Mieszkańcy rosyjskich prowincji zmuszeni są spożywać mleko wątpliwej jakości, skażone bakteriami E. coli, o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Pokazały to jasno badania przeprowadzone przez rosyjską organizację ochrony praw konsumentów Roskachestvo.
Wyróżnia się obecnie ponad 1000 ras bydła domowego. To bogactwo jest zagrożone przez globalizację rolnictwa i ogromną popularność zaledwie kilku komercyjnych odmian. Nieustannie podejmuje się wysiłki, aby nie utracić tego cennego dziedzictwa. Poniżej przedstawiamy 10 unikalnych i rzadkich ras bydła, obrazujących ich różnorodność.
Wytwarzane w laboratorium produkty mleczne zaczynają pojawiać się na rynku. Syntentyczne mleko jest łatwiejsze w produkcji i bardziej etyczne od mięsa in vitro. Ma duży potencjał komercyjny i może zyskać wielu zwolenników. Czy jednak całkowicie zastąpi prawdziwe mleko?
Rodzime rasy zachowawcze bydła mają cechy, które zaginęły w intensywnej hodowli zwierząt. Charakteryzują się odpornością, są niewybredne pod względem paszy i warunków, długowieczne i łatwe w rozrodzie. Jakimi rasami bydła wyróżnia się Polska i czemu są wyjątkowe?
Naukowcy stwierdzili, że hodowcy bydła mlecznego stosujący system uwięziowy częściej borykają się z mastitis u zwierząt i więcej wydają na usługi weterynaryjne. System wolnostanowiskowy w tym świetle jest nie tylko lepszy dla dobrostanu zwierząt, ale różnież dla ekonomii gospodarstw. Jak znaczną różnicę między systemami odnotowano?
Mastitis jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i kosztownych chorób krów mlecznych na całym świecie. Straty generowane przez przypadki zapalenia wymienia wynikają głównie ze zmniejszonej produkcji i jakości mleka, zwiększonych nakładów pracy i wydatków na leczenie, a także częstszego brakowania krów. Czy można je zredukować?
Rolnictwo regeneracyjne to uprawa roślin i hodowla zwierząt oparta na praktykach, które pozwalają na odbudowę struktury gleby i jej jakości. Łączy produkcję roślinną ze zwierzęcą, pozwalając na nie tylko przyjazną środowisku, ale również bardziej opłacalną produkcję żywności. Po zasady rolnictwa regeneracyjnego sięgnęło ostatnio wielu hodowców bydła z Wielkiej Brytanii.
Hodowcy bydła mlecznego na całym świecie borykają się z rosnącymi cenami paszy, paliwa i energii. Aby utrzymać się na rynku, muszą poszukiwać nowych rozwiązań i tnąć koszty. Jakie strategie zalecają eksperci? Niestety pole do zaciśnięcia pasa jest niewielkie.
W profilaktyce kulawizn bydła mlecznego należy wziąć pod uwagę wiele aspektów – jednym z nich jest żywienie. Odpowiednia kompozycja i ilość składników pokarmowych wspierają prawidłową budowę racic i kształtowanie się warstwy rogowej. Przedstawiamy wskazówki żywieniowe, które mogą zmniejszyć częstość występowania kulawizn.
Genetyczne predyspozycje zwierząt są kluczowym aspektem wydajnej produkcji w gospodarstwach. Uważna selekcja osobników do rozrodu jest przepustką do poprawy wielu parametrów u potomstwa. Niestety, wciąż mało wiemy na temat dziedziczenia różnych cech u bydła. Możliwość selekcjonowania krów i byków pod kątem wydajności paszy budzi wiele nadziei, lecz jest problematyczna.
Tego roku susza spowodowała śmierć ponad 1,5 miliona sztuk bydła w Somalii, Etiopii i Kenii w Północno-wschodniej Afryce. Kilka dni temu ekstremalne temperatury dotknęły pastwiska w Stanie Kansas w USA, w wyniku czego padło około 10 tysięcy sztuk bydła mięsnego. Niestety zmieniający się klimat zapowiada, że podobne zjawiska będziemy obserwować coraz częściej, w kolejnych regionach świata. Hodowla zwierząt będzie musiała się do tego dostosować.
