Rolniczy handel detaliczny wymaga aktualizacji. Rocznie można sprzedać tylko pięć byków

Redakcja
mięso, wołowina, mięso wołowe

- Żeby rozwijać krótkie łańcuchy dostaw, potrzebujemy zmiany rozporządzenia w sprawie ilości mięsa do sprzedaży w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Mięsa wołowego można sprzedać tylko 2300 kg rocznie, a to tylko 5 byków. Mało, jak na źródło dochodu – wskazuje Jacek Zarzecki, prezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

 

- Dokładnie, wparcie jest takie, jako by go nie było. Jaki odbiorca będzie chciał współpracować, jeżeli od swojego dostawcy może kupić tylko 2-3 t mięsa? Śmiech nie wspieranie sprzedaży bezpośredniej – pisze na Twitterze użytkownik „Rolnik sam w dolinie”. Inny z komentujących zauważa, że zysk na czysto przy RHD za jednego byka to maksymalnie 3000 zł . - Ciężko z tego utrzymać rodzinę – stwierdza uczestnik dyskusji.  

 

Jacek Zarzecki w wymianie zdań na Twitterze podkreśla, że rozporządzenie dotyczące RHD obowiązuje od 2016 roku. - To były inne czasy. Potrzebujemy zmian co do ilości i być może warunków podatkowych – proponuje Zarzecki i dodaje, że należy zrobić przegląd przepisów związanych z małym przetwórstwem aby dostosować je do obecnych potrzeb.

 

- Bo RHD to taki pic na wodę. Zrobiony po to, żeby rolnicy nie mówili, że nie można, a jednocześnie na tyle nieistotny, że nie może być źródłem dochodu i w żaden sposób nie zagraża wielkim na rynku – pisze Kris.

 

Inny z dyskutujących zauważa, że względem wołowiny rzeczywiście są spore ograniczenia jeśli chodzi o sprzedaż w RHD. Zdecydowanie większe limity dotyczą warzyw i owoców – nawet po kilkadziesiąt ton rocznie.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz