kojs

kojs

CenyRolnicze
17 kwietnia 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0741 EUR EUR - 4.3353 GBP GBP - 5.0812 DKK DKK - 0.5811
Archiwum


17.04.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,70 zł/kg, średnia: 7,12 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 203,25 (-0,25%), kukurydza CZE24: 195,50 (0,00%), rzepak MAJ24: 448,25 (-1,05%)

16.04.2024 SPRZEDAM 5 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, kujawsko-pomorskie, radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

15.04.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, opolskie, kluczborski, 46-282, tel.: 798 304 744

13.04.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 550 kg, mazowieckie, radomski, 26-680, tel.: 572 759 848

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Krowy z 15-centymetrowymi dziurami w ciele. Naukowcy z bliska przyglądają się procesowi trawienia

Paweł Hetnał

W stacji eksperymentalnej Sourches we Francji należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, obrońcy praw zwierząt nagrali materiał, który ukazuje bydło z 15-centymetrowym „okienkiem” wyciętym w ciele zwierzęcia, które pozwala na śledzenie procesu trawienia w jednym z czterech żołądków krowy. Ponadto aktywiści na terenie obiektu zauważają zniekształcone kurczaki, świnie, cielęta i chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach. Grupa Avril zaprzecza tym doniesieniom i uważa, że materiał został zmanipulowany oraz przygotowany w celu wywołania sensacji. Ta metoda badawcza stosowana jest od lat na całym świecie. 

 

Krowy z iluminatorami, zniekształcone kurczaki, świnie i cielęta oraz chore króliki zamknięte w maleńkich klatkach – to obrazy odsłaniają wnętrze prywatnego europejskiego centrum badań nad żywieniem zwierząt. Eksperymenty są prowadzone w celu opracowania i przetestowania marki karmy dla zwierząt Sanders, francuskiego lidera w żywieniu zwierząt i filii grupy Avril.

 

Sceny te zostały sfilmowane w okresie od lutego do maja 2019 r. w stacji eksperymentalnej Sourches należącej do grupy rolno-przemysłowej Avril, znajdującej się w gminie Saint-Symphorien w Sarthe. Ich autorem jest organizacją walczącą o prawa zwierząt L214. Zdjęcia pokazują krowy z iluminatorami. Ich żołądek był perforowany dziurą o średnicy 15 cm, aby zbadać ich trawienie. Jak informują aktywiści, bydło jest zmuszane do życia w zamkniętym obiekcie z betonową podłogą, bez słomy, we własnych odchodach. - Warunki przetrzymywania tych zwierząt są obrzydliwe: ponura i szara szopa, betonowa podłoga, mokra i śliska. Krowy kładą się na swoich odchodach ... Co za nędza – pisze organizacja L214

 

W innym budynku kurczaki nie są w stanie stać na nogach z powodu coraz szybszego wzrostu mięśni. Świnie, króliki i pisklęta są trzymane w ciasnych klatkach, podczas gdy młode cielęta są zamknięte w pojedynczych boksach z nieprzezroczystymi ścianami. - Po rozpowszechnieniu naszych zdjęć nasza petycja zebrała już ponad 300 000 podpisów. To dowód naszego zbiorowego oburzenia. Nawet minister rolnictwa Didier Guillaume został zmuszony do zareagowania i wyjąsnienia tych praktyk przed mediami – czytamy na blogu L214.

 

Do zarzutów obrońców praw zwierząt odniósł się właściciel centrum badań. W oficjalnym komunikacie czytamy, iż Grupa Avril ubolewa nad manipulowaniem zdjęciami nakręconymi w celu wywołania sensacji. Filmowanie odbyło się przy okazji prawdopodobnego wtargnięcia do centrum, które jest jednoczesnie regularnie otwarte dla publiczności. W ostatnich latach gospodarstwo przyjęło wiele tysięcy gości (naukowców, dziennikarzy, studentów, hodowców zwierząt, polityków, organizacji pozarządowych itp.). To nowe i obciążające dochodzenie skupia się na procedurze zwanej „fistulacją”, która jest używana od wielu lat w badaniach na zwierzętach. W gospodarstwie doświadczalnym Sourches procedura ta jest obecnie stosowana na sześciu krowach w kontekście badań mających na celu opracowanie alternatywnych praktyk.  

 

Podczas tej procedury kaniula o długości 15 cm, z zaworem na jednym końcu, jest wkładana przez bok zwierzęcia, tak aby wykwalifikowany pracownik mógł uzyskać dostęp do jednego z czterech żołądków krowy, zwanego żwaczem. Ta procedura jest stosowana na całym świecie wyłącznie do celów badawczych. Jest zawsze bardzo ściśle monitorowana przez lekarza weterynarii, a obecnie oferuje jedyną opcję badania trawienia białek roślinnych. Prace te mają zasadnicze znaczenie dla osiągnięcia postępów w zarządzaniu zwierzętami gospodarskimi, które w szczególności poprawią zdrowie trawienne milionów zwierząt, zmniejszą stosowanie antybiotyków i obniżą emisje azotanów i metanu związane z hodowlą zwierząt.

 

We Francji surowe ramy regulacyjne otaczają tę procedurę, która musi zostać zatwierdzona przez stosowne służby. W gospodarstwie doświadczalnym Sourches jest również zaaprobowana przez Komisję Etyki Doświadczalnej Zwierząt w regionie Loary, która składa się z lekarzy weterynarii, ekspertów w dziedzinie badań na zwierzętach oraz przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego. Ponieważ jest to procedura inwazyjna, Farma Eksperymentalna Sourches od kilku lat dobrowolnie przestrzega wytycznych opartych na zasadzie „3 R”. W ramach tych reguł, w miarę możliwości badania in vivo zastępuje się metodami alternatywnymi (modele komputerowe lub procedury in vitro). Na przykład Farma Eksperymentalna Sourches jest liderem we Francji, ponieważ opracowała technikę wykorzystującą sztuczny żwacz.

 

Wg grupy Avril badania na zwierzętach są nadal konieczne (zwłaszcza w celu uzyskania danych referencyjnych, a tym samym pomogą w opracowaniu metod alternatywnych). Farma pracuje na minimalnej liczbie zwierząt, optymalizując pomieszczenia dla zwierząt gospodarskich i analizy statystyczne i dąży do zmniejszenia o połowę liczby krów objętych tą procedurą w ciągu najbliższych dziesięciu lat. Udoskonalenie badań ma na celu wdrożenie metod, które ograniczą ból, niepokój lub stres odczuwane przez zwierzęta podczas badania. Osiąga się to w szczególności poprzez wypasanie ich na dwa miesiące każdego roku. Ponadto celem Avril jest, aby do 2025 zdecydowana większość testów na zwierzętach była przeprowadzana przy użyciu metod alternatywnych.

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu