Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wynikające z niego straty na komercyjnych gospodarstwach liczą się w ogromnych sumach. Przedstawiamy najbardziej skuteczne strategie zmniejszające negatywne skutki stresu cieplnego u kurcząt brojlerów oraz u niosek.
Potrzeby rynku kształtują konsumenci, a aktualne preferencje konsumentów jajek to wybór jaja z chowu bezklatkowego. Stowarzyszenie Otwarte Klatki opublikowało trzecią edycję raportu dotyczącego zmian w branży spożywczej i na rynku jajecznym. Podało w nim informację o tym, że sukcesywnie spada udział pogłowia kur niosek w chowie klatkowym, a rośnie liczba kur w chowie alternatywnym. Według raportu najwięksi producenci jaj nie inwestują już w chów klatkowy. Jakie są ich prognozy na najbliższe lata?
Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu miejscach świata. Ptaki w takim systemie same znajdują sobie część pokarmu, a ich odchody służą za nawóz dla roślin. Duża obsada ptaków oznacza jednak nadmiar nawozu i negatywne skutki dla gleby. Rozwiązaniem może być uprawa roślin pastwiskowych dla ptaków – chroniących ziemię i żywiących kurczaki.
McDonald’s w Australii od lutego wprowadza dodatkowe wymogi dla swoich dostawców mięsa drobiowego. Może ono pochodzić wyłącznie z ferm, które otrzymały certyfikat organizacji prozwierzęcej RSPCA, znanej popularnie jako „policja dla zwierząt”
- Produkcja mięsa drobiowego w Brazylii w 2020 roku wzrosła o 4,2 proc. do 13,8 mln ton. Głównym motorem tego wzrostu była konsumpcja wewnętrzna. Na rynku krajowym sprzedano 9,6 mln ton drobiu czyli aż o 6,3 proc. więcej niż w roku 2019 - informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór, jako odpad ze stale rosnącej produkcji drobiu. W swojej najnowszej pracy zespół naukowców z Polski i Szwecji przedstawił pomysł na wykorzystanie tych problematycznych piór. Udowodnił, że popiół z pierza może skutecznie oczyszczać wodę z metali ciężkich.
Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. Równocześnie jednak konsumenci coraz częściej oczekują wyższego dobrostanu zwierząt i „przyjaznej środowisku” produkcji. W efekcie wiele firm inwestuje w wolnorosnące rasy brojlerów. Już proste kalkulacje pokazują jednak, że dłuższy chów ptaków w skali masowej oznacza bardziej negatywny wpływ na środowisko.
- W dzisiejszych czasach brakuje dobrych wiadomości, ponieważ Europa walczy z Covid-19, ale jest powód do świętowania: hodowla milionów kur niosek w klatkach będzie zakazana w Czechach od 2027 r. – informuje Michaela Šojdrová, która jest czeską posłanką do Parlamentu Europejskiego i zasiada w komisji rolnictwa. W jej opinii następnym krokiem musi być szybkie podjęcie działań w celu zakazania hodowli klatkowej w całej Unii Europejskiej.
Indie wprowadziły ulgowe, 15% cło importowe na pół miliona ton kukurydzy. Celem jest wsparcie osłabionego sektora drobiarskiego. W ostatnim czasie sprzedaż mięsa drobiowego w Indiach spadła o 80%.
Wiele osób w Australii zajęło się przydomowym chowem drobiu w czasie pandemii koronawirusa. Spowodowało to epidemię salmonellozy wśród dzieci, którym rodzice pozwalali na bliski kontakt z kurczakami.
Przodek kury domowej do dnia dzisiejszego zamieszkuje lasy tropikalne Azji. Najbardziej optymalny dla kurczaków i kur niosek może być więc rolno-leśny system utrzymania.
Chiny planują wysłanie do Pakistanu około 100 tys. kaczek, które mogą pomóc w walce z plagą szarańczy. Jedna kaczka może zjeść dziennie około 210 owadów.