kategorii żywności. Miłośnicy mięsa nie muszą z niego rezygnować na rzecz długiego i zdrowego życia – ważny jest umiar, wybór wysokiej jakości produktów mięsnych i pozostałe elementy naszej diety.
Źródła:
https://www.health.harvard.edu/healthbeat/whats-the-beef-with-red-meat
Guasch-Ferré, Marta, et al. "Meta-analysis of randomized controlled trials of red meat consumption in comparison with various comparison diets on cardiovascular risk factors." Circulation 139.15 (2019): 1828-1845.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
Polska wołowina ma ogromny potencjał. Do sukcesu p
- Polak zjada 4 kg wołowiny rocznie - trzy razy mniej
Mięso jest całym złem tego świata?
Na całym świecie jada się coraz więcej mięsa. Zdaniem e
Kanada bije rekordy w eksporcie wieprzowiny. Sprze
Od stycznia do września, kanadyjski eksport mięsa wieprzoweg
Mięso z laboratorium trafi do sklepów. Czy będzie
Singapur zezwolił na sprzedaż na swoim rynku mięsa wyhodowan
Flaga na mięsie przyniosła efekty. Patriotyzm gos
Z zebranych informacji przez organizacje rolnicze wynika, że
Jakim cudem niemiecka lub duńska wieprzowina jest
Zupełnie niezrozumiałym zjawiskiem jest fakt, że rolnicy w i
PiS do spółki z zaprzyjaźnionymi aktywistami wydaj
Jacek Bożek to jeden z najbardziej znanych ekologów w Polsce
W tym roku Chiny zwiększyły import wieprzowiny o 1
Chiński import wieprzowiny w sierpniu podwoił się w porównan
Znaczny spadek produkcji unijnej wołowiny
Według Komisji Europejskiej w ciągu pierwszych pięciu miesię
Chiny tworzą świńską kolonię w Argentynie. Miliard
Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Handlu Międzynarodowego A
Ile zarabiają na świni od rolnika?
Obecnie hodowca świń może otrzymać za sprzedanego tucznika o
Mięso ze świń karmionych zacierem po destylacji le
Smaczniejsza wieprzowina pochodzi od świń, które jedzą jęczm
Unijny rynek zapełnił się elementami z kością, szc
Poseł Krzysztof Jurgiel wystąpił do Komisji Europejskiej z i
Chiny budują wieżowce dla świń
Chiny budują gigantyczne, wielopiętrowe fermy świń w pobliżu
Chiny: ASF napędza import australijskiego mięsa
Zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę stale rośnie, a ilość im
USA: przechwycono przemyt 10 ton mięsa
Urzędnicy amerykańskich służb celnych U.S. Customs and Borde
W marketach mięso z Niemiec i Hiszpanii. Jakim cud
- Ceny skupu żywca spadają na łeb na szyję. Drób, wieprzowin
Rynek wołowiny: Za chwilę sytuacja będzie tak fata
Polscy producenci mięsa wołowego zwrócili się do Komisji Eur
Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.
Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord
Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja
Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop
Koniec produkcji ziemniaków i mięsa? Czy „Talerz p
Polskie rolnictwo jest narażone na wciąż nowe zagrożenia. Ni
Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ
Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni
Propozycja GIS mocno uderza w polskiego rolnika i
Łódzki samorząd rolniczy wystosował wniosek do KRIR o interw
Szybki wzrost cen wieprzowiny w Danii. Konsumenci
Duńscy producenci wieprzowiny mogą cieszyć się z dużego eksp
Na podatku od mięsa najbardziej skorzystałaby Ukra
- Podatek od mięsa może podciąć skrzydła branży w Polsce - u
Niemcy zabezpieczają eksport wieprzowiną do Chin n
Niemcy zaangażowały się w rozmowy z Chinami, aby mieć pewnoś
Koronawirus wpływa na rynek wieprzowiny. Ceny w Ch
Ceny wieprzowiny w Chinach gwałtownie rosną i zbliżyły się d
Podatek od mięsa? To rolnicy działają proekologicz
Samorząd rolniczy uważa pomysł opodatkowania cen mięsa za wi
Rosja w zawrotnym tempie zwiększa produkcję wieprz
Dyrektor generalny Krajowego Stowarzyszenia Hodowców Świni (
Kandydat na prezydenta RP: Mnie zwierzęta, które s
- Ludzie i zwierzęta, świat mnie będzie sądzić. Stworzenie m
Wietnam podwoił import wieprzowiny
Od lutego do listopada wirus ASF w Wietnamie zmniejszył popu
Rosja chce sprzedawać wieprzowinę do Chin
Izolacja z powodu długotrwałych problemów z ASF w Rosji, spo
Deficyt wieprzowiny w Chinach powoduje, że ludzie
Niedobór wieprzowiny w Chinach powoduje, że do menu tamtejsz
Reklama mięsa jeszcze nigdy nie była tak trudna
Mięso dziś ma naprawdę złą prasę. Jest nieustannie negatywni
McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją d
Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dl
Chiny uwalniają rezerwy wieprzowiny by obniżyć cen
Rząd Chin ponownie sięga do strategicznych rezerw wieprzowin
Okres stabilizacji na unijnym rynku tuczników
W krajach Unii Europejskiej rynek tuczników wkroczył w okres
KZP-PTCh: Polska wieprzowina jest mięsem bezpieczn
- W związku z pojawiającymi się informacjami o zagrożeniu dl
Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumen
W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, świato
Kanadyjczycy liczą na wznowienie eksportu wieprzow
Kanadyjska Rada Wieprzowiny przewiduje nadejście lepszych cz
Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda
Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot
Świat nie zrezygnuje z wieprzowiny. W ciągu dekady
Wg ostatniej prognozy Organizacji Współpracy Gospodarczej i
Bunt tureckich hodowców bydła. Import kwitnie, a i
Hodowcy bydła w Turcji wzywają władze do powstrzymania impor
Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakład
Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgia
Donald Trump triumfuje. Amerykańska wołowina wjedz
Unia Europejska i Stany Zjednoczone formalnie podpisały wyżs
Ceny żywca wołowego drastycznie spadły. Przetwórcy
Przedstawiciele sektora przetwórstwa mięsa spotkali się wczo
Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici
Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu
USA: będą dodatkowe cła na europejską wieprzowinę?
(USTR) Biuro Przedstawiciela Handlowego USA opublikowało uzu
Mniejsza liczba tuczników oferowanych w UE do uboj
Upały pogorszyły przyrosty zwierząt, co ma wpływ na spadek w
Import wieprzowiny nadal psuje rodzimy rynek?
- Na rynek krajowy wjeżdża mięso z zagranicy, zwłaszcza z ty
Jeszcze w tym roku Serbia wyeksportuje wieprzowinę
Serbia jest bliska uzyskania pełnego dostępu do eksportu wie
Rabobank przewiduje niedobory mięsa na świecie z p
Duże ilości mięsa dostępne na całym świecie zostaną wkrótce
W ciągu najbliższej dekady europejska produkcja wi
Prezes zakładu mięsnego Vion, Ronald Lotgerink, spodziewa si
Indykpol S.A. inwestuje w ekspansję
Po zeszłorocznej decyzji o skoncentrowaniu działalności na p
Belgia wygrywa walkę z ASF. Co stoi za sukcesem?
Dla państwa, któremu eksport wieprzowiny przynosi bardzo duż
Zakłady mięsne doszły do muru? Nie będzie dalszych
Ceny żywca wieprzowego są wysokie, co z pewnością cieszy pro
Hiszpańska produkcja wieprzowiny wzrasta szybciej
W pierwszym kwartale tego roku hiszpański eksport świeżej i
Nie będzie amerykańskiego embarga na wieprzowinę.
- Nowe etaty będą od lipca i są na to zabezpieczone środki f
Mięso też będzie oznaczone biało-czerwoną flagą
Niedawno informowaliśmy o rozporządzeniu ministra rolnictwa,
ASF w Chinach sprzyja eksporterom wołowiny i drobi
Rosnący popyt na wieprzowinę w Chinach doprowadził w ostatni
Ponad 13,6 tys. kg belgijskiej wieprzowiny skażone
W lutym br. ujawniono głośną aferę z belgijskim mięsem zawie
Nafaszerowana lekami sztuka już nie przejdzie?
Zgodnie z wytycznymi jakie otrzymali powiatowi lekarze weter
Szybki wzrost cen chińskiej wołowiny
Ceny wołowiny w Chinach wzrosły o 11% w pierwszych dwóch mie
Przelew poszedł, mięso nie dojechało
Prawie 20 tys. złotych stracił właściciel zakładu mięsnego z
Mamy najlepszą i najbezpieczniejszą wołowinę na św
– Mamy najlepszą wołowinę na świecie zarówno pod względem ja
Wieprzowina wypadła z transportu i zablokowała dro
Wczoraj około godziny 6:30 na ulicy Kokota w Rudzie Śląskiej
Rynek muzułmański nadzieją dla polskiej wołowiny
Dzisiaj w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi odbyło się s
Rusza dyskusja o wołowinie w ramach Porozumienia R
Dzisiaj rozpoczynają się prace zespołów roboczych w ramach „
Egzotyczne mięso z lewamizolem trafiło do zakładów
Już 25 lutego informowaliśmy na naszym portalu, iż tusze wie
Czesi wzięli się za drób. Polscy producenci robią
Po tym jak Czesi przeprowadzili kampanię przeciwko polskiej
Po aferze z nielegalnym ubojem bydła w Kalinowie,
Tuż po nagłośnieniu afery tzw. „leżaków” w ubojni bydła w Ka
Polska wołowina najlepiej smakuje z czeskim piwem
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman w liście do Komisji
Trwa nagonka na polską wołowinę. Słowacka minister
Słowacka minister rolnictwa i rozwoju wsi Gabriela Matečná s
Niemcy nadal największym producentem wieprzowiny w
W pierwszych 11 miesiącach 2018 r. głównym producentem wiepr
Zakaz eksportu mięsa wieprzowego i wołowego na Kub
Służby weterynaryjne Kuby poinformowały Ambasadę RP w Hawani
Czesi wykryli salmonellę w polskiej wołowinie
W polskiej wołowinie importowanej do Czech inspektorzy weter
Rosja eksporterem netto wieprzowiny w 2018 r.
Eksport wieprzowiny i podrobów z Rosji w roku do listopada w
Niemcy liderami dostaw wieprzowiny na rynek chińsk
Niemcy zostali wiodącym dostawcą wieprzowiny na rynek chińsk
Czesi biorą pod lupę polską wołowinę
Czeski minister rolnictwa Miroslav Toman i jego polski odpow
Min. Ardanowski: Z kilograma importowanego mięsa m
Wczoraj w programie „Gość Wiadomości” na antenie telewizyjne
Wietnam gwarantuje utrzymanie eksportu mięsa wiepr
W dniach 21-24 stycznia 2019 r. pan Paweł Niemczuk, Główny L
Trefne mięso z zakładu w Ostrowi Mazowieckiej poje
Mięso z rzeźni w Ostrowi Mazowieckiej, gdzie dochodziło do u
Włosi jedzą coraz więcej wieprzowiny
Produkcja trzody chlewnej we Włoszech osiągnęła 1,1 miliona
Bagaż pełen patogenów. ASF i inne choroby rozprzes
Nielegalnie importowana żywność w bagażach klientów komercyj
Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubo
W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra R
Uzbekistan ogranicza przywóz polskiej wieprzowiny
W związku z występowaniem ASF na terytorium Polski służba we
Udział ekstraktów w produktach mięsnych. Co skrywa
Zarówno w raportach WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz
Analitycy zapowiadają wzrost sprzedaży belgijskiej
W zakresie eksportu poza UE, w ciągu pierwszych trzech kwart
W jakiej kondycji jest polski sektor wołowiny?
Spożycie wołowiny w Polsce w roku 2015 było na poziomie 1,2
Wstrzymano import świń i wieprzowiny ze stref czer
Szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowsk
Hiszpania produkuje coraz więcej mięsa. Najbardzie
Do września br. wieprzowina stanowiła 64,7% całkowitej produ
Ruszyły kontrole importowanego mięsa. Co wykażą?
Dzisiaj ruszają kontrole wieprzowiny z importu. W super i hi
Spadła sprzedaż unijnego mięsa wieprzowego do USA
Wysoki popyt w Korei Płd. przekłada się na wzrost unijnego e
Brazylijski eksport wieprzowiny w październiku zan
Według najnowszych danych opublikowanych przez Brazylijskie
Korea Płd ciągnie eksport unijnej wieprzowiny
Wywóz unijnej wieprzowiny osiągnął we wrześniu najwyższy poz
W Chinach drób wypiera wieprzowinę
W związku rosnącym problemem ASF, w Chinach gwałtownie rośni
Jak zapewnić rozwój produkcji polskiego mięsa?
50 mld złotych w perspektywie 5 lat – tyle wg. EY może zyska
W tym roku spadł eksport brazylijskiej wieprzowiny
Brazylijski eksport wieprzowiny w ciągu 10 miesięcy tego rok
Korea Płd sprowadza coraz więcej wieprzowiny
Pomimo prognoz analityków wskazujących, że południowokoreańs
Rośnie włoski import wieprzowiny
Włoski import wieprzowiny do końca lipca br. wzrósł o 8% w s