Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
18 października 2019, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3,8503 EUR EUR - 4,2844 GBP GBP - 4,9671 DKK DKK - 0,5735
Archiwum
18.10.2019 MATIF: pszenica kons. GRU19 - 181,25 (+ 0,14%), kukurydza LIS19 - 165,75 (+ 0,45%), rzepak LIS19 - 377,75 (- 0,66%) [euro/tona] +++ +++ +++ 18.10.2019 12:21 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 4,20 - 5,00 zł/kg, średnia: 4,50 zł/kg (na podstawie informacji z 15 ubojni) +++ +++ +++

Bydło i mleko

Krowy wyrażają ból mimiką pyska

Martyna Frątczak

Jedną z najważniejszych części zapewnienia zwierzętom dobrostanu jest eliminowanie ich cierpienia i bólu. Już samo rozpoznanie odczuwania bólu może jednak nastręczać problemów. Za wyjątkowo trudne do rozszyfrowania w tej kwestii uważa się bydło. Wiarygodną wskazówką może być jednak jego mimika pyska. Świadczą o tym wyniki jednego z najnowszych badań.

Czytaj więcej...

Polskie zakłady mleczarskie coraz bardziej zrównoważone

Martyna Frątczak

Przemysł mleczarski uznawany jest za mało przyjazny środowisku, generujący ogromne zużycie energii i wody, a ponadto przyczyniający się do powstawania dużej ilości odpadów. Te niekorzystne dla środowiska czynniki szkodzą również zyskom zakładów mleczarskich. Wiele z nich działa jednak w coraz bardziej zrównoważony sposób, czego przykładem mogą być badane przedsiębiorstwa z kilku regionów Polski.

Czytaj więcej...

Odkrycie, które zwiększy wydajność krów. Naukowcy poznali mikrobiom żwacza.

Martyna Frątczak

We wnętrzu krowiego żwacza odkryto tysiące bakterii i innych mikroorganizmów, które odpowiadają za wydajność mleczną i mięsną bydła. To pierwsze tego typu swoiste kompendium mieszkańców żołądka przeżuwaczy. Opisano około 5000 nowych szczepów drobnoustrojów i 2 000 nieznanych wcześniej nauce gatunków zamieszkujących żwacz. Naukowcy ze Szkocji mają nadzieję, że przyczyni się to do lepszego wykorzystania możliwości zwierząt i zwiększenia opłacalności produkcji mleka oraz mięsa.

Czytaj więcej...

Kolejne patologie w Niemczech. Bestialskie traktowanie krów na dużej fermie mlecznej w regionie Allgäu

Paweł Hetnał

Kolejna afera z hodowlą i ubojem bydła w Niemczech. Tym razem rażące nieprawidłowości ujawniono w dużym gospodarstwie mleczarskim w regionie Allgäu, utrzymującym ok. 1800 zwierząt. Przez 30 dni w maju i czerwcu br. ukryte kamery śledziły fermę Endres w miejscowości Bad Grönenbach. Wg organizacji Soko Animal Protection, zwierzęta cierpią tam głód i pragnienie, a ponadto traktowane są w bestialski sposób. Zarejestrowano m. in. jak ciągnik wlecze przez oborę tzw. „leżaki”.

Czytaj więcej...

Stres cieplny krów można zmniejszyć odpowiednią paszą

Martyna Frątczak

W miarę postępowania globalnego ocieplenia coraz powszechniejszym i dotkliwszym problemem jest stres cieplny zwierząt. Szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury są krowy mleczne. Przegrzanie ich organizmów bardzo szybko skutkuje spadkiem odporności, płodności, pobrania paszy, wydajności mlecznej i jakości produkowanego mleka. To kosztowny i trudny do rozwiązania problem. Eksperci od dawna poszukują złotego środka, zarówno w genetyce zwierząt, jak i sposobach ich utrzymywania. Opracowano również liczne strategie żywieniowe, mające obniżyć wrażliwość krów na przegrzanie i jego negatywne skutki. Jakie komponenty i dodatki paszowe mają tutaj największe znaczenie?

Czytaj więcej...

Wataha wilków zagryzła na Podkarpaciu sześć sztuk bydła. Drapieżniki nic nie robią sobie z obecności człowieka

Redakcja

Jak informuje portal esanok.pl w tym tygodniu w Zboiskach, w gminie Bukowsko w woj. podkarpackim, wilki zaatakowały i zagryzły bydło. Łącznie wataha czternastu osobników zagryzła 5 jałówek i 1 samca. Pastwisko było zabezpieczone ogrodzeniem. Do zagryzień doszło w biały dzień, a dookoła w tym czasie pracowali drwale i odbywały się inne prace polowe.

Czytaj więcej...

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

Czytaj więcej...

Szansa na poprawę wizerunku polskiej wołowiny?

Redakcja

W siedzibie KOWR zorganizowana została wczoraj konferencja pt. „Prezentacja technologii blockchain w systemie monitorowania, bezpieczeństwa i jakości żywności, ze szczególnym uwzględnieniem hodowli i produkcji wołowiny”. Celem Konferencji było przedstawienie założeń przedsięwzięcia, które może poprawić wizerunek polskiej wołowiny oraz zrewolucjonizować jej produkcję. Oparte jest ono na innowacyjnej i nowatorskiej technologii blockchain, stosowanej, jak dotąd, ze znakomitymi rezultatami przez niektórych wiodących producentów wołowiny na świecie, a także w innych gałęziach produkcji żywności i nie tylko.

Czytaj więcej...