kojs

kojs

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bydło rasy jersey - mleko o rewelacyjnym składzie

Cezary Wójcicki
mleko jerseyow

Jersey to rasa bydła w typie mlecznym. Jest to najmniejsza rasa mleczna na świecie. Dlaczego zatem poświęcamy uwagę właśnie tej rasie bydła? Odpowiedzią jest wyjątkowo tłuste mleko, o dużej zawartości białka.

 

Kilka słów o historii rasy

 

Bydło tej rasy wyhodowano na wyspie Jersey należącej do Wielkiej Brytanii. Pierwsze wzmianki o istnieniu tej rasy pochodzą z XVIII wieku. Powstała w wyniku krzyżowania dużego, brunatnego bydła z Normandii z małym, czarnym bydłem z Bretanii. Już w XVIII wieku zdano sobie sprawę, że bydło to jest wyjątkowe ze względu na wyjątkowo tłuste mleko, i że trzeba dbać o czystość rasową tych zwierząt. W związku z tym, w 1763 roku wprowadzono zakaz importu innych ras na wyspę. Od 1866 roku prowadzona jest dla rasy jersey księga rodowodowa. Rasę bardzo długo izolowano. Wspomniano już, że nie było importu bydła na wyspę, ale nie było również eksportu. Pierwsze sztuki opuściły wyspę dopiero w 1915 roku, m. in. do USA.

 

 

Wygląd

 

Jak już wspomnieliśmy rasa jersey jest rasą małego kalibru. Źródła podają, że wysokość w kłębie to ok. 120 cm. Umaszczenie tych zwierząt może być zróżnicowane – od jasnocielistego do ciemnobrunatnego. Cechą charakterystyczną jest jednak jasna obwódka wokół ciemnej śluzawicy. Obserwuje się również jasne obwódki wokół oczu. Dorosłe krowy osiągają masę ciała rzędu 350 kg, buhaje 700 kg. Budowa jest charakterystyczna dla bydła mlecznego – szczupacza głowa, tułów o wąskim przodzie i szerokim zadzie, klatka piersiowa wąska i głęboka.

 

Populacja

 

W  Polsce bydło tej rasy nie cieszy się dużą popularnością. W 2014 roku pogłowie wynosiło ok. 1000 sztuk. Na świecie jest bardziej popularne, również jako komponent w krzyżowaniu międzyrasowym. W 1886 roku na samej wyspie Jersey było ok. 12 tysięcy sztuk bydła rasy jersey (wikipedia.org).

 

Charakterystyczne cechy

 

Bardzo charakterystyczna dla tej rasy jest wczesna dojrzałość rozpłodowa. Niektóre badania podają, że można zacielać jałówki tej rasy już w wieku 11 miesięcy. Rasa jersey jest odporna na choroby, a także, biorąc pod uwagę wielkość tych zwierząt, wysokowydajna. Wydajność krów tej rasy w czasie laktacji to ok. 4500 l. Jest to jednak wartość orientacyjna, gdyż średnia wydajność mleczna w Danii dla jerseyów to ponad 5700 kg mleka od krowy, gdzie pogłowie tej rasy to blisko 70 000 sztuk (2001).

 

Mleko jerseyów

 

Mleko od rasy jersey znacznie wyróżnia się swoim składem od innych ras. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duża zawartość tłuszczu – średnio dla stad powyżej 6 % oraz białka – przekracza 4%. Pozyskane mleko jest kremowo żółte, poza tym w swoim składzie zawiera dużo karotenu, o 20% więcej wapnia (niż mleko innych ras), znacznie więcej witamin z grup A i B oraz soli mineralnych.  U jerseyów zawartość kazeiny w białku to 80% (w porównaniu z innymi rasami, to o 2 punkty procentowe więcej). Należy podkreślić znaczenie mleka jerseyów w przetwórstwie – z takiej samej ilości mleka tej rasy możemy uzyskać o 23% więcej sera cheddar, o 20 % więcej sera szwajcarskiego oraz o 20 % więcej mozzarelli niż z mleka innych ras.

 

Źródło: Kaczmarek A. (red.) ‘Hodowla bydła’ 2005

Cezary Wójcicki
Autor: Cezary Wójcicki
Cezary Wójcicki – inżynier rolnictwa, obecnie student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Pasjonat rolnictwa, w szczególności produkcji zwierzęcej. Poza karierą naukową aktywnie uczestniczy w życiu swojego gospodarstwa, a od niedawna rozpoczął współpracę z portalem..

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.   Wszystkie artykuły autora
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu