kps

kps

CenyRolnicze
20 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3832 EUR EUR - 4.6366 GBP GBP - 5.4735 DKK DKK - 0.6230
Archiwum


20.05.2022 13:53 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-420,75 (-0,36%), kukurydza CZE22-360,25 (-0,83%), rzepak SIE22-830,00 (+0,64%) [euro/t]

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bydło i mleko

Polskie zakłady mleczarskie coraz bardziej zrównoważone

Przemysł mleczarski uznawany jest za mało przyjazny środowisku, generujący ogromne zużycie energii i wody, a ponadto przyczyniający się do powstawania dużej ilości odpadów. Te niekorzystne dla środowiska czynniki szkodzą również zyskom zakładów mleczarskich. Wiele z nich działa jednak w coraz bardziej zrównoważony sposób, czego przykładem mogą być badane przedsiębiorstwa z kilku regionów Polski.

Czytaj więcej...

Odkrycie, które zwiększy wydajność krów. Naukowcy poznali mikrobiom żwacza.

We wnętrzu krowiego żwacza odkryto tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za wydajność mleczną i mięsną bydła. To pierwsze tego typu swoiste kompendium mieszkańców żołądka przeżuwaczy. Opisano około 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i 2 000 nieznanych wcześniej nauce gatunków zamieszkujących żwacz. Naukowcy ze Szkocji mają nadzieję, że przyczyni się to do lepszego wykorzystania możliwości zwierząt i zwiększenia opłacalności produkcji mleka oraz mięsa.

Czytaj więcej...

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...

Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?

W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”. Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

Czytaj więcej...

Decyzja o likwidacji stada dzikiego bydła z Ciecierzyc wciąż nie została uchylona

Właściciel stada wolno żyjącego bydła z Ciecierzyc zrzekł się praw do tych zwierząt na rzecz Zielonogórskiego Biura Obrony Praw Zwierząt. Wcześniej minister rolnictwa postanowił, że bydło trafi do państwowego gospodarstwa rolnego, ale obrońcy praw zwierząt chcieliby widzieć je w gospodarstwie w Czarnocinie k. Szczecina. Na tę chwile jednak nie została nawet uchylona decyzja powiatowego lekarza weterynarii o likwidacji stada liczącego ponad 170 zwierząt.

Czytaj więcej...

Wychudzone krowy leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu

W ubiegłym tygodniu Powiatowy Lekarz Weterynarii w Limanowej dokonał makabrycznego odkrycia. W jednym z gospodarstw w miejscowości Olszówka w gminie Mszana Dolna, właściciel gospodarstwa zagłodził sześć krów, trzy owce i jedno jagnię. Padłe zwierzęta były wychudzone, leżały w odchodach. Widać, że umierały w cierpieniu, bez dostępu do wody. Zatrzymany właściciel zwierząt tłumaczył, że dostał nową pracę i mógł je karmić tylko raz w tygodniu.

Czytaj więcej...

Hodowcy bydła z Małopolski proszą o pomoc w zorganizowaniu bazy paszowej

W odpowiedzi na apel dyrektora Małopolskiej Izby Rolniczej, poseł Norbert Kaczmarczyk zwrócił się do ministra rolnictwa o wsparcie dla hodowców bydła, którzy zmagają się z niedoborem paszy dla zwierząt, wywołanym skrajnymi zjawiskami atmosferycznymi – najpierw suszą, a później powodziami. Szczególnie trudna sytuacja jest w powiecie tarnowskim i dąbrowskim.

Czytaj więcej...

Niemcy: Krowy zadojone na śmierć

Każdego roku ponad 1,5 mln krów mlecznych w Niemczech poddawanych jest ubojowi z powodu chorób. Ich przyczyną jest nadmierna eksploatacja. Dzisiaj krowa musi dawać dwa razy więcej mleka niż w latach 70-tych. Oznacza to wzrost z 4000 kg do 8 000 kg na zwierzę - informuje Bayerischer Rundfunk. Dla naukowców niepokojąca jest niska długość życia zwierząt: zamiast od 15 do 20 lat krowy mleczne żyją przeciętnie zaledwie pięć do sześciu lat.

Czytaj więcej...

Będziemy zmuszeni importować krowy z Niemiec, Holandii czy Francji

Prowadzenie ksiąg hodowlanych i ocena wartości użytkowej bydła mlecznego decyduje o konkurencyjności polskich hodowców względem tych z Niemiec, Francji, Kanady czy USA. Polega to na tym, że geny poszczególnych samic w populacji są analizowane i selekcjonowane tak, żeby zapewnić jak najlepsze potomstwo. Dzięki temu zwiększa się jakość i opłacalność produkcji mleka w Polsce. Resort rolnictwa zamierza jednak obciąć dotychczasowe dotacje na ten cel o blisko 60 proc. Organizacje rolnicze podkreślają, że w prostej linii będzie to oznaczać początek końca hodowli – nie tylko bydła mlecznego, lecz także np. owiec i trzody chlewnej.

Czytaj więcej...

W sprawie bydła z Ciecierzyc interweniował prezydent Duda i prezes Kaczyński. Minister postanowił uratować zdziczałe stado

Jeszcze wczoraj wydawało się, że los dzikiego stada bydła z Ciecierzyc (gm. Deszczno) jest przesądzone. Główny Lekarz Weterynarii podtrzymał bowiem decyzję powiatowego lekarza o likwidacji stada. Dzisiaj nastąpił przełom, bowiem w obronie zwierząt wystąpił prezydent RP, Andrzej Duda, a interweniować miał również Jarosław Kaczyński.

Czytaj więcej...

Weterynaria nie ma litości. Stado dzikiego bydła z Ciecierzyc do likwidacji

Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że po dokonaniu gruntownej analizy uwarunkowań prawnych i epizootycznych dotyczących stada krów z Ciecierzyc, gmina Deszczno w powiecie gorzowskim, doszedł do przekonania, że w sprawie nie występują merytoryczne przesłanki uzasadniające zwrócenie się do terenowych organów Inspekcji Weterynaryjnej w celu rozważenia zmiany podjętych dotychczas rozstrzygnięć.

Czytaj więcej...

Pij mleko, będziesz… chory?

Produkty mleczne niemal od zawsze uważane były za zdrowe, pozytywnie wpływające na wiele procesów przebiegających w naszym ciele i zapewniające dobrą kondycję. Od kilku lat słyszy się jednak coraz więcej sprzecznych opinii. Wiele osób twierdzi, że produkty mleczne, ze względu na zawartość laktozy i białek uczulających są przyczyną ich złego samopoczucia. Niektórzy dietetycy i eksperci zajmujący się żywieniem uważają nawet, że produkty mleczne mogą powodować poważne choroby serca i całego układu krążenia, a spożywane przez wiele lat być przyczyną utraty zdrowia i śmierci. Jak dojść do prawdy na temat mleka? Niedawno opublikowana szczegółowa analiza podejmuje to wyzwanie.

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu