Rosyjski przemysł spożywczy obawia się nowych przepisów stawiających wyższe wymagania związane z pozostałością antybiotyków w produkcji mięsa i mleka. Jeżeli nowe przepisy zostaną przyjęte zgodnie z planem, może to zakłócić łańcuch dostaw na krajowych rynkach żywności, a wiele partii drobiu, wieprzowiny i produktów mlecznych ostatecznie może nie trafić na półki sklepowe.
Nowe wymagania obowiązują we wszystkich państwach członkowskich Eurazjatyckiej Unii Gospodarczej (EEU) od 14 sierpnia. EEU składa się z Rosji, Kazachstanu, Białorusi, Armenii i Kirgistanu. Eurazjatycka Komisja Gospodarcza przyjęła listę 70 antybiotyków i innych leków, które muszą zostać poddane kontroli laboratoryjnej podczas kontroli wjazdowej we wszystkich zakładach przetwórstwa mięsnego strefy EEU. Rosyjskie Krajowe Stowarzyszenie Mięsne, Stowarzyszenie Firm Handlu Detalicznego, związek przemysłu mleczarskiego Sojuzmoloko i kilka innych organizacji z branży spożywczej, złożyły pismo z wnioskiem o odroczenie nowych zasad. Zdaniem ww. organizacji lista leków, które muszą być poddane kontroli, została znacznie rozszerzona, prawie trzykrotnie, w porównaniu do obecnych przepisów. W chwili obecnej większość zakładów przetwórstwa mięsnego w Rosji nie posiada sprzętu do testowania obecności pozostałości wielu leków wymienionych w nowych przepisach.
Jeżeli nowe przepisy zostaną przyjęte zgodnie z planem, może to zakłócić łańcuch dostaw na krajowych rynkach żywności, a wiele partii drobiu, wieprzowiny i produktów mlecznych ostatecznie może nie trafić na półki sklepowe. Ponadto w Rosji nie ma zatwierdzonych sposobów identyfikacji obecności niektórych wymienionych substancji, a także nie ma badań klinicznych dotyczących czasu, w którym organizmy zwierząt pozbywają się pozostałości po stosowaniu antybiotyków. Istnieje duża szansa, że egzekwowanie nowych przepisów zostanie odłożone lub dojdzie do ich złagodzenia. Wg doniesień rosyjskich mediów, tamtejsze służby weterynaryjne, Rosselchoznadzor, same nie wiedzą w jaki sposób stosować nowe rozporządzenia. Oficerowie Rosselkhoznadzor uważają, że nowe zasady, choć opracowane z myślą o poprawie sytuacji, były nieco przedwczesne.
Rosyjscy urzędnicy weterynarii wielokrotnie twierdzili, że krajowe przepisy dotyczące maksymalnych dopuszczalnych poziomów pozostałości antybiotyków w mięsie i mleku należą do najsurowszych na świecie. Niemniej jednak rosyjskie ustawodawstwo weterynaryjne pozwala rosyjskim rolnikom na stosowanie antybiotyków w nieograniczonych ilościach. W Rosji główny nacisk kładziony jest na brak pozostałości antybiotyków w produktach zwierzęcych. W ostatnich latach, niektórzy urzędnicy w kraju wezwali do rewizji tego systemu, jednak nie poczyniono jeszcze żadnych konkretnych kroków w tym kierunku.
Źródło: pigprogress.net
Może zainteresuje Cię również:
Czy produkty „eko” = zdrowsze jedzenie?
Istnieje powszechne przekonanie, że żywność pochodząca z gos
W rolnictwie zapomniano o stosowaniu ziół w lecze
Istnieje szansa, że dzięki stosowaniu innowacyjnych dodatków
Greenpeace apeluje do ministra Pudy o wsparcie dla
Organizacja Greenpeace Polska zaapelowała do Grzegorza Pudy
Holendrzy znacznie zmniejszyli zużycie antybiotykó
Spożycie antybiotyków w holenderskiej hodowli świń w ubiegły
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwier
Skażenia żywnościowych produktów pochodzenia zwierzęcego to
Krowie mleko może zastąpić antybiotyki
Naukowcom udało się oddzielić i przetworzyć specjalne przeci
Bakteriofagi: nowy oręż w walce z chorobami zwierz
W pełni uleczalne infekcje stają się coraz częściej niemożli
Niemieckie drobiarstwo ma problem. Rząd naciska na
We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić k
Niemcy stosują mniej antybiotyków w hodowli trzody
W niemieckiej hodowli świń i bydła stosowanie antybiotyków z
Nadmierne zużycie antybiotyków - Polska liderem. N
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia antybiotykami in
Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurcz
Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zleceni
Producenci drobiu w Wielkiej Brytanii zastąpili an
Brytyjskie drobiarstwo chwali się swoimi sukcesami w elimina
Antybiotyki – medyczny cud, który stał się śmierte
Obecnie z powodu niemożliwych do wyleczenia infekcji umiera
Profilaktyczne stosowanie antybiotyków będzie zabr
Dzisiaj Parlament Europejski zatwierdził nowe przepisy zakaz
Dania zmniejsza zużycie antybiotyków w hodowli zwi
W Danii stosowanie antybiotyków u zwierząt hodowlanych zosta
Społeczna stygmatyzacja hodowców trzody chlewnej
Stygmatyzacja, a więc mówiąc prościej „przypinanie komuś ety
W ciągu kilku lat Niemcy o połowę ograniczyli stos
W minionym roku w Niemczech ponownie spadło stosowanie antyb
Uwaga na jaja z lazalocydem
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że terenowe organy Insp
Amerykańscy producenci wieprzowiny nadużywają anty
Mniej więcej ta sama ilość antybiotyków jest sprzedawana do
KRIR o raporcie NIK dotyczącym stosowania antybiot
Realizując wniosek z XI posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolnic
NIK z KRD-IG o antybiotykach w produkcji zwierzęce
Najwyższa Izba Kontroli wraz z Krajową Radą Drobiarstwa – Iz
KZP-PCH ws. raportu NIK o stosowaniu antybiotyków
Krajowy Związek Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, p
KRD-IG stanowczo ws. raportu NIK dotyczącego antyb
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza uważa, że zawart
Wieprzowina wolna od antybiotyków
Podobnie jak człowiek, zwierzę czasami choruje i wymaga okre
Oświadczenie MRiRW w sprawie raportu NIK
Raport NIK dotyczący stosowania antybiotyków w produkcji zwi
Oświadczenie Krajowej Rady Drobiarskiej - Izby Gos
Krajowa Rada Drobiarska - Izba Gospodarcza odniosła się do r
Nadmierne użycie antybiotyków w hodowli zwierząt -
Antybiotyki są powszechnie używane w produkcji zwierzęcej. N
KZP-PTCH: Monoglicerydy w dietach bez antybiotyków
KZP-PTCH zorganizował panel konferencyjny na targach Ferma 2
Główny Lekarz Weterynarii apeluje do hodowców zwie
Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki stosowane w leczeni
Będą surowe kary za nielegalne antybiotyki stosowa
Główny Lekarz Weterynarii przypomina o właściwych praktykach