Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
26 lutego 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.7247 EUR EUR - 4.5175 GBP GBP - 5.1946 DKK DKK - 0.6075
Archiwum
26.02.2021 14:09 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,95 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++ +++ +++ 25.02.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 245,75 (+ 0,20%), kukurydza MAR21 - 229,25 (- 0,11%), rzepak MAJ21 - 488,25 (+ 0,77%) [euro/tona] +++ +++ +++ +++ +++

Zarazki odporne na antybiotyki w niemieckich kurczakach

Redakcja

Organizacja ekologiczna Germanwatch przetestowała na zlecenie sieci Lidl, Netto, Real, Aldi i Penny 59 próbek mięsa. W ponad połowie z nich (56 proc.) znaleziono patogeny odporne na antybiotyki. - Nasze próbki wykazują niepokojąco wysokie wskaźniki odporności na mięso kurcząt, co sugeruje, że rząd federalny nie zdołał zwalczyć oporności na antybiotyki w hodowli przemysłowej - mówi Reinhild Benning, ekspert ds. rolnictwa w Germanwatch.

 

Co trzecia próba mięsa zawierała patogeny odporne na antybiotyki rezerwowe. Są one szczególnie ważne, bo muszą działać, gdy inne antybiotyki już nie skutkują.

 

Analiza Germanwatch dotyczyła mięsa pochodzącego z konwencjonalnych hodowli czterech największych niemieckich rzeźni. Żadna z nich nie miała mięsa, które byłoby wolne od opornych zarazków. W ramach testu zbadano też sześć próbek mięsa pochodzącego z hodowli ekologicznych. W mięsie tym nie znaleziono zarazków odpornych na antybiotyki.

 

Raport wskazuje ona na zbyt łagodne kryteria stosowania antybiotyków rezerwowych. - Wymagania dotyczące stosowania rezerwowych antybiotyków są zbyt luźne. Istnieją również luki wysokiego ryzyka w rejestrowaniu spożycia antybiotyków. Otwiera to tylne drzwi dla niewłaściwego stosowania antybiotyków w przemysłowej hodowli zwierząt w Niemczech – uważa Benning.

 

Dr Gerd Ludwig Meyer, specjalista w dziedzinie chorób wewnętrznych w Nienburgu mówi o zagrożeniach dla konsumentów. - Ludzie mogą wychwytywać antybiotykooporne zarazki z hodowli przemysłowej, między innymi poprzez żywność lub wyziewy z zakładów produkujących żywność – uważa naukowiec.

 

Pomimo zmniejszenia o połowę stosowania antybiotyków w Niemczech od 2011 r., w tym kraju nadal podaje się ponad dwukrotnie więcej antybiotyków na kilogram zwierząt gospodarskich niż w gospodarstwach hodowlanych w Danii, Wielkiej Brytanii lub Austrii.

Może zainteresuje Cię również:

Czy produkty „eko” = zdrowsze jedzenie?

Istnieje powszechne przekonanie, że żywność pochodząca z gos

Niemcy: Zator na ponad milion świń

Obecnie w kolejce do niemieckich rzeźni oczekuje 1 030 000 ś

W rolnictwie zapomniano o stosowaniu ziół w lecze

Istnieje szansa, że dzięki stosowaniu innowacyjnych dodatków