Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
25 listopada 2020, Środa.
Kursy walut: USD USD - 3.7556 EUR EUR - 4.4710 GBP GBP - 5.0101 DKK DKK - 0.6008
Archiwum
26.11.2020 MATIF: pszenica kons. GRU20 - 211,00 (- 0,82%), kukurydza STY21 - 194,50 (- 0,77%), rzepak LUT21 - 412,75 (+ 0,24%) [euro/tona] +++ +++ +++ 25.11.2020 12:31 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 2,92 - 4,00 zł/kg, średnia: 3,26 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++

Ubój drobiu: przeszkolony personel kluczowy dla dobrostanu ptaków

Martyna Frątczak

W swoim najnowszym raporcie EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) dokładnie analizuje problemy z dobrostanem pojawiające się podczas uboju drobiu. Rekomenduje również najlepsze strategie, które mogą im zapobiec.

 

Odświeżenie wiedzy i nowe zalecenia

Zasady uboju zwierząt określa obecnie Rozporządzenie Rady (WE) nr 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania.

Komisja Europejska zwróciła się jednak mimo tego do EFSA z prośbą o zrewidowanie wiedzy dotyczącej uboju drobiu i wydanie niezależnej opinii dotyczącej zagrożeń dla dobrostanu ptaków w rzeźniach. 

Międzynarodowy zespół ekspertów opracował listę sytuacji obniżających dobrostan ptaków, które najczęściej się pojawiają, lub prawdopodobnie mogą się pojawiać na różnych etapach przed ubojem i podczas uboju drobiu. Aby im zapobiec, autorzy opracowali szereg praktycznych zaleceń.

10 zagrożeń dla dobrostanu ptaków

Eksperci dobrostan ptaków oceniali podczas 3 etapów: od chwili przybycia ptaków do rzeźni aż do uboju, podczas ich ogłuszania i podczas wykrwawiania. Metodami oszałamiania, jakie wzięto pod uwagę w analizie były elektryczna, gazowa (z zastosowaniem dwutlenku węgla) i mechaniczna.

Autorzy opracowania wyróżnili 10 najważniejszych zagrożeń dla dobrostanu ptaków, które mogą pojawiać się podczas poszczególnych faz. Należą do nich: stres cieplny – narażenie na zbyt wysoką lub zbyt niską temperaturę, przedłużone pragnienie, przedłużone odczuwanie głodu, ograniczenie ruchu, odczuwanie niepokoju, niewydolność oddechowa, zachowanie świadomości pomimo ogłuszania, odczuwanie bólu i strachu.

Wszystkie te problemy z dobrostanem pojawiają się tylko wtedy, gdy ptaki są ich świadome. Zwierzęta mogą więc ich doświadczyć w fazie przed ogłuszeniem, w przypadku nieprawidłowo wykonanego ogłuszenia lub uboju bez ogłuszenia.

Wina leży po stronie personelu

Niektóre zagrożenia dla dobrostanu ptaków są nieodłączne dla konkretnej metody ogłuszania i niestety nie da się ich uniknąć.

Z analizy wynika jednak, że przeważająca większość nieprawidłowości podczas uboju pojawia się w wyniku złego zastosowania danej metody i braku odpowiednich umiejętności personelu – np. nieostrożnego obchodzenia się z ptakami czy zastosowania niewłaściwych parametrów podczas ogłuszania elektrycznego.

Z 35 zidentyfikowanych niekorzystnych sytuacji aż 29 spowodowane było działaniem personelu, z czego aż 28 przypisać można niekompetencji pracowników wykonujących ubój lub ich zmęczeniu i braku skupienia na wykonywaniu zadania.

Z tego powodu zaleceniem EFSA jest przeprowadzanie dokładnie opracowanych szkoleń dla personelu pracującego na różnych etapach uboju drobiu oraz jasne określanie jego ról i obowiązków.

To tylko jedno z 18 zaleceń zaproponowanych w nowym raporcie w kierunku zapewnienia lepszego dobrostanu ptaków podczas uboju.

Pojawią się zalecenia dotyczące uboju innych zwierząt

Wyniki analiz publikowanych przez EFSA zostaną wykorzystane jako podstawa do dyskusji między Komisją Europejską a OIE (Światową Organizacją Zdrowia Zwierząt) w celu ustalenia jednego, jasno określonego podejścia do zasad uboju i zapewnienia jak najlepszego dobrostanu zwierząt.

Przedstawiony raport dotyczy większości gatunków drobiu: kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi i ptactwa łownego – z wykluczeniem ptaków bezgrzebieniowych.

W roku 2020 EFSA ma opracować i opublikować kolejne opinie dotyczące zasad uboju i dobrostanu innych gatunków zwierząt: świń (w marcu), bydła (w czerwcu) i pozostałych zwierząt gospodarskich (w grudniu).

 

Na podstawie:

EFSA Journal

WATTAgNet.com

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Martyna Frątczak, studentka Weterynarii, zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią. Pasjonatka literatury pięknej i popularnonaukowej. W przyszłości chciałaby połączyć pracę lekarza weterynarii z prowadzeniem badań naukowych.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Może zainteresuje Cię również:

23.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:

Nie widać końca obniżek cen skupu brojlerów kurzych. Dzisiaj

Szał na ekologiczne kurczaki - fatalny dla środowi

Zapotrzebowanie na mięso drobiowe na świecie stale rośnie. R

18.11.2020 Ceny skupu kurczaka i sprzedaży tuszki:

Ceny brojlerów kurzych z wolnego rynku, po chwilowym przesto