kowalczyk

kps

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bydło i mleko

W I połowie br. eksport serów i masła z Polski większy niż przed rokiem

Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w I połowie 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 1,03 mld EUR i była o 0,6% wyższa niż w I połowie 2017 r. W kierunku wzrostu wartości oddziaływały przede wszystkim tłuszcze mleczne oraz sery i twarogi. Zdecydowanie mniejsze niż przed rokiem, były natomiast przychody z sprzedaży zagranicznej proszków mlecznych.

Czytaj więcej...

Wzrost produkcji zwierzęcej, krowy bardziej wydajne

W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, wzrost w stosunku do 2016 r. o 3,6%, mleko – 13304,6 mln litrów, tj. o 3,4% więcej niż w 2016 r., jaja kurze – 10998,2 mln sztuk, tj. wzrost o 3,8% do poprzedniego roku.

Czytaj więcej...

Produkcję mleka w grupach hodowlanych łatwiej zaplanować i zorganizować

W dużych gospodarstwach mlecznych prowadzenie stada jest dla hodowców dużym wyzwaniem zarówno organizacyjnym, jak i pod względem opłacalności hodowli. Dlatego wielu hodowców decyduje się na podział stada na grupy technologiczne, co znacznie ułatwia na przykład zadawanie odpowiedniej ilości paszy czy obserwację stanu zdrowia zwierząt, a w razie potrzeby szybką interwencję weterynaryjną.

Czytaj więcej...

Węgrzy proponują pasze objętościowe

- W związku z wiadomościami, że z powodu suszy w Polsce pojawiły się poważne kłopoty hodowców bydła z brakiem pasz objętościowych, otrzymaliśmy oferty z Węgier - takimi słowami zwrócił się Gábor Kónya sekretarz ds. ekonomicznych Ambasady Węgier do Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka.

Czytaj więcej...

Wewnętrzne życie krów i jego znaczenie w dobrostanie

Zwierzęta ujawniają odczuwane emocje oraz ich intensywność poprzez ekspresję charakterystycznych dla danego gatunku reakcji. Przyjmuje się, że w świecie zwierząt występuje siedem kategorii takich zachowań, związanych z określonymi emocjami. W przypadku bydła można wyróżnić tutaj zachowania związane z eksploracją i poznawaniem otoczenia, strachem i lękiem, podporządkowywaniem się lub dominacją nad innymi osobnikami, zabawą i odczuwaniem przyjemności, oraz emocjonalnymi relacjami z innymi zwierzętami i człowiekiem. Poza reakcjami na strach, pozostałe stany są wskaźnikiem stopnia zaspokojenia potrzeb zwierząt i odczuwania mniej lub bardziej pozytywnych emocji. Mówią one o tym, że zwierzę jest zdrowe i czuje się dobrze, co pociąga za sobą jego odpowiednią wydajność i wysokie wskaźniki produkcyjne. Dobre poznanie i obserwacja reakcji emocjonalnych mogą być z powodzeniem wykorzystywane do oceny dobrostanu krów.

Czytaj więcej...

Kampania uderzająca w polski sektor mleczarski

W lipcu 2018 roku Fundacja Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt Viva! rozpoczęła kampanię o nazwie Prawdziwa cena mleka. Aktywiście proponują odejście od spożywania produktów mleczarskich i zastąpienie ich roślinnymi odpowiednikami jako powód podając rzekomo niskie warunki dobrostanu krów mlecznych.

Czytaj więcej...

Nie tylko ukraińskie maliny otrzymają wsparcie polskiego MSZ

Wsparcie dla ukraińskich konkurentów polskich rolników ze strony Ministerstwa Spraw Zagranicznych nie zakończy się na wspieraniu rozwoju uprawy malin na Wołyniu – czytamy w dzisiejszej publikacji portalu Kresy.pl. Okazuje się, że polski MSZ będzie finansowo wspierał na Ukrainie projekt wprowadzania nowych technologii przetwórstwa mleka poprzez zapoznanie się z polskimi doświadczeniami.

Czytaj więcej...

Australia zwiększa eksport żywego bydła

Pixabay

Pomimo narastającej w Australii krytyki dotyczącej wywozu żywych zwierząt gospodarskich, w pierwszej połowie 2018 r. wysłano na eksport więcej sztuk bydła niż w tym samym okresie poprzedniego roku. Jedynie nieznacznie spadła liczba wywożonych owiec.

Czytaj więcej...

Hodowcy francuscy potrafią z zyskiem hodować bydło mięsne

Pierre Gospin jest hodowcą 80 krów i 20 byków rasy Limousine z prowincji Nowa Akwitania, który gospodaruje na areale 120 hektarów na której uprawia również zboża oraz kukurydzę. W pierwszej połowie lat 90-tych Pierre postanowił rozpocząć hodowlę rasy krów mięsnych. Hodowca postanowił wybrać rasę Limousine znanej z dużej liczby łatwych porodów oraz ze względu na doskonałe właściwości mięsne krów tej rasy. Pierre, pokazywał swoje bydło na targach w Clermont-Ferrand pośród innych hodowców zrzeszonych w Związku Kooperatyw Rolnych SOFRELIM, który zrzesza 6 organizacji hodowców krów rasy Limousine w regionie Nowa Akwitania.

Czytaj więcej...

Szwajcarscy producenci mleka ‘pod kreską’

Szwajcaria to kraj znany nam z produkcji doskonałych zegarków, wyśmienitej czekolady oraz świetnych serów. Można by powiedzieć, że Helweci opływają w tanie mleko o świetnych parametrach jakościowych. To drugie jest niewątpliwą prawdą natomiast, co do całego procesu hodowli krów i kosztów produkcji mleka, to opłacalność nie wygląda już tak różowo. 

Czytaj więcej...

Koszty i zysk z opasu bydła mięsnego

Efektywność i czas trwania opasu cielaków mięsnych jest zależny od kilku czynników, wśród których największe znaczenie ma żywienie zwierząt. Wielu hodowców przez większą część roku, od początku maja do połowy listopada pasie bydło na łąkach. Najczęściej również reszta całkowitego areału gospodarstw jest używana pod uprawy zbóż i kukurydzy. Ilość pasz jakie hodowcy mogą uzyskać z areału ziemi uprawnej jest nierzadko zbyt mała, dlatego odkupują słomę, siano i ziarno od okolicznych rolników. 

Czytaj więcej...

5 faktów na temat mleka A2

mleko a2
Źródło: pixabay.com

Mleko u niektórych osób powoduje nietolerancję. Odpowiedzmy sobie na pytanie jak zdrowe lub niezdrowe jest mleko? Czy mleko A2 może być rozwiązaniem? Mleko A2 teoretycznie powinno być lepiej tolerowane.

Czytaj więcej...

Tydzień temu przestawialiśmy zegary - zmiana czasu w hodowli bydła

wplyw zmiany czasu na wydajnosc mleczna krow
Źródło: pixabay.com

Na początku lutego, Europę obiegła informacja o tym, że Parlament Europejski przyjął rezolucję, w której wzywa Komisję Europejską do zmiany przepisów regulujących zmianę czasu. Przeciwnicy zmiany czasu powołują się na badania mówiące o negatywnym wpływie tego procederu na życie ludzkie. Rzadko mówi się o wpływie zmiany czasu na kwestie związane ze zwierzętami.

Czytaj więcej...

Selen w żywieniu bydła

selen w zywieniu bydla
Źródło: pixabay.com

Uzupełniając dawkę pokarmową bydła w selen należy pamiętać, że istnieje bardzo cienka granica między zapotrzebowaniem tych zwierząt na ten pierwiastek, a jego szkodliwością. Należy jednak dostarczyć ten mikroelement w paszy dla krów, gdyż spełnia on szereg ważnych funkcji w organizmie, a jego niedobór może wywołać, m. in. problemy z płodnością w naszych stadach.

Czytaj więcej...

PFHBiPM: Rekordowa liczba bydła pod oceną

liczba krow pod ocena 2018
Źródło: pixabay.com

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podała, że w styczniu bieżącego roku został osiągnięty rekordowy wynik krów będących pod oceną wartości użytkowej bydła mlecznego. Krów pod oceną mamy w Polsce już ponad 800 tysięcy, a znajdują się one w 20 020 oborach. Jest to ważna informacja, bo po raz pierwszy liczba ocenianych krów przekroczyła 800 tysięcy sztuk.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu