Reinert Westfälische Privat Fleischerei na początku tego roku wprowadził na rynek niemiecki nową linię produktów wieprzowych wykonanych z mięsa dostarczanego przez duńskie świnie z Danish Crown hodowane bez użycia antybiotyków. Teraz producent wkracza na rynek polski.
Pierwszy test przeprowadzono w Niemczech, gdzie wielu konsumentów obawia się oporności na antybiotyki. - Wprowadziliśmy szereg wędlin, w których mięso pochodzi od świń, które nigdy nie były leczone antybiotykami, a jednocześnie nalegamy na cały przemysł mięsny, aby omówić, w jaki sposób możemy sprostać wyzwaniom związanym ze stosowaniem antybiotyków - mówi dyrektor generalny firmy Hans-Ewald Reinert.
W Polsce produkty bez antybiotyków (ABF) są dystrybuowane przez Prime Food, pod szyldem Goodvalley, przez pięć dużych sieci detalicznych. - Zdecydowanie jest to moment na zbudowanie takiego rynku w Polsce. Widzimy, że Polacy szukają tego typu produktów, więc budujemy tę kategorię tutaj. Nasze mięso z hodowli bez użycia antybiotyków jest dostępne w największych sieciach handlowych, jako stała pozycja asortymentowa .Produkt testowany jest również przez wybrane sklepy Biedronka w większych miastach - mówi Paweł Nowak, Dyrektor Zarządzający Goodvalley.
W 2014 r. Danish Crown uruchomił projekt pilotażowy na wyspie Bornholm, aby dowiedzieć się, w jakim stopniu możliwe jest hodowanie świń bez stosowania antybiotyków i bez uszczerbku dla dobrostanu zwierząt. W pierwszej fazie 60% świń radzi sobie bez podawania antybiotyków, a hodowcy zmieniają jedynie szereg procedur w budynkach dla świń. W 2017 roku Duńska Korona zgłosiła ubój 200 000 sztuk świń rasy ABF.
Źródło: euromeatnews.com