Światowa Organizacja Zdrowia Zwierząt (OIE) zezwoliła na eksport drobiu z Egiptu. Został on zawieszony w 2006 r. po wybuchu epidemii ptasiej grypy.
Po 14 latach zakazu eksport swoich produktów – jednodniowych kurcząt, jaj konsumpcyjnych, jaj lęgowych i brojlerów - będą mogły wznowić te egipskie fermy, na których nie znaleziono żadnych oznak infekcji wirusem ptasiej grypy.
Zezwolenie to pomoże zwiększyć produkcję drobiu w Egipcie i wesprze gospodarkę kraju.
Co ciekawe, egipskie fermy wolne od ptasiej grypy znajdują się na pustyniach.
System tak odizolowanych gospodarstw jest międzynarodowym zaleceniem OIE, które umożliwia krajom zmagającym się z ptasią grypą na eksport produktów z drobiu – pod warunkiem, że dane obiekty są w pełni wolne od choroby.
Do zatwierdzenie zezwolenia na eksport zwróciło się do OIE w sumie 14 zakładów należących do 8 największych egipskich firm drobiarskich. Wdrożyły one odpowiednią bioasekurację i środki bezpieczeństwa epidemiologicznego na swoich obiektach.
Według egipskiego Ministra Rolnictwa i Melioracji, Al-Sayed al-Qaseir, firmy drobiarskie w kraju osiągnęły samowystarczalność w odniesieniu do produkcji drobiu i jaj. Budowa gigantycznych zakładów na obszarach pustynnych ma na celu zwiększenie inwestycji i wydajności produkcji.
Na podstawie:
Poultry World