Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
13 września 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,9120 EUR EUR - 4,3396 GBP GBP - 4,8705 DKK DKK - 0,5812
Archiwum
13.09.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 170,25 (+ 0,44%), kukurydza LIS19 - 162,75 (+ 0,31%), rzepak LIS19 - 383,50 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ +++ 13.09.2019 13:04 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,90 - 5,80 zł/kg, średnia: 5,32 zł/kg (na podstawie informacji z 16 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++

Bydło i mleko

Odkrycie, które zwiększy wydajność krów. Naukowcy poznali mikrobiom żwacza.

Martyna Frątczak

We wnętrzu krowiego żwacza odkryto tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za wydajność mleczną i mięsną bydła. To pierwsze tego typu swoiste kompendium mieszkańców żołądka przeżuwaczy. Opisano około 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i 2 000 nieznanych wcześniej nauce gatunków zamieszkujących żwacz. Naukowcy ze Szkocji mają nadzieję, że przyczyni się to do lepszego wykorzystania możliwości zwierząt i zwiększenia opłacalności produkcji mleka oraz mięsa.

Czytaj więcej...

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Paweł Hetnał

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

Martyna Frątczak

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Redakcja

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...

Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?

Redakcja

W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”. Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

Czytaj więcej...

Decyzja o likwidacji stada dzikiego bydła z Ciecierzyc wciąż nie została uchylona

Redakcja

Właściciel stada wolno żyjącego bydła z Ciecierzyc zrzekł się praw do tych zwierząt na rzecz Zielonogórskiego Biura Obrony Praw Zwierząt. Wcześniej minister rolnictwa postanowił, że bydło trafi do państwowego gospodarstwa rolnego, ale obrońcy praw zwierząt chcieliby widzieć je w gospodarstwie w Czarnocinie k. Szczecina. Na tę chwile jednak nie została nawet uchylona decyzja powiatowego lekarza weterynarii o likwidacji stada liczącego ponad 170 zwierząt.

Czytaj więcej...

Wychudzone krowy leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu

Redakcja

W ubiegłym tygodniu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej dokonał makabrycznego odkrycia. W jednym z gospodarstw w miejscowości Olszówka w gminie Mszana Dolna, właściciel gospodarstwa zagłodził sześć krów, trzy owce i jedno jagnię. Padłe zwierzęta były wychudzone, leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu, bez dostępu do wody. Zatrzymany właściciel zwierząt tłumaczył, że dostał nową pracę i mógł je karmić tylko raz w tygodniu.

Czytaj więcej...

Hodowcy bydła z Małopolski proszą o pomoc w zorganizowaniu bazy paszowej

Paweł Hetnał

W odpowiedzi na apel dyrektora Małopolskiej Izby Rolniczej, poseł Norbert Kaczmarczyk zwrócił się do ministra rolnictwa o wsparcie dla hodowców bydła, którzy zmagają się z niedoborem paszy dla zwierząt, wywołanym skrajnymi zjawiskami atmosferycznymi – najpierw suszą, a później powodziami. Szczególnie trudna sytuacja jest w powiecie tarnowskim i dąbrowskim.

Czytaj więcej...