Obniżenie wieku pierwszego wycielenia jałówek może znacznie redukować koszty odchowu zwierząt i pozwalać na maksymalne wykorzystanie ich potencjału genetycznego. Niektórzy hodowcy obawiają się jednak, że wczesne wycielenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia i wydajności mlecznej krów. Czy te zastrzeżenia są słuszne? Który moment pierwszego pokrycia jest najbardziej optymalny?
Nowa Zelandia zamierza przyjąć plan opodatkowania owiec i bydła, aby „rozwiązać problem emisji źródeł gazów cieplarnianych w kraju”. Byłby to pierwszy kraj, w którym pobierane są opłaty od rolników za emisję metanu przez hodowane w ich gospodarstwach zwierzęta.
W komercyjnych gospodarstwach mlecznych powstają duże ilości mleka odpadowego. Niektórzy hodowcy wykorzystują je do odpajania cieląt, jako alternatywa dla mleka pełnego i preparatów mlekozastępczych. Czy to dobry pomysł? Nowe badania pokazują, że chociaż mleko odpadowe ma pewne zalety, korzyści z jego stosowania są bardzo złudne.
Powszechnie zaleca się, aby cielęta oddzielać od krów w ciągu 2 godzin po porodzie i odpajać je siarą o skontrolowanej jakości. W ekstensywnych systemach pastwiskowych nie zawsze jest to możliwe. Cielęta mogą pozostać wtedy przy krowie nawet na 24 godziny. Czy pobierają w tym czasie odpowiednią ilość siary, wystarczającą do zbudowania odporności?
Efekty żywienia u bydła ocenia się zazwyczaj poprzez pomiar spożycia paszy, wydajności mlecznej oraz analizę składu krwi. Wiele na temat jakości paszy i odżywienia zwierząt powiedzieć mogą również prostsze sygnały – takie jak ogólna kondycja zwierząt, ich zachowanie oraz niektóre fizjologiczne parametry.
Holenderski Związek Rolników (LTO) i fundacja Team Agro NL wezwały wszystkich hodowców bydła mlecznego, aby nie wysyłali swoich krów na pastwiska w przyszły poniedziałek. To forma sprzeciwu wobec polityki azotanowej.
Wskazówki dotyczące ewakuacji zwierząt z płonącego budynku są zaskakująco trudne do znalezienia. Ciężko jest uzyskać praktyczne wytyczne co do projektu pomieszczeń dla bydła, wyjść awaryjnych i strategii sprawnego ich wyprowadzania w czasie pożaru. W niedawno przeprowadzonych badaniach przyjrzano się tej kwestii. Naukowcy, na podstawie doświadczeń strażaków i hodowców, przetestowali strategie ewakuacji bydła. Zaproponowali sposób postępowania w czasie pożaru i możliwości przygotowania się na taki wypadek.
Jak dowodzi nauka przeżuwacze emitują metan, który zdaniem wielu ekspertyz jest szkodliwy dla klimatu. Dlatego brytyjscy naukowcy opracowali maskę dla bydła, która ma na celu neutralizację tego gazu. Twórcy brytyjskiego start-upu ZELP niedawno otrzymali za to nagrodę w dziedzinie ochrony klimatu „Climate Design Award”. ZELP otrzymał wielką zachętę do dalszych działań ze strony rodziny królewskiej. Jak informują brytyjskie media, „książę Karol wspiera maski dla krów, aby walczyć ze zmianą klimatu”.
Komary i muszki są niezwykle uciążliwe dla zwierząt. Niepokojone przez nie bydło traci sporo czasu i energii na próby ich odstraszania, takie jak potrząsanie głową, poruszanie uszami, ogonem, czy tupanie. Stwierdzono, że owady prowadzić mogą w efekcie do obniżenia dobrostanu i wydajności mlecznej oraz mięsnej bydła. Jak ograniczyć ich wpływ na zwierzęta? Alternatywą dla chemicznych insektycydów są pułapki wykorzystujące wabiące światło.