zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0688 EUR EUR - 4.3316 GBP GBP - 5.0615 DKK DKK - 0.5805
Archiwum


19.04.2024 14:07 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,90 zł/kg, średnia: 7,14 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Bydło i mleko

Bydło: najczęstsze choroby żwacza

Żwacz jest największym narządem układu pokarmowego krowy, charakterystyczną „komorą fermentacyjną”, dzięki której tak sprawnie może trawić niejadalny dla nas pokarm. Ten ważny organ narażony jest jednak na wiele problemów – które są najczęstsze i jak je rozpoznać?

Czytaj więcej...

Najczęstsze choroby cieląt i jak im zaradzić

Choroby cieląt powodują niemało kłopotów i strat finansowych - nie tylko przez bezpośrednie upadki zwierząt, ale również przez osłabienie ich przyrostów, kondycji i zwiększone koszty opieki weterynaryjnej. Dobra wiadomość jest taka, że wielu problemom zdrowotnym cieląt jesteśmy w stanie zapobiec.

Czytaj więcej...

Paszport dla bydła za złotówkę, ale duplikat podrożeje

Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Wcześniej rolnik musiał zapłacić 1,33 zł. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu, wcześniej było to 1,33 zł. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł.

Czytaj więcej...

Cielęta: pomoc po porodzie i odpojenie siarą

3 dni po porodzie są najbardziej krytycznym okresem dla zdrowia i życia cieląt. Jak interweniować, gdy cielę po porodzie jest słabe i nie oddycha? Jak ocenić jakość siary i jak szybko należy ją podać? Co w przypadku, gdy zabraknie nam siary dla cielaka? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Czytaj więcej...

Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów mlecznych

We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny w tym roku. Zakłada to Instytut Hodowli Zwierząt (Idele) w swojej nowej rocznej prognozie. Eksperci rynkowi spodziewają się produkcji wołowiny na poziomie około 1,43 miliona ton masy ubojowej w 2021 roku, co oznaczałoby spadek o 1% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Czytaj więcej...

Komórki somatyczne w mleku: co oznaczają?

Liczba komórek somatycznych w mleku ma ścisły związek ze zdrowiem wymienia i całego organizmu krowy. Jest też ważnym kryterium wprowadzania do obrotu mleka. Jakie wartości powinny nas niepokoić? Co oznacza duża liczba komórek w mleku?

Czytaj więcej...

Kiedy i jak zadbać o odporność krów?

O co zadbać w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiec infekcjom oddechowym u bydła? Dlaczego odporność krów przed i po porodzie dramatycznie się osłabia? Przedstawiamy działania, które można podjąć, aby wesprzeć organizm zwierząt i zapobiec wielu problemom.

Czytaj więcej...

Bliźnięta u krów – więcej straty niż zysku?

Hodowla bydła nastawiona na wysoką wydajność ma pewien uboczny skutek: coraz częstsze pojawianie się ciąż bliźniaczych. Co wpływa na wystąpienie i utrzymanie ciąży bliźniaczej u bydła? Czy taka podwójna niespodzianka jest dodatkowym zyskiem, czy raczej źródłem kłopotów?

Czytaj więcej...

Czy wysoki dobrostan krów się opłaca?

Od producentów mleka coraz częściej oczekuje się zwiększenia poziomu dobrostanu krów w gospodarstwach. Jednak lepsze warunki dla zwierząt wiążą się zazwyczaj z kosztownymi inwestycjami. Czy warto jest się ich podjąć? Nowe analizy pozwalają znaleźć odpowiedź.

Czytaj więcej...

Program zwalczania IBR u bydła: czy się opłaca? Jak do niego przystąpić?

Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła oraz otręt bydła (określane skrótem IBR/IPV) to jedne z najczęściej występujących i uciążliwych chorób spotykanych w stadach zwierząt na całym świecie. Wprowadzony w naszym kraju dobrowolny program zwalczania pozwala uzyskać status stada wolnego od tej choroby. Jakie są z tego korzyści i na czym polega program?

Czytaj więcej...

Jak zadbać o zdrowe racice krów?

Choroby racic to jedne z głównych problemów zdrowotnych, na które narażone jest bydło mleczne. Odbijają się na kondycji całego organizmu, powodując wiele powikłań i prowadząc do ogromnych strat ekonomicznych.

Czytaj więcej...

Afryka: jak poprawić hodowlę bydła i los rolników?

Firma zajmująca się genetyką zwierząt otrzymała dotację na projekt, który ma na celu utworzenie odmian bydła dostosowanych do warunków w Afryce Subsaharyjskiej. Chce to osiągnąć z wykorzystaniem inżynierii genetycznej i ras bydła z USA oraz Brazylii. Chociaż cel jest szczytny, podejście budzi wątpliwości i zagraża lokalnej różnorodności ras zwierząt.

Czytaj więcej...

Wyraźny spadek pogłowia cieląt

Według wstępnych danych GUS pogłowie bydła w czerwcu 2020 r. liczyło 6 328,4 tys. sztuk, i było niższe o 0,5% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Spadek pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku poniżej 1 roku życia o 4,3%.

Czytaj więcej...

Bydło: najczęstsze problemy po porodzie

Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?

Czytaj więcej...

Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należy zmniejszyć popyt na soję – wieloma drogami.

W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.

Czytaj więcej...

Pocięta puszka po napoju w paszy dla bydła. Krowy umierały w ogromnych męczarniach

Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia. 

 

Czytaj więcej...

Listerioza: z gospodarstwa do mleka. Skąd się bierze i jak jej zapobiegać?

Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu