zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 kwietnia 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0276 EUR EUR - 4.3198 GBP GBP - 5.0427 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

24.04.2024 14:01 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,20 zł/kg, średnia: 7,62 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 208,50 (-0,48%), kukurydza CZE24: 210,50 (+3,06%), rzepak MAJ24: 441,75 (-2,00%)

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, gołdapski, 19-520, tel.: 692 978 880

21.04.2024 SPRZEDAM 90 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, opolskie, oleski, 46-325, tel.: 660 470 946

21.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 500 kg, małopolskie, nowotarski, 34-745, tel.: 600 856 595

21.04.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

19.04.2024 SPRZEDAM 15 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, dębicki, 39-205, tel.: 888 282 198

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Nawet dwa jaja dziennie: zaskakująca fizjologia kury

prof. Piotr Tryjanowski

W warunkach chowu przemysłowego dobrze prowadzone stada dają praktycznie jedno jajo na kurę nioskę dziennie. W małych stadach przydomowych, zwłaszcza gdy nadejdą jesienno-zimowe chłody czasem jednego jaja możemy oczekiwać od stadka pięciu kur. Jednak podręczniki biologii ptaków, ale i drobiarstwa podsuwają złotą myśl: w układzie idealnym kury powinny składać jedno jajo dziennie, gdyż tworzy się ono przez ok. 24 godziny. Wiele jednak zależy od organizacji kurnika, podawanej paszy, witamin oraz makro- i mikroelemntów, ewentualnych chorób, wieku i kondycji zwierząt.

 

Wysoka wydajność reprodukcyjna, obejmuje wiele procesów począwszy od efektywności zapłodnienia, poprzez proces składania jaj, aż do ich wykluwalności. W przypadku kur niosek najważniejsza z cech to ilość i jakość składanych jaj. To właśnie te cechy były i są nadal, przedmiotem długotrwałej selekcji. Produkcja jaj kształtnych, ładnych, regularnie składanych – zaawansowane programy hodowlane – w ten sposób odpowiadają na zapotrzebowanie konsumentów i przemysłu drobiarskiego.

 

Czasem wspominano o jajach z podwójnymi żółtkami, ale to proces fizjologiczny relatywnie często spotykany u kur rozpoczynających nieśność i nie mających jeszcze prawidłowo zsynchronizowanej pracy jajnika.

 

Pewne obserwacje, mające jednak charakter anegdot, a nie poprawnych studiów naukowych, świadczyły jednak o tym, że czasem kura może złożyć dwa, poprawnie ukształtowane i rozwinięte, jaja dziennie. Tak rozpoczynają wprowadzenie do własnych badań amerykańscy autorzy K. J. Navara i E.R. Wrobel, którzy na łamach branżowego czasopisma naukowego poświęconego drobiarstwu Poultry Science, raportują o częstym składaniu przez kury dwóch jaj dziennie. Testy prowadzono przez dwa tygodnie w dwóch stadach kur rasy Hy-Line W36. Aż 13% kur złożyło po dwa jaja dziennie, a odstęp pomiędzy złożeniem kolejnych jaj trwał zaledwie 2,5 godziny.

 

Dyskutowanych jest kilka scenariuszy mogących wyjaśnić takie zmiany w fizjologii kur. Najbardziej prawdopodobnym jest ten odwołujący się do sztucznej selekcji. Wielu hodowców z niecierpliwością czeka na dalsze wyniki, choć podkreślmy raz jeszcze – zauważone i przeanalizowane przypadki nie mają (jeszcze?) komercyjnego zastosowania. Ponadto nie wiadomo jak tak wysoka nieśność odbije się na zdrowiu, kondycji i dobrostanie kur.

 

Omawiany artykuł był szeroko komentowany w mediach społecznościowych przez ornitologów i fizjologów. Prawie wszystkie komentarze sugerowały: będziemy musieli zmieniać wiedzę podręcznikową! Ptaki potrafią zaskakiwać. Nawet kury!

 

Na podstawie: Navara, K. J., & Wrobel, E. R. (2018). Frequent double ovipositions in two flocks of laying hens. Poultry Science.

 

prof. Piotr Tryjanowski
Autor: prof. Piotr Tryjanowski
Dyrektor Instytutu Zoologii w Poznaniu; zajmuje się funkcjonowanie krajobrazu rolniczego. Bada przede wszystkim ptaki, płazy i ssaki. Szczególnie zainteresowany interakcjami zwierząt dzikich i udomowionych. Miłośnik tradycyjnego pasterstwa, owiec, serów i win Środkowej Europy.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu