kps

skiba

CenyRolnicze
28 marca 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0081 EUR EUR - 4.3191 GBP GBP - 5.0474 DKK DKK - 0.5792
Archiwum


27.03.2024 14:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,60 zł/kg, średnia: 8,17 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 200,75 (-0,12%), kukurydza CZE24: 190,50 (- 0,52%), rzepak MAJ24: 441,50 (-2,32%)

27.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, wielkopolskie, kolski, 62-640, tel.: 690 050 400

26.03.2024 SPRZEDAM 26 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, podkarpackie, krośnieński, 38-460, tel.: 519 550 918

26.03.2024 SPRZEDAM 48 JAŁÓWEK, mieszaniec, 500 kg, mazowieckie, wyszkowski, 07-203, tel.: 500 062 366

26.03.2024 SPRZEDAM 15 TUCZNIKÓW, 120 kg, 100%, warmińsko-mazurskie, działdowski, 13-230, tel.: 796 437 003

25.03.2024 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 700 kg, kujawsko-pomorskie, włocławski, 87-865, tel.: 722 018 877

24.03.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-065, tel.: 791 816 003

22.03.2024 SPRZEDAM 5 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-702, tel.: 604 094 965

22.03.2024 SPRZEDAM 7 BYKÓW, mieszaniec, 500 kg, podlaskie, siemiatycki, 17-332, tel.: 506 817 807

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Czym kierować się przy wyborze rasy bydła mięsnego?

Cezary Wójcicki
wybor rasy do opasu
Źródło: pixabay.com

Rolnicy bardzo często zastanawiają się jaką rasę bydła wybrać do opasania. Ras mięsnych jest bardzo dużo, zatem wybór nie jest oczywisty. Odpowiedzmy sobie na pytanie, czym powinniśmy kierować się w wyborze rasy do dalszego chowu.

 

W Polsce najpopularniejszą rasą mięsną jest rasa limousine. PZHiPBM kilka lat temu podał, że krowy ras limousine i charolaise to 70 % krów mięsnych w Polsce. Duży udział, bo aż 16% krów mięsnych, to krowy rasy hereford.

 

Rasy mięsne różnią się od siebie kalibrem, tempem wzrostu, okresem użytkowania, wymaganiami pokarmowymi, łatwością wycieleń, jakością uzyskanego mięsa. Wybierając rasę, musimy mieć na uwadze jakie warunki możemy stworzyć utrzymywanym przez nas zwierzętom i czego od nich oczekujemy.

 

Jeżeli decydujemy się na czystorasowe bydło mięsne,  mamy dobre warunki utrzymania i chcemy żywić nasze zwierzęta intensywnie dobrymi paszami, warto wtedy wybrać taką rasę, która charakteryzuje się dobrym wykorzystaniem pasz treściwych. Do takich ras zaliczamy: limousine, charolaise i mięsne linie simentala.

 

Do chowu bardziej ekstensywnego zaleca się utrzymywanie ras o mniejszych wymaganiach pokarmowych. Takie zwierzęta lepiej będą wykorzystywały gorszej jakości pasze. Do takich ras należą rasy: hereford i angus. Rasy te mają jednak tendencje do szybkiego otłuszczania się. Stanowi to problem w przypadku eksportu do Hiszpanii i Włoch.

 

W przypadku, gdy mamy stado podstawowe krów mlecznych a chcemy przejść na mięsne, lecz nie mamy pieniędzy na wymianę krów, wtenczas warto zainwestować w buhaja, który poprawi genetykę w naszym stadzie. W wyborze rasy do krzyżowania, poza cechami opasowymi i rzeźnymi, musimy kierować się kryterium łatwości wycieleń. Takimi cechami charakteryzuje się rasa limousine.

 

Pamiętajmy zatem, że zanim kupimy zwierzęta do dalszego chowu oceńmy warunki w jakich zamierzamy je utrzymywać i jak chcemy je żywić. Dopiero później dokonajmy zakupu.

 

Źródło: Grodzki H. ‘Chów bydła mięsnego’ 2009

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu