Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
19 lipca 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,7855 EUR EUR - 4,2592 GBP GBP - 4,7372 DKK DKK - 0,5705
Archiwum
19.07.2019 13:10 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,10- 6,20 zł/kg, średnia: 5,55 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ 12.07.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,25 (+ 0,85%), kukurydza SIE19 - 178,00 (+ 0,14%), rzepak SIE19 - 370,25 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

 

Co trzecia próba mięsa zawierała patogeny odporne na antybiotyki rezerwowe. Są one szczególnie ważne, bo muszą działać, gdy inne antybiotyki już nie skutkują.

 

Analiza Germanwatch dotyczyła mięsa pochodzącego z konwencjonalnych hodowli czterech największych niemieckich rzeźni. Żadna z nich nie miała mięsa, które byłoby wolne od opornych zarazków. W ramach testu zbadano też sześć próbek mięsa pochodzącego z hodowli ekologicznych. W mięsie tym nie znaleziono zarazków odpornych na antybiotyki.

 

Raport wskazuje ona na zbyt łagodne kryteria stosowania antybiotyków rezerwowych. - Wymagania dotyczące stosowania rezerwowych antybiotyków są zbyt luźne. Istnieją również luki wysokiego ryzyka w rejestrowaniu spożycia antybiotyków. Otwiera to tylne drzwi dla niewłaściwego stosowania antybiotyków w przemysłowej hodowli zwierząt w Niemczech – uważa Benning.

 

Dr Gerd Ludwig Meyer, specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych w Nienburgu mówi o zagrożeniach dla konsumentów. - Ludzie mogą wychwytywać antybiotykooporne zarazki z hodowli przemysłowej, między innymi poprzez żywność lub wyziewy z zakładów produkujących żywność – uważa naukowiec.

 

Pomimo zmniejszenia o połowę stosowania antybiotyków w Niemczech od 2011 r., w tym kraju nadal podaje się ponad dwukrotnie więcej antybiotyków na kilogram zwierząt gospodarskich niż w gospodarstwach hodowlanych w Danii, Wielkiej Brytanii lub Austrii.

Może zainteresuje Cię również:

Niemieckie drobiarstwo ma problem. Rząd naciska na

We wrześniu niemiecki przemysł drobiarski musi przedstawić k

Niemcy: żniwa jęczmienia ozimego nieobiecujące. Ro

Po kastrofalnym dla upraw lecie 2018 r., również tego roku n

W ciągu ostatnich pięciu lat pogłowie świń w Niemc

Jak informuje Federalny Urząd Statystyczny Niemiec (Destatis