Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. Równocześnie jednak konsumenci coraz częściej oczekują wyższego dobrostanu zwierząt i „przyjaznej środowisku” produkcji. W efekcie wiele firm inwestuje w wolnorosnące rasy brojlerów. Już proste kalkulacje pokazują jednak, że dłuższy chów ptaków w skali masowej oznacza bardziej negatywny wpływ na środowisko.
Wolnorosnące brojlery coraz popularniejsze
W ostatnim czasie w branży drobiarskiej można zauważyć większe zainteresowanie wolnorosnącymi rasami brojlerów. Dla niektórych przedsiębiorstw przejście na chów takich ptaków jest tylko chwilowym rozwiązaniem, pozwalającym na zmniejszenie strat wynikającymi z niskiego pobytu na mięso drobiowe w czasie pandemii COVID-19 (więcej na ten temat tutaj: Jak spowolnić wzrost brojlerów?).
Dla innych firm jest to jednak wielkoskalowa inwestycja, będąca częścią przejścia na szerzej rozumianą organiczną produkcję drobiu. Trend ten można zaobserwować obecnie wśród firm drobiarskich z USA.
Co jest dla nich motywacją do przechodzenia na wolnorosnące rasy brojlerów i czy w ich ślady pójdą pozostałe przedsiębiorstwa? Czy „organiczna” produkcja zwierzęca na dużą skalę ma w ogóle sens i czy jest w niej cokolwiek z „ekologii” i „zrównoważonego rozwoju”?
Temat ten przedstawił niedawno portal PoultryWorld, korzystając z opinii Jalala Haddada, menedżera produkcji ds. Brojlerów w firmie Roxell.
Świat woła o więcej kurczaków
Konsumenci w Stanach Zjednoczonych i Europie coraz częściej świadomie poszukują żywności afiszowanej jako organiczna, zdrowsza, jakością przewyższająca konkurencyjne produkty.
Dzięki temu rodzinne firmy, przy pomocy sprawnego marketingu, mają szansę zaistnieć na rynku. Dobrym przykładem jest amerykańska marka Bell & Evans, która reklamuje swojego flagowego burgera z kurczakiem jako produkt dla prawdziwych smakoszy.
Mięso drobiowe w nim użyte pochodzi z organicznego, bezantybiotykowego chowu, wykorzystującego wolnorosnącą rasę brojlerów Klassenbester.
Wydaje się, że o samo zapotrzebowanie na mięso drobiowe na rynku Amerykanie martwić się nie muszą. Spożycie mięsa drobiowego na osobę rośnie tam z każdym kolejnym rokiem. Zdaniem analityków wynika to z faktu, że coraz mniej gospodarstw domowych ma dużo czasu na gotowanie. Produkty stosunkowo proste do przygotowania – takie jak mięso drobiowe – są wybierane chętniej niż np. wołowina.
Wzrost popytu na drób rośnie również w innych częściach świata, często z tych samych powodów. Kurczaki są coraz popularniejsze w Afryce Subsaharyjskiej, gdzie coraz większa liczba obywateli przenosi się do miast w poszukiwaniu pracy, a w efekcie poszukuje produktów szybkich i łatwych do przygotowania.
Na globalnym rynku obserwujemy więc obecnie dwa rodzaje zmian, które silnie wpływają na sektor drobiarski. Z jednej strony mamy coraz liczniejszą populację świata i coraz większe zapotrzebowanie na mięso drobiowe, z drugiej coraz większe zainteresowanie „wolniejszą”, bardziej zrównoważoną produkcją zwierzęcą, stawiającą na dobrostan i jakość.
Ekologia i jakość są w cenie
Zdaniem Jalala Haddada, menedżera produkcji ds. brojlerów w firmie Roxell obserowane zwiększone zainteresowanie konsumentów produktami organicznymi i ekologicznymi nie jest czymś, co można zlekceważyć.
Coraz więcej osób jest gotowych wydać więcej pieniędzy za produkty od zwierząt, które były utrzymywane w lepszych warunkach. Sprzedaż mięsa z chowu wolnowybiegowego i ekologicznego zauważalnie wzrasta.
To samo można zauważyć w przypadku sprzedaży jaj z wolnego wybiegu i ekologicznych.
Pomimo rosnącej liczby wegetarian i wegan w USA i Europie, konsumpcja produktów pochodzenia zwierzęcego nadal wzrasta i nie wydaje się, aby coś jej miało poważnie zagrozić. Konsumenci są jednak coraz bardziej świadomi i poszukują nowych produktów, które będą uważać za bardziej etyczne i wartościowe.
Odpowiedź na takie potrzeby rynku wymaga przemyślanych inwestycji i biznesplanu. Wiele firm już wprowadza je w życie.
Inwestycje w wolniejsze brojlery
Całkowita zmiana modelu produkcji i przejście na wolnorosnące rasy brojlerów są stosunkowo łatwe w przypadku firm rodzinnych, takich jak wspomniana Bell & Evans.
„Rezygnuję z konwersji paszy. Rezygnuję z szybkiego wzrostu. Wszyscy w amerykańskiej branży drobiarskiej koncentrują się na wydajności i prawie nikt nie traktuje jakości poważnie” – ogłosił jej wiceprezes, Scott Jr. Sechler.
Pod koniec 2017 roku postanowił wprowadzić te słowa w życie. We wszystkich swoich zakładach firma przestawiła się na kurczaki wolnorosnącej rasy.
Przejście na nowy system chowu wymagało inwestycji w wysokości 75 milionów dolarów. Pieniądze przeznaczono, między innymi, na nowe budynki dla ptaków. Zapłodnione jaja rasy Klassenbester firma sprowadziła z Europy.
Kurczaki tej rasy przypominają brojlery, które były powszechnie spotykane w hodowli 15 lat temu. Średnią wagę końcową osiągają w ciągu 45-50 dni chowu. To około 15% później niż w przypadku standardowych, szybkorosnących brojlerów.
Przejście na dłuższy okres chowu bezpośrednio wiązało się z większymi wydatkami na żywienie ptaków - Bell & Evans wydaje obecnie rocznie o 14 milionów dolarów więcej na paszę.
Dzięki wolniejszemu systemowi chowu firma obniżyła jednak koszty w innych obszarach, co związane jest głównie z mniejszym poziomem stresu, niższą śmiertelnością i poprawą ogólnego stanu zdrowia ptaków.
Mięso produkowane przez firmę jest w efekcie o wysokiej jakości smaku, organiczne i wolne od antybiotyków. W sklepach sprzedawane jest po znacznie wyższej cenie, jako produkt premium.
30% do 40% sprzedaży firmy to całe kurczaki. Konsumenci docelowi wykorzystują je w wykwintnych potrawach.
To jednak tylko jedna grupa producentów. Wiele osób w USA nadal chce kupować tanie, tradycyjne produkty z kurczaka. Z tego powodu potężnym koncernom drobiowym, takim jak Tyson Foods, trudniej jest dokonać zmian w stronę bardziej „organicznej” produkcji.
Problem w tym, że nawet konsumenci o ograniczonych zasobach finansowych coraz częściej mają obawy dotyczące dobrostanu zwierząt i jakości mięsa. To motywuje nawet duże firmy do wprowadzania pewnych zmian. Przykładowo marka Perdue Foods zrezygnowała całkowicie z używania antybiotyków w chowie. Zainstalowała również w budynkach dla ptaków dostęp do naturalnego światła.
Z duchem czasu idą nawet sieci fast foodów, takie jak KFC. W Europie KFC podpisało niedawno „Europejskie zobowiązanie dotyczące kurczaków”. Do 2026 roku ich dostawcy muszą zapewnić brojlerom więcej miejsca w kurnikach, urozmaicenia środowiska i przejść na wolniej rosnące rasy.
Masowa produkcja ekologiczna zaprzecza samej sobie
Naciski konsumentów i kroki firm w celu zapewnienia zwierzętom wyższego dobrostanu są same w sobie zjawiskiem pozytywnym i trudno jest je krytykować.
Gdy jednak spojrzymy szerzej na pespektywę przejścia wielu firm na wolnorosnące rasy zwierząt, zaczniemy zauważać wiele problemów. Niestety analizy pokazują, że tzw. produkcja organiczna czy ekologiczna na większą skalę nie są wcale rozwiązaniem przyjaznym środowisku.
Jeśli trend przechodzenia na wolnorosnące rasy brojlerów będzie kontynuować, negatywny wpływ produkcji drobiu na środowisko znacznie wzrośnie. Wynika to z prostej kalkulacji, że musimy wtedy hodować znacznie wolniej rosnące kurczaki, aby wyprodukować taką samą ilość mięsa jak dotychczas.
Przykładowo, jeśli w tej chwili zastąpimy jedną trzecią brojlerów kurzych w Stanach Zjednoczonych kurczakami wolnorosnącymi, to:
- potrzebujemy więcej kurczaków (o 1,5 miliarda więcej )
- potrzebujemy dodatkowej ziemi uprawnej pod produkcję paszy (o 3,08 miliona hektarów więcej)
- potrzebujemy większych zasobów wody (o 3,8 miliarda litrów rocznie więcej)
- produkujemy więcej obornika, który trzeba jakoś przetworzyć (o 25,4 ton metrycznych rocznie więcej).
Tak więc zwrot z produkcji jest niższy, a wpływ na środowisko znacznie większy.
Nie da się ukryć, że przyszłość sektoru drobiarskiego jest pełna wyzwań. Być może w pogodzeniu wydawałoby się sprzecznych sobie trendów na rynku pomogą nowoczesne technologie i mądre kompromisy, pozwalające na jak nabardziej etyczną, ale mimo wszystko wydajną produkcję żywności.
Obecnie w kalkulacjach należy niestety uwzględnić również pandemię. O tym, jak może wpływać na rynek mięsa pisaliśmy tutaj: Jak pandemia wpłynęła na konsumpcję mięsa?
Na podstawie:
Poultry World

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Może zainteresuje Cię również:
14.04.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Uwzględniając dzisiejsze notowanie, w tym tygodniu średnia s
Ministerstwo skupia się na rolnictwie ekologicznym
Wiceminister Ryszard Bartosik mówi wprost, że rozwój rolnict
12.04.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Ptasia grypa nie odpuszcza. Według komunikatu GLW z 9.04.
Jak chronić drób przed stresem cieplnym?
Stres cieplny odbija się na zdrowiu i wydajności ptaków. Wyn
09.04.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po środowej podwyżce średniej ceny skupu brojlerów z wolnego
07.04.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Ptasia grypa nie uznaje świąt i jest w natarciu. Według ko
31.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj nasze notowanie cen skupu brojlerów kurzych pochodzą
29.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Na rynku żywca względna stabilizacja, ale z presją na zwyż
Drób na wybiegu niszczy glebę: jak ją ochronić?
Chów drobiu na wolnym wybiegu rośnie na popularności w wielu
26.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W tym tygodniu przeciętna cena skupu brojlerów kurzych na wo
24.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dwie niewielkie podwyżki cen skupu brojlerów kurzych na woln
22.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Na wolnym rynku żywca względna stabilizacja. Poziom cenowy
19.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Na rynku skupu żywca brojlerów kurzych nadal stabilnie, choć
17.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Zgodnie z prognozami ekspertów, ceny skupu brojlerów kurzych
Dwa kolejne ogniska ptasiej grypy. W jednym z gosp
Główny Lekarz Weterynarii informuje o stwierdzeniu ognisk wy
15.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Wydaje się, że rynek złapał chwilową równowagę i ceny utrz
12.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W tym tygodniu odnotowaliśmy jedynie kilkugroszowe wahania ś
10.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ostatnie dni przynoszą stabilizację cen na rynku skupu brojl
Prognoza dla rynku drobiu (kurczaka): bez optymizm
- Generalnie branżę czeka trudny okres. Pandemia uwidoczniła
08.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Początek marca przyniósł dalsze, niewielkie spadki na rynk
05.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Aktualnie na rynku skupu brojlerów kurzych mamy do czynienia
03.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na rynku skupu brojlerów kurzych odnotowaliśmy kolej
01.03.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Koniec lutego przyniósł spadki cen tuszki i elementów. Na
26.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na wolnym rynku skupu brojlera została złamana barie
24.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na rynku skupu kurcząt rzeźnych odnotowaliśmy symbol
19.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W bieżącym tygodniu średnia cena skupu brojlerów kurzych na
17.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Cena skupu kurczaków na wolnym rynków ponownie odbija się od
15.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Styczniowe wzrosty cen na rynku kurczaka były związane z m
12.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W tym tygodniu średnia cena skupu brojlerów kurzych na wolny
10.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po kilku niewielkich obniżkach cen skupu brojlerów kurzych,
08.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ostatnie notowania cen skupu brojlera na wolnym rynku przyno
05.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po serii trzech kolejnych obniżek, która sprawiła, że średni
Do McDonald’s trafi drób zatwierdzony przez RSPCA
McDonald’s w Australii od lutego wprowadza dodatkowe wymogi
03.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na rynku skupu kurcząt rzeźnych z wolnego rynku odno
01.02.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po szturmie podwyżek cen i ataku na barierę 4 zł/kg za kurcz
29.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po serii podwyżek, dzisiaj zanotowaliśmy spadek średniej cen
27.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Stawki za skup kurcząt rzeźnych na wolnym rynku pewnie zmier
25.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Stawki za skup kurcząt rzeźnych na wolnym rynku pewnie zmier
Czy produkty „eko” = zdrowsze jedzenie?
Istnieje powszechne przekonanie, że żywność pochodząca z gos
22.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny skupu brojlerów poniżej 2 zł/kg pod koniec ubiegłego ro
20.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po zeszłotygodniowej zadyszce i dwóch kolejnych obniżkach, c
18.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po dwóch ubiegłotygodniowych obniżkach, dzisiaj średnia cena
15.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na wolnym rynku odnotowaliśmy kolejną obniżkę cen sk
13.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dobiegła końca seria podwyżek cen skupu brojlerów kurzych na
11.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny skupu brojlerów kurzych na wolnym rynku są bliskie dobi
08.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Rok 2021 jak na razie przynosi optymistyczne wieści dla hodo
04.01.2021 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jeszcze 30 listopada średnia cena skupu brojlerów kurzych na
30.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Średnia cena skupu brojlerów kurzych z wolnego rynku ponowni
28.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj na rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych odnotowaliśmy
21.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Odnotowujemy korektę na rynku skupu żywca brojlerów kurzyc
18.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po serii solidnych podwyżek, dzisiaj na rynku skupu brojleró
16.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jeszcze pod koniec listopada na wolnym rynku kurze brojlery
11.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Sytuacja na rynku zmusza hodowców do ograniczenia podaży (
11.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jak na razie grudzień zaskakuje podwyżkami na rynku skupu br
09.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jak na razie grudzień przynosi podwyżki na rynku skupu brojl
07.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
- Największy kryzys branży drobiowej od dwóch dekad ma bezpo
Kurze pióra oczyszczą wodę z metali ciężkich
Każdego roku na świecie powstaje niemal 10 milionów ton piór
04.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Bieżący tydzień przyniósł podwyżki na rynku skupu brojlerów
02.12.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj już drugi raz z kolei notujemy podwyżkę średniej cen
30.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Listopad okazał się katastrofalnym miesiącem dla hodowców br
27.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Nie widać dobrych perspektyw na rynku kurcząt rzeźnych. Ceny
25.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Katastrofalne spadki cen skupu brojlerów kurzych są m.in. wy
23.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Nie widać końca obniżek cen skupu brojlerów kurzych. Dzisiaj
Polska produkcja drobiarska odbywa się poniżej pro
- Sytuacja polskich producentów drobiu jest dramatyczna! Cen
Opłacalność, trudności, procedury rejestracyjne,
Produkty ekologiczne coraz częściej goszczą w sklepach i na
20.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dantejskie sceny na rynku skupu żywca kurcząt rzeźnych. Po k
18.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny brojlerów kurzych z wolnego rynku, po chwilowym przesto
16.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jeszcze na początku października średnia cena skupu brojleró
13.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ostatnio pisaliśmy, iż cena skupu brojlerów na wolnym rynku
09.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj po raz kolejny znacznie spadła cena skupu brojlerów
06.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Bieżący tydzień był fatalny dla hodowców brojlerów kurzych.
04.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po serii dotkliwych obniżek w drugiej połowie października,
02.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W ostatnich kilkunastu dniach ceny skupu brojlerów kurzych n
30.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Za nami tydzień z podwyżkami na rynku skupu brojlerów kurzyc
28.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Bieżący tydzień jak na razie przebiega pod znakiem wzrostu c
26.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po katastrofalnych obniżkach w ostatnich tygodniach, rynek s
„Bezpieczne z Natury” – gwarancja najwyższej jakoś
Polska należy do krajów o największym spożyciu drobiu w Unii
23.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Przeciętna cena skupu kurczaków z wolnego rynku powoli wzras
21.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Skup brojlerów kurzych na wolnym rynku odbywa się po bardzo
19.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ostatnia seria obniżek na rynku skupu brojlerów kurzych była
16.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny skupu brojlerów na wolnym rynku lecą na łeb na szyję. P
14.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny skupu brojlerów kurzych na wolnym rynku nadal spadają i
12.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ceny skupu kurcząt rzeźnych nadal w odwrocie. Stawki już daw
09.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Niska cena skupu żywca kurcząt rzeźnych w czasie tzw. wiosen
07.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Niestety, ale ceny brojlerów pozostają na równi pochył
05.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Jeśli tendencja, jaka utrzymuje się od dłuższego czasu w nas
02.10.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj w naszych notowaniach cen skupu brojlerów z wolnego
30.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Dzisiaj odnotowaliśmy zdecydowanie mniejszy ruch w handlu ku
28.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W przedostatnim wrześniowym notowaniu cen skupu kurczaka nie
Świnie wolą muzykę klasyczną
Świnie zdecydowanie wolą muzykę klasyczną od rocka. Krowy pr
25.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W ostatnich notowaniach cen skupu kurcząt rzeźnych mamy do c
23.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Zapoczątkowany w ubiegłym tygodniu trend spadkowy na rynku s
21.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Koniec ubiegłego i początek bieżącego tygodnia przyniosły ni
18.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W tym tygodniu średnia stawka skupu brojlerów na wolnym rynk
16.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Na rynku skupu brojlerów (wolny rynek) stawki nadal rosną, c
14.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W gąszczu negatywnych wieści, dotyczących przyszłości polski
11.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Ostatni tydzień na rynku skupu kurcząt rzeźnych był stosunko
09.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
W bieżącym tygodniu jak na razie przeciętne ceny za brojlery
07.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Początek września stoi pod znakiem spadku cen skupu kurcząt
04.09.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:
Po kilku niedawnych podwyżkach na rynku skupu kurczaka, dzis