Salmonella wykryta w kurczakach z Czech

Martyna Frątczak

W poniedziałek portal RASFF poinformował o wykryciu groźnych bakterii w porcjonowanych kurczakach z Czech. Mięso trafiło również na Słowację.

 

8 lipca RASFF (System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach) podał do wiadomości informację o wykryciu bakterii Salmonella enterica serotypu enteritidis w porcjonowanych kurczakach z Czech. Patogeny te są jedną z najczęstszych przyczyn zatruć pokarmowych u człowieka, w ekstremalnych przypadkach dorowadzając nawet do sepsy i zakażenia narządów węwnętrznych. Skażone produkty nie znajdują się już w sprzedaży.

Co ciekawe, czeskie media milczą na temat wykrytego zagrożenia w rodzimym produkcie. Szeroko publikują jednak artykuły na temat przypadków wykrycia Salmonelli w mięsie drobiowym pochodzącym z Polski i zagrożeniach z tym związanych.

 

Źródło:

https://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz