Wielu rolników wybiera do hodowli krowy i byki o większych rozmiarach ciała. Nieco bardziej postawne krowy mają lepiej radzić sobie w stadzie, być zdrowsze i produkować więcej mleka. „Dorodny wygląd” niestety nie zawsze przekłada się na korzyści.
Wielu konsumentów uważa oddzielanie cieląt od krów tuż po narodzinach za okrutne. Dlatego coraz więcej niszowych gospodarstw podejmuje się hodowli krów mlecznych bez odsadzania cieląt. Czy pozostawienie cielaka przy krowie faktycznie jest bardziej etyczne? Jaki wpływ na cielęta i krowy ma wczesne i późne odseparowanie?
W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzi mleko pozyskiwane od nietypowych gatunków – klaczy, oślicy, wielbłąda, czy jaka. Różni się składem od mleka krowiego i oferuje inne korzyści odżywcze i zdrowotne. Szczególnie duży potencjał ma jako żywność funkcjonalna, zamienniki mleka krowiego dla dzieci oraz osób starszych i chorych.
Chociaż często nie postrzega się jej w kategorii składnika odżywczego, woda jest podstawą żywienia zwierząt. Jej ilość i jakość są tak samo ważne, jak w przypadku wszystkich komponentów paszowych. Ile – i jakiej – wody potrzebują krowy mleczne?
Mieszkańcy rosyjskich prowincji zmuszeni są spożywać mleko wątpliwej jakości, skażone bakteriami E. coli, o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Pokazały to jasno badania przeprowadzone przez rosyjską organizację ochrony praw konsumentów Roskachestvo.
Wyróżnia się obecnie ponad 1000 ras bydła domowego. To bogactwo jest zagrożone przez globalizację rolnictwa i ogromną popularność zaledwie kilku komercyjnych odmian. Nieustannie podejmuje się wysiłki, aby nie utracić tego cennego dziedzictwa. Poniżej przedstawiamy 10 unikalnych i rzadkich ras bydła, obrazujących ich różnorodność.
Wytwarzane w laboratorium produkty mleczne zaczynają pojawiać się na rynku. Syntentyczne mleko jest łatwiejsze w produkcji i bardziej etyczne od mięsa in vitro. Ma duży potencjał komercyjny i może zyskać wielu zwolenników. Czy jednak całkowicie zastąpi prawdziwe mleko?
Rodzime rasy zachowawcze bydła mają cechy, które zaginęły w intensywnej hodowli zwierząt. Charakteryzują się odpornością, są niewybredne pod względem paszy i warunków, długowieczne i łatwe w rozrodzie. Jakimi rasami bydła wyróżnia się Polska i czemu są wyjątkowe?
Naukowcy stwierdzili, że hodowcy bydła mlecznego stosujący system uwięziowy częściej borykają się z mastitis u zwierząt i więcej wydają na usługi weterynaryjne. System wolnostanowiskowy w tym świetle jest nie tylko lepszy dla dobrostanu zwierząt, ale różnież dla ekonomii gospodarstw. Jak znaczną różnicę między systemami odnotowano?
Mastitis jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych i kosztownych chorób krów mlecznych na całym świecie. Straty generowane przez przypadki zapalenia wymienia wynikają głównie ze zmniejszonej produkcji i jakości mleka, zwiększonych nakładów pracy i wydatków na leczenie, a także częstszego brakowania krów. Czy można je zredukować?
Rolnictwo regeneracyjne to uprawa roślin i hodowla zwierząt oparta na praktykach, które pozwalają na odbudowę struktury gleby i jej jakości. Łączy produkcję roślinną ze zwierzęcą, pozwalając na nie tylko przyjazną środowisku, ale również bardziej opłacalną produkcję żywności. Po zasady rolnictwa regeneracyjnego sięgnęło ostatnio wielu hodowców bydła z Wielkiej Brytanii.
Hodowcy bydła mlecznego na całym świecie borykają się z rosnącymi cenami paszy, paliwa i energii. Aby utrzymać się na rynku, muszą poszukiwać nowych rozwiązań i tnąć koszty. Jakie strategie zalecają eksperci? Niestety pole do zaciśnięcia pasa jest niewielkie.
W profilaktyce kulawizn bydła mlecznego należy wziąć pod uwagę wiele aspektów – jednym z nich jest żywienie. Odpowiednia kompozycja i ilość składników pokarmowych wspierają prawidłową budowę racic i kształtowanie się warstwy rogowej. Przedstawiamy wskazówki żywieniowe, które mogą zmniejszyć częstość występowania kulawizn.
Genetyczne predyspozycje zwierząt są kluczowym aspektem wydajnej produkcji w gospodarstwach. Uważna selekcja osobników do rozrodu jest przepustką do poprawy wielu parametrów u potomstwa. Niestety, wciąż mało wiemy na temat dziedziczenia różnych cech u bydła. Możliwość selekcjonowania krów i byków pod kątem wydajności paszy budzi wiele nadziei, lecz jest problematyczna.
Tego roku susza spowodowała śmierć ponad 1,5 miliona sztuk bydła w Somalii, Etiopii i Kenii w Północno-wschodniej Afryce. Kilka dni temu ekstremalne temperatury dotknęły pastwiska w Stanie Kansas w USA, w wyniku czego padło około 10 tysięcy sztuk bydła mięsnego. Niestety zmieniający się klimat zapowiada, że podobne zjawiska będziemy obserwować coraz częściej, w kolejnych regionach świata. Hodowla zwierząt będzie musiała się do tego dostosować.
Obniżenie wieku pierwszego wycielenia jałówek może znacznie redukować koszty odchowu zwierząt i pozwalać na maksymalne wykorzystanie ich potencjału genetycznego. Niektórzy hodowcy obawiają się jednak, że wczesne wycielenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia i wydajności mlecznej krów. Czy te zastrzeżenia są słuszne? Który moment pierwszego pokrycia jest najbardziej optymalny?
Nowa Zelandia zamierza przyjąć plan opodatkowania owiec i bydła, aby „rozwiązać problem emisji źródeł gazów cieplarnianych w kraju”. Byłby to pierwszy kraj, w którym pobierane są opłaty od rolników za emisję metanu przez hodowane w ich gospodarstwach zwierzęta.
W komercyjnych gospodarstwach mlecznych powstają duże ilości mleka odpadowego. Niektórzy hodowcy wykorzystują je do odpajania cieląt, jako alternatywa dla mleka pełnego i preparatów mlekozastępczych. Czy to dobry pomysł? Nowe badania pokazują, że chociaż mleko odpadowe ma pewne zalety, korzyści z jego stosowania są bardzo złudne.
Powszechnie zaleca się, aby cielęta oddzielać od krów w ciągu 2 godzin po porodzie i odpajać je siarą o skontrolowanej jakości. W ekstensywnych systemach pastwiskowych nie zawsze jest to możliwe. Cielęta mogą pozostać wtedy przy krowie nawet na 24 godziny. Czy pobierają w tym czasie odpowiednią ilość siary, wystarczającą do zbudowania odporności?
Efekty żywienia u bydła ocenia się zazwyczaj poprzez pomiar spożycia paszy, wydajności mlecznej oraz analizę składu krwi. Wiele na temat jakości paszy i odżywienia zwierząt powiedzieć mogą również prostsze sygnały – takie jak ogólna kondycja zwierząt, ich zachowanie oraz niektóre fizjologiczne parametry.