zm skiba

kojs

CenyRolnicze
29 marca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9886 EUR EUR - 4.3009 GBP GBP - 5.0300 DKK DKK - 0.5766
Archiwum


28.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,50 (+1,37%), kukurydza CZE24: 193,25 (+ 1,44%), rzepak MAJ24: 438,00 (-0,79%)

27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Bydło i mleko

Najczęstsze choroby cieląt i jak im zaradzić

Choroby cieląt powodują niemało kłopotów i strat finansowych - nie tylko przez bezpośrednie upadki zwierząt, ale również przez osłabienie ich przyrostów, kondycji i zwiększone koszty opieki weterynaryjnej. Dobra wiadomość jest taka, że wielu problemom zdrowotnym cieląt jesteśmy w stanie zapobiec.

Czytaj więcej...

Paszport dla bydła za złotówkę, ale duplikat podrożeje

Wydanie paszportu dla bydła będzie tańsze niż dotychczas i wyniesie 1 złoty. Wcześniej rolnik musiał zapłacić 1,33 zł. Do 2 zł wzrośnie natomiast opłata za wydanie duplikatu paszportu, wcześniej było to 1,33 zł. Opłata za doręczenie paszportu (przesyłką poleconą za potwierdzeniem odbioru) przez Pocztę Polską wynosi 8,50 zł.

Czytaj więcej...

Cielęta: pomoc po porodzie i odpojenie siarą

3 dni po porodzie są najbardziej krytycznym okresem dla zdrowia i życia cieląt. Jak interweniować, gdy cielę po porodzie jest słabe i nie oddycha? Jak ocenić jakość siary i jak szybko należy ją podać? Co w przypadku, gdy zabraknie nam siary dla cielaka? Odpowiadamy na najważniejsze pytania.

Czytaj więcej...

Francja: spada produkcja wołowiny i liczba krów mlecznych

We Francji spodziewane jest ograniczenie produkcji wołowiny w tym roku. Zakłada to Instytut Hodowli Zwierząt (Idele) w swojej nowej rocznej prognozie. Eksperci rynkowi spodziewają się produkcji wołowiny na poziomie około 1,43 miliona ton masy ubojowej w 2021 roku, co oznaczałoby spadek o 1% w porównaniu z rokiem poprzednim.

Czytaj więcej...

Komórki somatyczne w mleku: co oznaczają?

Liczba komórek somatycznych w mleku ma ścisły związek ze zdrowiem wymienia i całego organizmu krowy. Jest też ważnym kryterium wprowadzania do obrotu mleka. Jakie wartości powinny nas niepokoić? Co oznacza duża liczba komórek w mleku?

Czytaj więcej...

Kiedy i jak zadbać o odporność krów?

O co zadbać w okresie jesienno-zimowym, aby zapobiec infekcjom oddechowym u bydła? Dlaczego odporność krów przed i po porodzie dramatycznie się osłabia? Przedstawiamy działania, które można podjąć, aby wesprzeć organizm zwierząt i zapobiec wielu problemom.

Czytaj więcej...

Bliźnięta u krów – więcej straty niż zysku?

Hodowla bydła nastawiona na wysoką wydajność ma pewien uboczny skutek: coraz częstsze pojawianie się ciąż bliźniaczych. Co wpływa na wystąpienie i utrzymanie ciąży bliźniaczej u bydła? Czy taka podwójna niespodzianka jest dodatkowym zyskiem, czy raczej źródłem kłopotów?

Czytaj więcej...

Czy wysoki dobrostan krów się opłaca?

Od producentów mleka coraz częściej oczekuje się zwiększenia poziomu dobrostanu krów w gospodarstwach. Jednak lepsze warunki dla zwierząt wiążą się zazwyczaj z kosztownymi inwestycjami. Czy warto jest się ich podjąć? Nowe analizy pozwalają znaleźć odpowiedź.

Czytaj więcej...

Program zwalczania IBR u bydła: czy się opłaca? Jak do niego przystąpić?

Zakaźne zapalenie nosa i tchawicy bydła oraz otręt bydła (określane skrótem IBR/IPV) to jedne z najczęściej występujących i uciążliwych chorób spotykanych w stadach zwierząt na całym świecie. Wprowadzony w naszym kraju dobrowolny program zwalczania pozwala uzyskać status stada wolnego od tej choroby. Jakie są z tego korzyści i na czym polega program?

Czytaj więcej...

Jak zadbać o zdrowe racice krów?

Choroby racic to jedne z głównych problemów zdrowotnych, na które narażone jest bydło mleczne. Odbijają się na kondycji całego organizmu, powodując wiele powikłań i prowadząc do ogromnych strat ekonomicznych.

Czytaj więcej...

Afryka: jak poprawić hodowlę bydła i los rolników?

Firma zajmująca się genetyką zwierząt otrzymała dotację na projekt, który ma na celu utworzenie odmian bydła dostosowanych do warunków w Afryce Subsaharyjskiej. Chce to osiągnąć z wykorzystaniem inżynierii genetycznej i ras bydła z USA oraz Brazylii. Chociaż cel jest szczytny, podejście budzi wątpliwości i zagraża lokalnej różnorodności ras zwierząt.

Czytaj więcej...

Wyraźny spadek pogłowia cieląt

Według wstępnych danych GUS pogłowie bydła w czerwcu 2020 r. liczyło 6 328,4 tys. sztuk, i było niższe o 0,5% w stosunku do czerwca ubiegłego roku. Spadek pogłowia wystąpił jedynie w grupie bydła w wieku poniżej 1 roku życia o 4,3%.

Czytaj więcej...

Bydło: najczęstsze problemy po porodzie

Jakie niepokojące objawy najczęściej pojawiają się u krów po wycieleniu? Jak szybko rozpoznać gorączkę mleczną i czy zatrzymanie łożyska zawsze powinno nas niepokoić? Jak można skutecznie zapobiegać problemom po wycieleniu?

Czytaj więcej...

Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należy zmniejszyć popyt na soję – wieloma drogami.

W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.

Czytaj więcej...

Pocięta puszka po napoju w paszy dla bydła. Krowy umierały w ogromnych męczarniach

Lodówki, opony, felgi samochodowe: na terenach rolniczych można znaleźć prawie wszystkie odpady, jakie można sobie wyobrazić. W następstwie zaśmiecania pól i łąk, to rolnik jest zmuszony do usuwania uciążliwych śmieci. To oczywiście kosztuje go sporo nerwów, czasu i pieniędzy. Większe problemy mogą być jednak powodowane przez mniejsze śmieci: plastikowe kubki, aluminiowe puszki lub potłuczone szkło, które trafiają do paszy dla krów i innych zwierząt, a w najgorszym przypadku prowadzą do śmierci zwierzęcia. 

 

Czytaj więcej...

Listerioza: z gospodarstwa do mleka. Skąd się bierze i jak jej zapobiegać?

Listeria monocytogenes to chorobotwórcza bakteria wywołująca listeriozę u ludzi i u zwierząt. Jej źródłem bardzo często jest surowe mleko oraz wyroby z niepasteryzowanego mleka. Na zakażenia tą bakterią szczególnie narażone jest bowiem bydło mleczne. Najnowsza publikacja wskazuje na najczęstsze źródła Listerii na gospodarstwach mlecznych i daje wskazówki, jak uniknąć skażenia mleka.

Czytaj więcej...

Wirtualne ogrodzenie dla krów: płot, którego nie ma

Wirtualne ogrodzenia dla krów opierają się na technologii GPS. Specjalne obroże emitują w nich sygnały odstraszające w momencie zbliżania się zwierząt do wytyczonych granic. Systemy wirtualnych ogrodzeń mogą skutecznie zastępować pracochłonne w ustawianiu, fizyczne ogrodzenia i pomagać w lepszym zarządzaniu pastwiskami.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu