Chiny radykalnie zwiększają import brazylijskiej wieprzowiny

Martyna Frątczak

Chiny zatwierdziły 7 kolejnych brazylijskich zakładów wieprzowych. Są już gotowe do rozpoczęcia eksportu mięsa do Chin. Może on przynieść zyski na poziomie 2 miliardów dolarów amerykańskich.

 

Wszystkie zatwierdzone rzeźnie znajdują się w stanie Santa Catarina, który odpowiada za 1/3 całkowitej produkcji wieprzowiny w kraju. Co bardzo istotne dla Chin, stan ten ma status wolnego od pryszczycy. 

Chiny będą importować z brazylijskich zakładów 6 rodzajów ubocznych produktów wieprzowych, w tym języki, ryje, policzki, uszy i ogony. Części te stanowią w Chinach ulubiony przysmak.

Porozumienie zwiększające eksport wieprzowiny z Brazylii jest efektem niedawnej wizyty w Chinach prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro.

Brazylijski Departament Handlu i Stosunków Międzynarodowych Ministerstwa Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Dostaw (MAPA) oszacował, że eksport do Chin może wygenerować aż 2 miliardy dolarów amerykańskich zysku w 2020 roku.

Chiny to obecnie główny cel eksportu brazylijskich świń. Między styczniem a wrześniem tego roku Chiny sprowadziły 156 600 ton mięsa wieprzowego z Brazylii. Wolumen ten był o 34% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

 

Źródło:

Pig Progress

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz