Chiny zatwierdziły 7 kolejnych brazylijskich zakładów wieprzowych. Są już gotowe do rozpoczęcia eksportu mięsa do Chin. Może on przynieść zyski na poziomie 2 miliardów dolarów amerykańskich.
Wszystkie zatwierdzone rzeźnie znajdują się w stanie Santa Catarina, który odpowiada za 1/3 całkowitej produkcji wieprzowiny w kraju. Co bardzo istotne dla Chin, stan ten ma status wolnego od pryszczycy.
Chiny będą importować z brazylijskich zakładów 6 rodzajów ubocznych produktów wieprzowych, w tym języki, ryje, policzki, uszy i ogony. Części te stanowią w Chinach ulubiony przysmak.
Porozumienie zwiększające eksport wieprzowiny z Brazylii jest efektem niedawnej wizyty w Chinach prezydenta Brazylii, Jaira Bolsonaro.
Brazylijski Departament Handlu i Stosunków Międzynarodowych Ministerstwa Rolnictwa, Zwierząt Gospodarskich i Dostaw (MAPA) oszacował, że eksport do Chin może wygenerować aż 2 miliardy dolarów amerykańskich zysku w 2020 roku.
Chiny to obecnie główny cel eksportu brazylijskich świń. Między styczniem a wrześniem tego roku Chiny sprowadziły 156 600 ton mięsa wieprzowego z Brazylii. Wolumen ten był o 34% wyższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.
Źródło:
Pig Progress