Świetnym zamiennikiem pełnego mleka dla cieląt są preparaty mlekozastępcze – o ile są wysokiej jakości i prawidłowo podawane. Jak rozpoznać dobry preparat i w jaki sposób odpajać cielęta?
Wraz z inflacją ceny pasz i suplementów dla bydła dramatycznie rosną. Co można zrobić, aby zredukować te koszty? Przedstawiamy praktyczne wskazówki i strategie.
Wiele krów jest w stanie podtrzymać laktację przez okres dłuższy niż „przepisowe” 305 dni. Zasuszanie, kolejna ciąża i początek laktacji wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi i dużymi kosztami. Być może więc dobrym pomysłem jest przedłużenie laktacji? Ma to swoje plusy i minusy.
Bydło z rogami jest trudne w obsłudze i wymaga więcej przestrzeni. Dlatego standardowo u cieląt usuwa się zawiązki rogów. W jakim wieku cielęcia najlepiej przeprowadzić ten zabieg i która metoda jest najlepsza? Czy rogi można usuwać również u dorosłych zwierząt?
Produkcja zwierzęca wiąże się z wieloma wyzwaniami i potrzebą stosowania najbardziej efektywnych rozwiązań. Dzięki dynamicznemu rozwojowi technologii możliwe jest jeszcze lepsze wykorzystanie zasobów, czego przykładem może być automatyczny system żywienia zwierząt. Czy to dobre rozwiązanie dla hodowców bydła?
Krowa należy do zwierząt przeżuwających, które dzięki specyficznej budowie żołądka i zawartym w nim miliardom bakterii zjadają trudno strawne, bogate we włókno rośliny. Stąd wiele pasz, które nie nadają się do żywienia zwierząt monogastrycznych, takich jak chociażby słoma czy zdrewniałe rośliny, wykorzystują jedynie przeżuwacze. Tylko one potrafią takie pasze zamienić w pełnowartościowe białko zwierzęce (mleko, mięso) z dużą zawartością dobrze przyswajalnych witamin i związków mineralnych. A według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) aż 70 % użytków rolnych na świecie nadaje się do wykorzystania tylko przez takie zwierzęta.
Bydło przebywające na pastwisku w upalne dni narażone jest na negatywne skutki stresu cieplnego. Aby poradzić sobie z nadmiarem ciepła potrzebuje stałego dostępu do wody oraz do cienia. Jak pokazują najnowsze badania, doskonałym źródłem cienia dla krów – i energii elektrycznej dla hodowcy – mogą być panele słoneczne.
Żywienie to główna strategia zwiększania płodności krów mlecznych. Zwłaszcza u wysokowydajnych krów duże znaczenie mają odpowiednia proporcja i jakość składników odżywczych. Co powinna zawierać pasza, aby uzyskać jak najlepsze wyniki w rozrodzie?
Często słyszymy o probiotykach, suplementach paszowych zawierających bakterie lub drożdże. Reklamuje się je jako poprawiające odporność, zdrowie i wyniki produkcyjne zwierząt. Czy faktycznie są skuteczne? Sprawdzono ich użyteczność w żywieniu cieląt.
Naukowcy znaleźli związek między przenoszonymi przez kleszcze bakteriami, a powszechnymi schorzeniami u bydła. Zakażenie wywołane przez kleszcze predysponuje krowy do wystąpienia mastitis, zatrzymania łożyska oraz przemieszczenia trawieńca. Która choroba odkleszczowa okazała się do nich przyczyniać i dlaczego?
Bydło zdecydowanie lubi miesiące zimowe i dobrze radzi sobie wtedy na pastwisku. Nawet temperatury sporo poniżej zera nie stanowią problemu dla zdrowych zwierząt. Mimo wszystko należy o nie odpowiednio zadbać, aby uniknąć utraty kondycji, wydajności i zdrowia.
Czochradła, piłki, pudełka, muzyka z głośników - środowisko krów można wzbogacić na wiele prostych sposobów. Przełoży się to na wyższy dobrostan, zdrowie zwierząt i większą wydajność mleczną. Po które rozwiązania warto sięgnąć?
Wielu rolników wybiera do hodowli krowy i byki o większych rozmiarach ciała. Nieco bardziej postawne krowy mają lepiej radzić sobie w stadzie, być zdrowsze i produkować więcej mleka. „Dorodny wygląd” niestety nie zawsze przekłada się na korzyści.
Wielu konsumentów uważa oddzielanie cieląt od krów tuż po narodzinach za okrutne. Dlatego coraz więcej niszowych gospodarstw podejmuje się hodowli krów mlecznych bez odsadzania cieląt. Czy pozostawienie cielaka przy krowie faktycznie jest bardziej etyczne? Jaki wpływ na cielęta i krowy ma wczesne i późne odseparowanie?
W ostatnich latach coraz większe zainteresowanie budzi mleko pozyskiwane od nietypowych gatunków – klaczy, oślicy, wielbłąda, czy jaka. Różni się składem od mleka krowiego i oferuje inne korzyści odżywcze i zdrowotne. Szczególnie duży potencjał ma jako żywność funkcjonalna, zamienniki mleka krowiego dla dzieci oraz osób starszych i chorych.
Chociaż często nie postrzega się jej w kategorii składnika odżywczego, woda jest podstawą żywienia zwierząt. Jej ilość i jakość są tak samo ważne, jak w przypadku wszystkich komponentów paszowych. Ile – i jakiej – wody potrzebują krowy mleczne?
Mieszkańcy rosyjskich prowincji zmuszeni są spożywać mleko wątpliwej jakości, skażone bakteriami E. coli, o nieprzyjemnym smaku i zapachu. Pokazały to jasno badania przeprowadzone przez rosyjską organizację ochrony praw konsumentów Roskachestvo.
Wyróżnia się obecnie ponad 1000 ras bydła domowego. To bogactwo jest zagrożone przez globalizację rolnictwa i ogromną popularność zaledwie kilku komercyjnych odmian. Nieustannie podejmuje się wysiłki, aby nie utracić tego cennego dziedzictwa. Poniżej przedstawiamy 10 unikalnych i rzadkich ras bydła, obrazujących ich różnorodność.
Wytwarzane w laboratorium produkty mleczne zaczynają pojawiać się na rynku. Syntentyczne mleko jest łatwiejsze w produkcji i bardziej etyczne od mięsa in vitro. Ma duży potencjał komercyjny i może zyskać wielu zwolenników. Czy jednak całkowicie zastąpi prawdziwe mleko?
Rodzime rasy zachowawcze bydła mają cechy, które zaginęły w intensywnej hodowli zwierząt. Charakteryzują się odpornością, są niewybredne pod względem paszy i warunków, długowieczne i łatwe w rozrodzie. Jakimi rasami bydła wyróżnia się Polska i czemu są wyjątkowe?