Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
16 sierpnia 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9281 EUR EUR - 4,3543 GBP GBP - 4,7713 DKK DKK - 0,5837
Archiwum
16.08.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 168,00 (0,00%), kukurydza LIS19 - 168,00 (- 0,59%), rzepak LIS19 - 380,00 (+ 0,26%) [euro/tona] +++ +++ +++ 16.08.2019 12:54 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60- 6,10 zł/kg, średnia: 5,84 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Co wykazały kontrole jakości mięsa w zakładach ubojowych?

Redakcja

W związku z deklaracjami złożonymi rolnikom przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i podejmowanymi przez niego działaniami mającymi wpłynąć na poprawę sytuacji na rynku mięsa w Polsce, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych zlecił przeprowadzenie kontroli doraźnych w zakładach ubijających, rozbierających i sprzedających mięso drobiowe i czerwone. Wojewódzcy inspektorzy JHARS przeprowadzili kontrole w 34 podmiotach na terenie całej Polski. Co wykazały ich działania? 

 

We wszystkich skontrolowanych podmiotach sposób podawania informacji o kraju pochodzenia mięsa (niezależnie od formy w jakiej było przygotowane do sprzedaży – luzem lub bez opakowania) był prawidłowy. Podczas kontroli ustalono, że żaden zakład nie ubijał trzody chlewnej pochodzącej z zagranicy. Jednocześnie kontrolowane zakłady rozbierały tusze zakupione od dostawców z Polski oraz z zagranicy, w tym z Belgii i Danii. Stwierdzono również zakup żywca drobiowego z Litwy i Słowacji, który ubijany był w zakładach na terenie Polski. Podczas kontroli pobrano próbki mięsa do badań laboratoryjnych w celu wykrycia ewentualnego zafałszowania przez dodatek substancji zwiększających wodochłonność mięsa. Trwa oczekiwanie na wyniki analiz. Kontrole w tym zakresie będą prowadzone systematycznie w 2019 roku. 

 

Główny Inspektor JHARS podkreśla, że zgodnie z ogólną zasadą swobodnego przepływu towarów pomiędzy Państwami Członkowskimi, środki żywnościowe będące przedmiotem umów kupna - sprzedaży na terenie UE nie podlegają urzędowej kontroli w zakresie jakości handlowej przed wjazdem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej. Na terenie Polski, jeśli towar spełnia wymagania określone w przepisach i/ lub zadeklarowane przez producenta, IJHARS nie ma prawnych podstaw do wydania decyzji administracyjnej zakazującej wprowadzenia do obrotu takiego środka spożywczego.

 

Źródło: JHARS

Może zainteresuje Cię również:

Wieprzowa konkurencja od środka: belgijskie zakład

Pod koniec maja tego roku zostaliśmy zaproszeni przez Belgia

Masowa rzeź jagniąt w Wielkiej Brytanii po Brexici

Brexit bez odpowiednich porozumień handlowych będzie „absolu

Mniejsza liczba tuczników oferowanych w UE do uboj

Upały pogorszyły przyrosty zwierząt, co ma wpływ na spadek w