kps

kojs

CenyRolnicze
15 kwietnia 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0209 EUR EUR - 4.2851 GBP GBP - 5.0192 DKK DKK - 0.5744
Archiwum


15.04.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-8,40 zł/kg, średnia: 7,30 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,75 (+0,12%), kukurydza CZE24: 195,50 (+ 0,51%), rzepak MAJ24: 460,00 (+0,22%)

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

11.04.2024 KUPIĘ 20 BYCZKÓW, mięsny, 100 kg, lubelskie, łukowski, 21-413, tel.: 514 304 912

10.04.2024 SPRZEDAM 48 KRÓW, 750 kg, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 519 554 146

10.04.2024 SPRZEDAM 43 BYKI, mięsny, 290 kg, zachodniopomorskie, goleniowski, 72-200, tel.: 572 952 620

10.04.2024 SPRZEDAM 14 JAŁÓWEK, hf, 6-7 m-cy, cielne, kujawsko-pomorskie, rypiński, 87-515, tel.: 728 352 089

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Możliwości wykorzystania koncentratów białkowych powstałych na bazie krajowych źródeł białka roślinnego w żywieniu kur nieśnych.

Redakcja

W ostatnim czasie zarówno w Polsce jak i w Europie wzrasta zainteresowanie roślinami strączkowymi.

Moda na rośliny strączkowe nie związane jest wyłącznie z faktem, iż mogą stanowić ciekawy komponent białkowy pod względem żywieniowym ale w znaczący sposób poprawiają żyzność gleb, nie wymagając jednocześnie nawożenia azotowego. Kolejnym argumentem przekonującym do uprawy roślin strączkowych są wzrastające z roku na rok dopłaty do ich uprawy, które w roku 2015 maja wynieś nawet 326 EUR do ha.

 

Do Krajowych Źródeł Białka Roślinnego (KŹBR) należą m. in. łubiny, grochy oraz poekstrakcyjna śruta rzepakowa. Charakteryzują się one wysoką koncentracją białka ogólnego (od 20 do 34 %) ale również zawierają substancję antyżywieniowe, które mogą limitować ich wykorzystanie w żywieniu kur nieśnych. W celu określenia możliwości wykorzystania KŹBR jako alternatywy dla importowanej poekstrakcyjnej śruty sojowej w Katedrze Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu sporządzone zostały dwa koncentraty białkowe wytworzone wyłącznie na bazie KŹBR, które po zmieszaniu z pszenicą w stosunku 45/55 stworzyły mieszanki pełnoporcjowe (Tab1). Dobór proporcji poszczególnych surowców w koncentratach uwzględniał minimalny wpływ substancji antyżywieniowych na wyniki produkcyjne kur nieśnych. Sporządzone mieszanki pełnoporcjowe przetestowane zostały na kurach nioskach linii Hy-line Brown w 17 tygodniowym doświadczeniu.

 

Tab.1. Ogólny skład mieszanek pełnoporcjowych wykorzystanych w doświadczeniu.

Komponenty

Mieszanka pełnoporcjowa

 

I

II

III

Pszenica

x

x

x

Poekstrakcyjna śruta sojowa

x

   

Łubin wąskolistny

 

x

x

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

 

x

 

Łubin żółty

 

x

x

Groch

 

x

x

Komponenty witaminowo- mineralne

i aminokwasy syntetyczne

x

x

x

         

 

Tab.2. Wpływ mieszanek pełnoporcjowych, powstałych na bazie poekstrakcyjnej śruty sojowej i KŹBR na wyniki produkcyjne kur niosek

Oznaczane parametry

Mieszanka pełnoporcjowa

I

II

III

Nieśność, %

82.70 a

82.54 a

75.94 b

Średnia masa jaja, g

57.92 a

55.94 b

54.99 b

Średnie spożycie paszy, g/szt./dzień

108 a

111 a

104 b

Koncentracja skorupy w jaju, %

9.8 a

9.6 b

9.5 b

a, b - wartości oznaczone różnymi literami różnią się istotnie od siebie (P≤0.05)

 

Analiza wyników produkcyjnych pokazuje iż KŹBR mogą całkowicie zastąpić poekstrakcyjną śrutę sojową w żywieniu kur nieśnych. Ptaki żywione mieszanką I i II nie różniły się między sobą statystycznie istotnie pod względem nieśności, jak i średniego spożycia paszy (Tab.1). Niestety w przeprowadzonym doświadczeniu potwierdzono iż KŹBR pogarszają jakość skorupy czego konsekwencją jest nieznacznie niższa średnia masa jaja. W przypadku kur żywionych mieszanką III, istotne pogorszenie wyników produkcyjnych, prawdopodobnie związane było z wyższą koncentracją łubinów, których jedną z głównych substancji antyżywieniowych są polisacharydy nieskrobiowe. W publikacjach naukowych udowodniono, iż polisacharydy nieskrobiowe zwiększają lepkość treści pokarmowej, przez co zmniejszają aktywność enzymów jak i wchłanianie składników pokarmowych, czego skutkiem są gorsze wyniki produkcyjne.

 

Szczegółowy skład mieszanek pełnoporcjowych oraz oznaczone wyniki produkcyjne kur niosek przedstawione zostały w pracy " Concentrates made from: legume seeds (Lupinus angustifolius, Lupinus luteus and Pisum sativum) and rapeseed meal as protein sources in laying hen diets" autorstwa Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.">A. Rutkowski, S.A. Kaczmarek, M. Hejdysz, S. Nowaczewski, D. Jamroz.

 

Dla portalu CenyRolnicze.pl:

mgr inż. Marcin Hejdysz, mgr inż. Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

 

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu