kojs

kojs

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Smak dziczyzny. Czy możliwy jest większy popyt na zdrowe mięso?

Marta Bykowska

W dzisiejszych czasach zwracamy coraz większą uwagę na jakość, kolor, zapach i smak potraw. Dziczyzna znana jest ze swoich specyficznych właściwości sensorycznych, zyskując coraz większe zainteresowanie. Coraz częściej możemy spotkać ją na sklepowych półkach, czy w niektórych restauracjach.

Według GUS w roku 2015 spożycie mięsa i podrobów w Polsce wyniosło 75 kg/mieszkańca w tym: 70,9 kg – mięso, wieprzowina 41,4 kg, wołowina 1,2 kg, drób 27,1 kg i inne mięsa ok. 1,2 kg. Szacuje się, iż Polacy spożywają ok. 150 g/os. dziczyzny rocznie, ten poziom utrzymuje się od kilku lat. Dlaczego wciąż jest tak nikłe zainteresowanie zdrowym naturalnym mięsem pozyskanych od zwierząt dziko żyjących lub utrzymywanych w warunkach fermowych, które idealnie imitują naturalne środowisko? Czy możemy docenić wspaniałe walory smakowe i zdrowotne dziczyzny?

Wartość odżywcza mięsa

Dziczyzną nazywamy mięso pozyskane od zwierząt łownych, których w Polsce mamy 31 gatunków m.in. jeleń, jeleń sika, daniel, sarna, dzik, muflon i zając. Jest to mięso o wysokiej zawartości białka ogólnego i małej zawartości tłuszczu w porównaniu z najczęściej spożywanymi gatunkami mięsa (Tabela 1).

dziczyzna1 tabela

dziczyzna2 tabela

 

Dziczyzna charakteryzuje się dużą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tak ważnych w diecie człowieka. W dziczyźnie mamy wysoki poziom kwasów egzogennych (nie są produkowane w organizmie człowieka, więc muszą być dostarczone w diecie) takich jal kwas linolowy i α-linolenowy. Kwas α-linolenowy zaliczany jest do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) oraz chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Kwas ten działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie chroniąc organizm przed stanami zapalnymi. Kwas linolowy również zaliczany jest do NNKT, wpływa korzystnie na utlenianie się frakcji „złego cholesterolu” oraz przy osteoporozie wpływa na zmniejszenie utraty tkanki kostnej. 

Dziczyzna nie tak popularna

Z badań ankietowych wynika, iż większość konsumentów nie spożywa dziczyzny ze względu na brak tradycji konsumpcji tego mięsa, nieumiejętność przygotowania go, wysoką cenę i niską dostępność. W popularnych marketach coraz częściej możemy spotkać porcje gulaszowe, a w restauracjach kucharze zaczynają sięgać po dziczyznę nie zawsze w oczywistych daniach, tworząc np. hamburgery z jelenia i zachęcając młodszych ludzi do spróbowania nieoczywistych smaków w rozsądnej cenie. Ze względu na niewiedzę konsumenci boją się przygotowywać dania z tego surowca, sądząc, że będzie ono niesmaczne. Z badań ankietowych wynika, że wśród młodych osób obserwujemy większe zainteresowanie alternatywnym mięsem i ich wiedza na temat dziczyzny jest większa. Głównym problemem związanym z konsumpcją dziczyzny jest krótki okres jej pozyskania od zwierząt dziko żyjących, a mięso pozyskane ze zwierząt fermowych często w całości przeznaczone jest na eksport.

Walory smakowe dziczyzny

Badania opinii konsumentów na temat smaku dziczyzny wypadają bardzo korzystnie. Mięso to otrzymuje wysoką ilość punktów w każdej z ocenianych kategorii tj. smak, zapach, kolor, kruchość, soczystość i ogólna akceptacja. Zyskało ono swoich fanów, którzy cenią je za unikalne walory smakowe i charakterystyczny smak zwany w języku angielskim „gamey flavour”, czyli „smak dziczyzny”. Surowiec ten charakteryzuję się dobrą kruchością i soczystością, ze względu na zdolność zatrzymania wody w mięsie. Osoby spożywające ten rodzaj mięsa dość często potrafią wyczuć różnice w smaku pomiędzy surowcem pozyskanym od samic i samców. Dziczyzna jest mięsem o ciemnym kolorze i specyficznym zapachu. Swój charakterystyczny smak i zapach mięso pozyskane od zwierząt dziko żyjących lub utrzymywanych w chowie fermowym zawdzięcza naturalnemu środowisku i braku sztucznych dodatków w diecie. Żywienie dziczyzny opiera się na naturalnych składnikach dostępnych w środowisku, a dieta zwierząt hodowlanych oparta jest na runi pastwiskowej z niewielkim dodatkiem ziarna zbóż w miesiącach zimowych.

Podsumowując, zwiększenie dostępności i wiedzy na temat dziczyzny może spowodować zwiększony popyt na ten surowiec. Dziczyzna jest mięsem wartościowym pod względem odżywczym i charakteryzuje się bardzo dobrymi walorami smakowymi. Na tle najczęściej spożywanych mięś dziczyzna wypada korzystnie i może warto wprowadzić ją do swojej diety?

 

smak dziczyzny2 portal ceny rolnicze pl

Marta Bykowska
Autor: Marta Bykowska
Absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studia magisterskie ukończyła na kierunku Zootechnika specjalność Animal Production Management w języku angielskim. Kontynuuje nauką na studiach III stopnia w temacie jakości mięsa ze szczególnym uwzględnieniem daniela europejskiego. Jest autorką i współautorką artykułów naukowych i popularnonaukowych w tematyce jakości mięsa.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu