Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 października 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8503 EUR EUR - 4,2844 GBP GBP - 4,9671 DKK DKK - 0,5735
Archiwum
18.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 181,25 (+ 0,14%), kukurydza LIS19 - 165,75 (+ 0,45%), rzepak LIS19 - 377,75 (- 0,66%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.10.2019 12:21 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,50 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

McDonald testuje wegańską wołowinę. Wprowadza ją do oferty w Kanadzie.

Martyna Frątczak

Akcje firmy Beyond Meat produkującej roślinne alternatywy dla mięsa wzrosły w czwartek na wieść, że McDonald's wykorzysta jej wegańską wołowinę w testach nowego burgera. Pojawi się on już niedługo w ofercie restauracji w Kanadzie.

 

Sieci fastfoodów już od jakiegoś czasu interesują się roślinnymi alternatywami dla mięsa. KFC testowało „fałszywego kurczaka” firmy Beyond Meat, a Dunkin’ Donuts, amerykańska sieć barów, roślinną kiełbasę śniadaniową. Burger King w swojej kanapce Impossible Whopper wykorzystuje natomiast wegańskie mięso firmy Rival Impossible Foods.

McDonald’s pozostawał dotychczas nieobecny na tej liście. Dlatego informacja, że wegańskie burgery zostaną wykorzystane w teście w kanadyjskich restauracjach niezwykle ucieszyły firmę Beyond Meat.

Czy jednak współpraca ta okaże się sukcesem, pokaże czas. Jak twierdzą eksperci, popularna sieć fast foodów wymagałaby ogromnego, stałego zapotrzebowania na produkt, czemu może nie sprostać Beyond Meat z niepewnym łańcuchem dostaw. Uważają, że znacznie lepiej sprawdziłby się roślinny produkt alternatywny dla kurczaka.

 

Źródło:

Barron’s

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Martyna Frątczak, studentka Weterynarii, zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią. Pasjonatka literatury pięknej i popularnonaukowej. W przyszłości chciałaby połączyć pracę lekarza weterynarii z prowadzeniem badań naukowych.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

Precyzyjny chów drobiu: w stronę poprawy dobrostan

W masowej produkcji zwierzęcej znaczenie i kondycja pojedync

Przyszłość wołowiny: co wpływa na decyzję konsumen

W ciągu zaledwie dekady, pomiędzy latami 1990 i 2009, świato

Co dalej z rynkiem mięsnym? Miejsce małych gospoda

Tak postawionym pytaniem można by podsumować czternaste spot