Wzrost produkcji zwierzęcej, krowy bardziej wydajne

Joanna Kawka

W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, wzrost w stosunku do 2016 r. o 3,6%, mleko – 13304,6 mln litrów, tj. o 3,4% więcej niż w 2016 r., jaja kurze – 10998,2 mln sztuk, tj. wzrost o 3,8% do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 469,0 kg, a mleka 910 litrów wobec odpowiednio 455,3 kg oraz 885 litrów w 2016 r.

W 2017 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5687 litrów i w stosunku do 2016 r. wzrosła o 2,2% (o 124 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 218 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.

Żywiec rzeźny

W 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 236,3 tys. ton, (tj. o 3,6%) więcej niż w 2016 r. W przeliczeniu na wagę mięsa(tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5097,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 158,2 tys. ton, tj. o 3,2%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2017 r. 6047,3 tys. ton żywca, tj. o 387,5 tys. ton (o 6,8% więcej) niż w 2016 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,2% produkcji krajowej.

 

Źródło: GUS

Autor: Joanna Kawka
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz