Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
31 marca 2020, Wtorek.
Kursy walut: USD USD - 4,1466 EUR EUR - 4,5523 GBP GBP - 5,1052 DKK DKK - 0,6096
Archiwum
31.03.2020 MATIF: pszenica kons. MAJ20 - 196,25 (0,00%), kukurydza CZE20 - 167,25 (- 0,30%), rzepak MAJ20 - 359,00 (- 0,49%) [euro/tona] +++ +++ +++ 30.03.2020 12:35 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 3,90 - 4,70 zł/kg, średnia: 4,24 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++

McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją do oferty w Kanadzie.

Martyna Frątczak

Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dla mięsa wzrosły w czwartek na wieść, że McDonald's wykorzysta jej wegańską wołowinę w testach nowego burgera. Pojawi się on już niedługo w ofercie restauracji w Kanadzie.

 

Sieci fastfoodów już od jakiegoś czasu interesują się roślinnymi alternatywami dla mięsa. KFC testowało „fałszywego kurczaka” firmy Beyond Meat, a Dunkin’ Donuts, amerykańska sieć barów, roślinną kiełbasę śniadaniową. Burger King w swojej kanapce Impossible Whopper wykorzystuje natomiast wegańskie mięso firmy Rival Impossible Foods.

McDonald’s pozostawał dotychczas nieobecny na tej liście. Dlatego informacja, że wegańskie burgery zostaną wykorzystane w teście w kanadyjskich restauracjach niezwykle ucieszyły firmę Beyond Meat.

Czy jednak współpraca ta okaże się sukcesem, pokaże czas. Jak twierdzą eksperci, popularna sieć fast foodów wymagałaby ogromnego, stałego zapotrzebowania na produkt, czemu może nie sprostać Beyond Meat z niepewnym łańcuchem dostaw. Uważają, że znacznie lepiej sprawdziłby się roślinny produkt alternatywny dla kurczaka.

 

Źródło:

Barron’s

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Martyna Frątczak, studentka Weterynarii, zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią. Pasjonatka literatury pięknej i popularnonaukowej. W przyszłości chciałaby połączyć pracę lekarza weterynarii z prowadzeniem badań naukowych.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Unijny eksport mięsa przynosi coraz większe zyski.

Eksporterzy mięsa z Unii Europejskiej osiągnęli nowy rekord

Mięso „in vitro”, fantazja czy realna konkurencja

Żyjemy na planecie, której zasoby są ograniczone. Najprawdop

Zrównoważona produkcja świń w niezrównoważonym świ

Jak będzie wyglądać przyszłość mięsa? Czy będziemy zmuszeni