Naukowcom udało się oddzielić i przetworzyć specjalne przeciwciała z mleka, które można wykorzystać jako substytuty antybiotyków.
Za pomocą nowych membran do mikrofiltracji można teraz wytwarzać specyficzne przeciwciała z mleka i wzbogacić je do tego stopnia, że można je stosować między innymi jako zamiennik antybiotyków. Zostało to zgłoszone przez Grupę Roboczą Stowarzyszeń Badań Przemysłowych (AIF) „Otto von Guericke”.
Cały proces frakcjonowania białka mleka stał się znacznie bardziej wydajny i otwiera nowe możliwości zastosowania. W przyszłości może być stosowany do opracowywania leków na bazie mleka wszędzie tam, gdzie istnieje wrażliwa równowaga mikrobiomów, której nie należy niszczyć antybiotykami.
- W mikrofiltracji mleko jest tłoczone przez membrany pod ciśnieniem, a tym samym dzielone na różne składniki - wyjaśnia prof. Ulrich Kulozik z Centralnego Instytutu Odżywiania i Badań Żywności (ZIEL) na Politechnice w Monachium. Proces był już znany wcześniej, ale błony musiały zostać znacznie ulepszone, aby zapewnić funkcjonalność i czystość przeciwciał w filtracie.
- Zaszczepiając krowę nieaktywnymi ludzkimi patogenami, wytwarzamy bardzo specyficzne przeciwciała w mleku krowim. Następnie odpowiednio je wzbogacamy i używamy do doustnej biernej immunizacji ludzi - wyjaśnił dr Hans-Jürgen Heidebrecht z ZIEL. W aplikacji pilotażowej wytworzono już w ten sposób przeciwciała przeciwko zarazkom szpitalnym. Inne możliwe zastosowania to: leczenie chorób żołądkowo-jelitowych, bakteryjnych chorób skóry lub próchnicy.
Źródło: Agrarheute