kps

kojs

CenyRolnicze
30 czerwca 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4825 EUR EUR - 4.6806 GBP GBP - 5.4429 DKK DKK - 0.6292
Archiwum


30.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 350,25 (-2,30%), kukurydza SIE22: 298,00 (-2,61%), rzepak SIE22: 694,00 (-0,75%)

30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,40 zł/kg, średnia: 8,80 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Czym kierować się przy wyborze rasy bydła mięsnego?

Cezary Wójcicki
wybor rasy do opasu
Źródło: pixabay.com

Rolnicy bardzo często zastanawiają się jaką rasę bydła wybrać do opasania. Ras mięsnych jest bardzo dużo, zatem wybór nie jest oczywisty. Odpowiedzmy sobie na pytanie, czym powinniśmy kierować się w wyborze rasy do dalszego chowu.

 

W Polsce najpopularniejszą rasą mięsną jest rasa limousine. PZHiPBM kilka lat temu podał, że krowy ras limousine i charolaise to 70 % krów mięsnych w Polsce. Duży udział, bo aż 16% krów mięsnych, to krowy rasy hereford.

 

Rasy mięsne różnią się od siebie kalibrem, tempem wzrostu, okresem użytkowania, wymaganiami pokarmowymi, łatwością wycieleń, jakością uzyskanego mięsa. Wybierając rasę, musimy mieć na uwadze jakie warunki możemy stworzyć utrzymywanym przez nas zwierzętom i czego od nich oczekujemy.

 

Jeżeli decydujemy się na czystorasowe bydło mięsne,  mamy dobre warunki utrzymania i chcemy żywić nasze zwierzęta intensywnie dobrymi paszami, warto wtedy wybrać taką rasę, która charakteryzuje się dobrym wykorzystaniem pasz treściwych. Do takich ras zaliczamy: limousine, charolaise i mięsne linie simentala.

 

Do chowu bardziej ekstensywnego zaleca się utrzymywanie ras o mniejszych wymaganiach pokarmowych. Takie zwierzęta lepiej będą wykorzystywały gorszej jakości pasze. Do takich ras należą rasy: hereford i angus. Rasy te mają jednak tendencje do szybkiego otłuszczania się. Stanowi to problem w przypadku eksportu do Hiszpanii i Włoch.

 

W przypadku, gdy mamy stado podstawowe krów mlecznych a chcemy przejść na mięsne, lecz nie mamy pieniędzy na wymianę krów, wtenczas warto zainwestować w buhaja, który poprawi genetykę w naszym stadzie. W wyborze rasy do krzyżowania, poza cechami opasowymi i rzeźnymi, musimy kierować się kryterium łatwości wycieleń. Takimi cechami charakteryzuje się rasa limousine.

 

Pamiętajmy zatem, że zanim kupimy zwierzęta do dalszego chowu oceńmy warunki w jakich zamierzamy je utrzymywać i jak chcemy je żywić. Dopiero później dokonajmy zakupu.

 

Źródło: Grodzki H. ‘Chów bydła mięsnego’ 2009

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu