Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
24 maja 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8436 EUR EUR - 4,2989 GBP GBP - 4,8768 DKK DKK - 0,5756
Archiwum
24.05.2019 MATIF: pszenica kons. WRZ19 - 178,00 (+ 1,42%), kukurydza CZE19 - 161,75 (- 0,15%), rzepak SIE19 - 365,75 (+ 0,14%) [euro/tona] +++ +++ +++ 24.05.2019 13.15 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,00- 5,80 zł/kg, średnia: 5,29 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++ +++

Bydło i mleko

GLW: Żadne decyzje dotyczące bydła wolno żyjącego z Ciecierzyc nie zostały podjęte

Redakcja

W nawiązaniu do sprawy nieprzestrzegania wymagań oraz licznych uchybień i zaniechań właściciela stada krów z Ciecierzyc w gminie Deszczno oraz koniecznością rozważenia wszystkich dostępnych opcji prawnych, zdrowotnych oraz skutków ekonomicznych dla sektora hodowlanego, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że jak dotychczas nie zostały podjęte żadne decyzje dotyczące zwierząt, które obecnie znajdują się pod opieką organizacji społecznych oraz wójta gminy Deszczno. 

Czytaj więcej...

Poseł prosi ministra o interwencję ws. bydła wolno żyjącego w gminie Deszczno

Paweł Hetnał

W związku z podjęciem decyzji o wybiciu stada wolno żyjącego bydła, przemieszczającego się po gminie Deszczno w woj. lubuskim, poseł Norbert Kaczmarczyk podjął interwencję u ministra rolnictwa w tej sprawie. Wg parlamentarzysty, zwierzęta powinny zostać przekazane do innego gospodarstwa rolnego. Tymczasem ministerstwo rolnictwa przekazało 350 tys. zł na wybicie stada. 

Czytaj więcej...

Nielegalny ubój bydła w Niemczech: padają oskarżenia wobec lekarzy weterynarii

Paweł Hetnał

Po aferach związanych z ubojem chorego bydła w niemieckich rzeźniach, coraz częściej krytykuje się rolę weterynarzy w tym procederze. Jak informują niemieckie media, tamtejsze stowarzyszenie lekarzy weterynarii zauważa, że takie praktyki jak w rzeźniach Bad Iburg czy Düdenbüttel są możliwe tylko wtedy, gdy wszystkie strony procesu ubojowego wyraziły ciche przyzwolenie na nielegalny ubój bydła.

Czytaj więcej...

Czy uda się uratować wolno żyjące bydło z Ciecierzyc?

Redakcja

Dzisiaj pod siedzibą Lubuskiego Urzędu Wojewódzkiego zaplanowano protest przeciwko wybiciu stada wolno żyjącego bydła na terenie wsi Ciecierzyce w gminie Deszczno. - Protestujemy przeciwko rzezi wolno żyjących zwierząt jako rozwiązania problemu powstałego przez ludzkie zaniedbanie – piszą inicjatorzy manifestacji.

Czytaj więcej...

Ministerstwo przeznaczy 350 tys. zł na wybicie 170 sztuk "dzikiego" bydła. Czy słusznie?

Redakcja

W gminie Deszczno (woj. lubuskie) od kilku lat mieszkańcy uskarżają się na wolno żyjące stado bydła, które obecnie liczy ok. 170 sztuk. Bydło ma niszczyć uprawy i obejścia, a właściciele nie interesują się swoimi zwierzętami. Dlatego wojewoda lubuski wystąpił do ministerstwa rolnictwa o sfinansowanie likwidacji stada, które ma pochłonąć, bagatela, 350 tys. zł. Sprawa budzi jednak pewne wątpliwości, bowiem w opinii obrońców praw zwierząt, bydło można zweryfikować pod względem zdrowotnym i sztuki nadające się do utrzymania zalegalizować oraz przeznaczyć na dalszy chów.

Czytaj więcej...

Mleko w kosmetykach

Martyna Frątczak

W XIX wieku rozpoczął się trend dodawania sztucznych substancji chemicznych do kosmetyków. Dzięki zastępowaniu droższych, naturalnych surowców, produkty higieniczne i upiększające stały się możliwe do produkcji na większą skalę, tańsze i łatwiej dostępne. Obecnie, w sytuacji ciągłego bogacenia się społeczeństwa i poszukiwania produktów naturalnych, organicznych i lokalnych obserwujemy zupełnie odwrotny trend. Coraz więcej osób interesuje się składem nabywanych kosmetyków i jego wpływem na zdrowie i środowisko. Od kilku lat przemysł kosmetyczny skupia się więc głównie na składnikach pochodzenia naturalnego, wykorzystując bogactwo wyciągów roślinnych, olejków, czy naturalnych glin. Swój renesans, choć obecnie jeszcze na mniejszą skalę, przeżywają również składniki pochodzenia zwierzęcego. Kosmetyki z mlekiem kozim, więlbłądzim, klaczy, czy oślicy nadal mogą brzmieć dość egzotycznie. Z powodzeniem można je jednak znaleźć również na polskim rynku, a ich unikalne właściwości są z pewnością warte przetestowania.

Czytaj więcej...

Rolnicy nie wierzą w rozwiązanie problemu nielegalnego uboju bydła

Redakcja

51,3 proc. polskich rolników wiedziało o procederze nielegalnego uboju, zanim informacja wypłynęła do mediów – wynika z badania przeprowadzonego przez Martin & Jacob. Dla niemal 15 proc. badanych jest to sfera ich realnego doświadczenia: albo znają takie przypadki, albo wręcz sami dokonali takiej sprzedaży. Sprzedaż chorych krów na mięso była zaskoczeniem dla 48,7 proc. rolników. Większość z nich wątpi, że nagłośnienie afery z ubojni w Kalinowie może zatrzymać proceder.

Czytaj więcej...

Problemy związane z interpretacją przepisów dotyczących uboju z konieczności

Redakcja

- Od lat jest w branży ten sam problem związany z ubojem z konieczności. Każdy inspektorat weterynarii interpretuje przepisy dotyczące uboju z konieczności w inny sposób – mówi Jan Nowak, mgr inż. biotechnologii związany jednocześnie z rodzinnym zakładem ubojowym. Wg niego wątpliwości budzi przede wszystkim sytuacja komplikacji związanych z porodem i tego czy każdy przypadek podlega ubojowi z konieczności. Inne ważkie pytanie to: jakie stany chorobowe stwierdzone w badaniu przedubojowym zwierząt hodowlanych nie kwalifikują do poddania ich ubojowi z konieczności?

Czytaj więcej...

Ten przepis zmierza do „zarżnięcia” polskiej produkcji bydła mięsnego w systemie otwartym

Paweł Hetnał

- Zmiana ustawy o ochronie zwierząt przewiduje, że rolnicy utrzymujący przez cały rok bydło mięsne na wolnych wybiegach będą musieli inwestować w budynki, a to oznacza w wielu przypadkach zaniechanie hodowli. Może czasami warto posłuchać praktyków, a nie wymyślać bzdurne regulacje? - napisał wczoraj na Twitterze Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego. Wielu internautów potraktowało ten wpis jako ponury żart prima aprilisowy, ale przytoczone zapisy projektu ustawy są jednak prawdziwe. 

Czytaj więcej...

Hipertrofia mięśniowa

Redakcja

Po raz pierwszy zjawisko podwójnego umięśnienia (zwiększania masy mięśniowej zwierząt) opisał Culley 1807 roku, wtedy nieznane były jeszcze jego genetyczne podstawy. Powołując się na dane literaturowe można stwierdzić, że zjawisko hipertrofii mięśni ma bezpośredni związek z wystąpieniem zmiany w sekwencji kodującej gen miostatyny, której zadaniem jest m.in. regulacja wzrostu mięśni.

Czytaj więcej...

Modyfikowane byki będą produkować nasienie innych samców

Martyna Frątczak

Chociaż na pierwszy rzut oka stwierdzenie to może brzmieć absurdalnie, kryje się za nim całkiem dobrze przemyślany pomysł. Byki u których produkcja własnych plemników została zablokowana za pomocą inżynierii genetycznej, po wszczepieniu komórek macierzystych innego samca, produkować mogą nasienie identyczne z tym wytwarzanym przez dawcę. Ojcem potomstwa uzyskanego przy użyciu nasienia będzie zatem dawca komórek macierzystych.

Czytaj więcej...

Krzysztof Tołwiński: Polscy hodowcy bydła są „krojeni” na każdym kroku

Paweł Hetnał

Szef Federacji Gospodarstw Rodzinnych, Krzysztof Tołwiński, uważa, że polski hodowca bydła sprzedając swoje zwierzęta jest oszukiwany przynajmniej dwukrotnie. Po pierwsze otrzymuje za każde 100 kg żywca o kilkadziesiąt euro mniej niż hodowca z Europy Zachodniej, a po drugie przy ważeniu sprzedawanego bydła jest narażony na oszustwo. Zdaniem Tołwińskiego, nawet w 60 proc. przypadków urządzenia pomiarowe zaniżają wynik o kilkadziesiąt kilogramów.

Czytaj więcej...